Γρίπη: Νέο «εξαπλό» εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο νόσησης και θανάτου

Ένα νέο και πανίσχυρο αντιγριπικό εμβόλιο με «εξαπλή» δράση προκρίνεται για την αποτελεσματικότητά του στην ανοσοποίηση και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από γρίπη

Ένα νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά της γρίπης, η δράση του οποίου περιγράφεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports Medicine, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα προστασίας και να ανταγωνιστεί τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο (UB) σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στον Καναδά βασίστηκαν σε έξι νανολιποσώματα – μικροσκοπικούς σφαιρικούς θύλακες – με την ονομασία CoPoP (cobalt-porphyrin-phospholipid). Η πλατφόρμα CoPoP διευκολύνει την εμφάνιση πρωτεϊνών που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση στην επιφάνεια του νανολιποσώματος, με αποτέλεσμα την ισχυρότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης των ιών που προκαλούν τη γρίπη, τα σημερινά εμβόλια δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στο σύνολο του πληθυσμού. Θεωρούμε ότι το εμβόλιο που αναπτύξαμε έχει τη δυνατότητα να το βελτιώσει αυτό, προκαλώντας ισχυρότερη και ευρύτερη ανοσία και μειώνοντας την πιθανότητα ασθένειας και θανάτου» επισημαίνει ο κύριος συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Jonathan Lovell, καθηγητής καινοτομίας του SUNY Empire στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του UB.

Τα συμβατικά εμβόλια κατά της γρίπης περιέχουν είτε εξουδετερωμένους ιούς που προκαλούν τη γρίπη, είτε βασίζονται σε εξασθενημένες μορφές της νόσου. Παρασκευάζονται με τη χρήση γονιμοποιημένων αυγών κότας ή, σπανιότερα, μέσω παραγωγής που βασίζεται σε κυτταρικές καλλιέργειες.

Καλύτερη ανοσοαπόκριση

Από μόνα τους, αυτά τα νανολιποσώματα που δημιουργήσαν οι επιστήμονες δεν καταπολεμούν τη γρίπη. Όταν όμως συνδυάζονται με ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες του ιού της γρίπης που μπορούν να παραχθούν με βάση γενετικές πληροφορίες από ιούς, ενισχύουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στην ασθένεια.

Συνεπώς, στη νέα μελέτη, η ομάδα προσάρμοσε στο νανολιπόσωμα συνολικά έξι πρωτεΐνες – τρεις η καθεμία από δύο διαφορετικές ομάδες πρωτεϊνών, τις αιμαγλουτινίνες και τις νευραμινιδάσες. Η ομάδα πρόσθεσε επίσης δύο βοηθητικά – PHAD και QS21 – για να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε το «εξαπλό» νανολιπόσωμα σε ζωικά μοντέλα με ποντίκια με τρία κοινά στελέχη γρίπης: H1N1, H3N2 και τύπου Β. Όπως συμπέραναν, ακόμη και όταν το εμβόλιο χορηγήθηκε σε χαμηλή δόση το «εξαπλό» νανολιπόσωμα παρείχε καλύτερη προστασία και επιβίωση από τους τύπους H1 και N1 σε σύγκριση με το μοναδικό εγκεκριμένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο γρίπης στις ΗΠΑ (Flublok), και ένα εμβόλιο που βασίζεται στο αυγό (Fluaid). Οι δοκιμές έδειξαν ανάλογα επίπεδα προστασίας έναντι του στελέχους H3N2 και των ιών τύπου Β.

«Ο συνδυασμός των δύο ομάδων πρωτεϊνών οδήγησε και σε συνδυαστικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα νανολιποσώματα υπερείχαν στην παραγωγή λειτουργικών αντισωμάτων και στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων, τα οποία είναι κρίσιμα για την καταπολέμηση της σοβαρής λοίμωξης από τη γρίπη», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Zachary Sia, υποψήφιος διδάκτωρ στο εργαστήριο του Δρ Lovell.

«Η χρήση όχι μόνο αντιγόνων αιμαγλουτινίνης αλλά και νευραμινιδάσης για τη δημιουργία εμβολίων είναι σημαντική, διότι μεταφράζεται σε ευρύτερη ανοσία. Για τις εταιρίες, αυτό σημαίνει περισσότερες δόσεις με λιγότερα υλικά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τη γρίπη αλλά και για πιθανές επιδημίες όπως αυτή του κορωνοϊού. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για την πλήρη δοκιμή και επικύρωση αυτής της τεχνολογίας για το εμβόλιο της γρίπης, αλλά σε αυτό το σημείο τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά ελπιδοφόρα» καταλήγει ο Δρ Bruce Davidson, ερευνητικός αναπληρωτής καθηγητής αναισθησιολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών Jacobs του UB και κύριος συν-συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή :ygeiamou.gr

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top