Πλεύρης: Πιθανό να εξακολουθήσει η υποχρεωτική χρήση μάσκα σε κλειστούς χώρους

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της συνέχισης του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Μετά την εισήγηση των ειδικών θα αποφασιστούν τα μέτρα που θα ισχύουν έως τα τέλη του Αυγούστου.

Η επέκταση της υποχρεωτικόητας είναι ενδεχόμενη για τον Ιούνιο αλλά και μετά, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο  κ. Πλεύρης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Συγκεκριμένα,  για την λήξη του μέτρου ανέφερε ο υπουργός  ότι είναι άγνωστη και πρόσθεσε ότι «μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι για το Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο».

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυναμική της πανδημίας για τους καλοκαιρινούς μήνες, με βάση την επικρατούσα παραλλαγή. Για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν μετά την 1η Μαΐου έως και θα έχουν ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου το οποίο θα προκύψουν σύμφωνα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα κατόπιν εισήγηση της επιτροπής των Ειδικών. Όπως ήδη είναι γνωστό  θα ανασταλεί το μέτρο της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η αύξηση κρουσμάτων από μόνη της δεν θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες, κατά τα λεγόμενα του υπουργού, επιστροφή μέτρων θα δούμε παρά μόνο  εάν προκύψει πίεση στο ΕΣΥ.

Αναμενόμενη η επιδημιολογική επιδείνωση της πανδημίας, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες αλλά με περιστατικά με τη μορφή γρίπης, οπότε και θα αποφασιστεί η χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, εφόσον το εγκρίνει το ECDC, όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρε χαρακτηριστικά ότι είναι ένα «επιστημονικό θέμα». Επιθυμητή είναι η εκδοχή χορήγησης ενός ετήσιου μονοδοσικού εμβολίου, αλλά ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι γνωστό εάν θα έχει παρασκευαστεί εγκαίρως από τις εταιρίες οπότε είναι πιθανό να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση.

Περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά

Καθησυχαστικός ήταν ο υπουργός ως προς τα περιστατικά ηπατίτιδας, τονίζοντας ότι έχουν ενημερωθεί οι ενώσεις και τα νοσοκομεία και έχει ζητηθεί ενημέρωση για περιστατικά ηπατίτιδας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σημειώθηκαν στην χώρα μας  από την 1η Ιανουαρίου. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματος διεθνώς, γι’αυτό ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει προετοιμασία για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών.  Ο ίδιος σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως είναι σπάνιες οι σοβαρές περιπτώσεις παιδιών που χρειάστηκαν μεταμόσχευση, εφόσον προκύψουν ανάλογα περιστατικά θα καλυφθούν καθώς  Ελλάδα έχει συνάψει συμβάσεις με δύο εξειδικευμένα κέντρα σε Ρώμη και Παλέρμο για μεταμοσχεύσεις σε μικρά παιδιά.

Πηγή : virus.com.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top