«Τα επόμενα μεγάλα πρωτοσέλιδα όταν θα τελειώσει η πανδημία θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας.
Ο κ. Σύψας μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων αναφέρθηκε στα πολυανθεκτικά μικρόβια και συγκεκριμένα στο Candida Auris λέγοντας ότι το συγκεκριμένο υπήρχε και πριν την πανδημία και στοίχιζε πολλές ζωές.
Τόνισε ακόμα ότι η κατάσταση ήταν κακή αλλά επιδεινώθηκε κατά την διάρκεια της Covid 19. Μάλιστα τόνισε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας έγινε έκρηξη!
Εξηγώντας το γιατί, ο κ. Σύψας είπε ότι όσοι ήταν υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σταμάτησαν καθώς έπρεπε να ασχοληθούν μόνο με τον κορονοϊό.
Τι είναι το μικρόβιο Candida auris -Πότε και πού εμφανίστηκε
Το Candida auris είναι ένας μύκητας που όταν προσβάλει τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία.
Αρχικά, ο μύκητας εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2009. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, εξαιτίας της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια· προσβάλλουν ουσιαστικά τους ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι μετά τον κορωνοϊό θα πρέπει το σύστημα Υγείας να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Οπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τα πολυανθεκτικά μικρόβια σταμάτησαν να ενεργούν, καθώς έπεσαν και αυτοί στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Η πρώην υπεύθυνη Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου, είχε δηλώσει σχετικά:
«Επιμολύνει επιφάνειες ή εξοπλισμό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταφερθεί από ασθενή σε ασθενή. Πολλές φορές μάλιστα επιβιώνει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες και μπορεί να βρεθεί και σε απομακρυσμένα από τον ασθενή σημεία. Για αυτό και ο καθαρισμός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό μέρος της πρόληψης, για τον έλεγχο της διασποράς μέσα στο νοσοκομείο. Το πρώτο και το σημαντικό όμως είναι η ευαισθητοποίηση των μικροβιολογικών εργαστηρίων».
Πού έχει εμφανιστεί
Ο μύκητας προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, όπως πχ λοιμώξεις αίματος και πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, σοβαρά πάσχοντες όπως είναι πχ ανοσοκατεσταλμένοι σε ΜΕΘ, ασθενείς που έχουν ξένα σώματα όπως πχ καθετήρες. Δηλαδή ασθενείς που νοσηλεύονται επί μακρόν, σύμφωνα με την κα Κοντοπίδου.
Όσον αφορά τη θνητότητα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές κυμαίνεται σε 30-40% και σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, μπορεί να αγγίξει το 60%.
Πηγη : dikaiologitika.gr