Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Νέο μονοδοσικό εμβόλιο για τον ιό HPV ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Κάθε δύο λεπτά, μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως, και το 90% αυτών των θανάτων συμβαίνει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι στην προληπτική «φαρέτρα» κατά του ιού HPV μπαίνει ακόμη ένα εμβόλιο, που προορίζεται για μία δόση. Η απόφαση αυτή βασίζεται σε νέα δεδομένα για το προϊόν, τα οποία πληρούν τα κριτήρια που ορίστηκαν στις συστάσεις του ΠΟΥ το 2022 για εναλλακτική, εκτός ετικέτας, χρήση των εμβολίων HPV σε σχήματα μίας δόσης. Αυτό το σημαντικό ορόσημο θα συμβάλει στη βελτίωση πρόσβασης σε εμβόλια HPV, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επιτρέποντας σε περισσότερα κορίτσια να εμβολιάζονται, προλαμβάνοντας τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους καρκίνους, έχουμε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μαζί με τις οδυνηρές ανισότητές του», δήλωσε ο Δρ. Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Προσθέτοντας άλλη μια επιλογή για σχήμα μίας δόσης εμβολίου HPV, έχουμε κάνει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από την ιστορία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΠΟΥ, περισσότερο από το 95% των 660.000 περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που συμβαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο προκαλούνται από τον HPV. Κάθε δύο λεπτά, μια γυναίκα πεθαίνει από αυτή τη νόσο παγκοσμίως, και το 90% αυτών των θανάτων συμβαίνει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Από τις 20 χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι 19 βρίσκονται στην Αφρική.

Η παραγωγή εμβολίων HPV έχει ανασταλεί λόγω παγκόσμιων ελλείψεων από το 2018, και οι προκλήσεις στην παραγωγή που αντιμετώπισε ένας από τους κατασκευαστές νωρίτερα φέτος οδήγησαν σε περαιτέρω ελλείψεις, με πιθανές επιπτώσεις σε εκατομμύρια κορίτσια που χρειάζονται εμβόλια HPV στην Αφρική και την Ασία.

«Το να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 90% των κοριτσιών με το εμβόλιο HPV έως την ηλικία των 15 ετών είναι ο στόχος του πρώτου πυλώνα της παγκόσμιας στρατηγικής του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», δήλωσε η Δρ. Κέιτ Ο’Μπράιεν, Διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης  και Εμβολίων στον ΠΟΥ.

Το μονοδοσικό εμβόλιο

Τα παγκόσμια δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στις 15 Ιουλίου 2024 δείχνουν ότι η κάλυψη του εμβολίου HPV μίας δόσης (Cecolin) μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας 9-14 ετών αυξήθηκε από 20% το 2022 σε 27% το 2023. Το 2023, 37 χώρες εφάρμοζαν το σχήμα μίας δόσης. Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2024, 57 χώρες εφαρμόζουν το σχήμα μίας δόσης. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η υιοθέτηση του σχήματος μίας δόσης είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 6 εκατομμύρια επιπλέον κορίτσια να έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια HPV το 2023.

Νωρίτερα φέτος, χώρες και ιδιώτες δεσμεύτηκαν για σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 180 εκατομμύρια δολάρια από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, 10 εκατομμύρια δολάρια από την UNICEF και 400 εκατομμύρια δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο ΠΟΥ προενέκρινε ένα πέμπτο εμβόλιο HPV

Μια ακόμη καλή είδηση είναι η προέγκριση από τον ΠΟΥ στις 2 Αυγούστου 2024 ενός επιπλέον εμβολίου HPV, καθιστώντας το το πέμπτο προϊόν διαθέσιμο στην παγκόσμια αγορά. Αυτό θα συμβάλει σε μια πιο βιώσιμη παροχή εμβολίων HPV, επιτρέποντας σε περισσότερα κορίτσια να λάβουν το εμβόλιο. Το εμβόλιο Walrinvax έχει προεγκριθεί με σχήμα δύο δόσεων. Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, θα χρειαστούν επιπλέον δεδομένα για να εκτιμηθεί εάν αυτό το εμβόλιο μπορεί να συστηθεί για χρήση σε σχήμα μίας δόσης στο μέλλον.

Πηγή : ygeiamou.gr

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top