Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, οι οποίες συνεχίζονται σε αρκετά καθημερινά σκευάσματα, ανέλυσε χθες κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων. Οι εκπρόσωποί του επιχείρησαν να αποκαταστήσουν τη φήμη του κλάδου τους και επεσήμαναν ότι φαίνεται ως εκείνος που εξάγει φάρμακα και αφήνει ακάλυπτη την αγορά. Παράλληλα, ζητούν τον έλεγχο ολόκληρης της αλυσίδας του φαρμάκου καθώς και τα αποτελέσματα ελέγχου από την Πολιτεία για εννέα φαρμακευτικές εταιρείες τις οποίες έχουν καταγγείλει ότι υποεφοδιάζουν την αγορά.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν η πρόεδρος του Συλλόγου, Ειρήνη Μαρκάκη και ο γενικός γραμματέας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι ελλείψεις έχουν να κάνουν αφενός με παγκόσμια έλλειψη πρώτων υλών, αφετέρου με ανεπάρκεια στις ποσότητες φαρμάκων που φτάνουν στην ελληνική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ, διακινούνται κατά 80% από πολυεθνικές εταιρείες και έχουν μειωμένες παραδόσεις. Είναι μια κατηγορία φαρμάκων για τα οποία συνεχίζονται μεν οι ελλείψεις, καταγράφεται δε στροφή προς τα γενόσημα, συνεπώς οι πολίτες μπορούν τελικά να καλυφθούν.
Η τροφοδοσία με αντιπυρετικά σκευάσματα παρακεταμόλης τα οποία απασχόλησαν πολύ κατά τη διάρκεια των εορτών και μετά την Πρωτοχρονιά έχει αρχίσει να αποκαθίσταται. Το ίδιο και ο εφοδιασμός των φαρμακείων με αντιβηχικά σκευάσματα, με εξαίρεση μία – δύο δραστικές ουσίες. Σε ό,τι αφορά τις αντιβιώσεις συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα το οποίο αποδίδεται σε ελλείψεις δραστικής ουσίας. Το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο στην αμοξυκιλλίνη για την οποία δεν υπάρχει γενόσημο ειδικά για χρήση από παιδιά.
Καταγγελίες για εννέα φαρμακευτικές εταιρείες από φαρμακαποθηκάριους
Ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων έχει προβεί με δύο επιστολές του προς τον ΕΟΦ σε καταγγελίες για εννέα φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες φέρεται να υποεφοδιάζουν την αγορά.
Στην πρώτη επιστολή, στις 22 Νοεμβρίου, αναφέρει οναμαστικά τις εξής εταιρείες: Novartis (οκτώ φάρμακα), Sanofi (έξι φάρμακα), Merck Φαρμακευτική (πέντε φάρμακα), Astra-Zeneca (πέντε φάρμακα) και Takeda (τέσσερα φάρμακα), γράφοντας συγκεκριμένα πως “έχουν μειώσει αδικαιολόγητα, παράνομα και επικίνδυνα (κατά την κρίση μας πάντα) τις εν Ελλάδι εισαγόμενες και διατιθέμενες ποσότητες συγκεκριμένων σκευασμάτων τους”.
Στη δεύτερη επιστολή τους, στις 8 Δεκεμβρίου, αναφέρουν επιπλέον τέσσερις εταιρείες: Meda Pharmaceuticals (τρία φάρμακα), Janssen Cilag Φαρμακευτική (τέσσερα φάρμακα), Ferring Ελλάς (τρία φάρμακα) και Vianex ΑΕ (πέντε φάρμακα). Στην επιστολή επισημαίνεται πως οι εν λόγω εταιρείες “υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά, δημιουργώντας ελλείψεις και θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία”.
Τα ποσοστά μείωσης των ποσοτήτων ξεκινούν από 20% αλλά φτάνουν έως και το 75% αναλόγως το φάρμακο.
Πηγή : healthmag.gr