Τι αλλάζει στον τρόπο διαπραγμάτευσης των τιμών φαρμάκων

Την εξειδίκευση των διατάξεων για το τρόπο που θα γίνεται η διαπραγμάτευση των τιμών φαρμάκων μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Φαρμακευτικών Εταιρειών, περιγράφει Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε προχθές. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί αφενός την ερμηνεία των σχετικών νομοθετικών διατάξεων που πέρασαν με τροπολογία στη Βουλή το Δεκέμβριο, αλλά και αναθεώρηση της σχετικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΥΑ την οποία υπογράφει ο Θάνος Πλεύρης:

  1. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων λαμβάνει υπόψη της τα κάτωθι κριτήρια κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης:
    α) Το ύψοςτου ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) και του κλιμακωτού ποσοστού έκπτωσης (rebate) του εκάστοτε φαρμάκου,
    β) τον όγκο πωλήσεώντου σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
    γ) τις τιμές πώλησής του σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως, όταν αυτές υπολείπονται της τιμής πώλησής του στην Ελληνική Επικράτεια και πρόκειται για φάρμακο υπό καθεστώς προστασίας,
    δ) τον χρόνο λήξης της περιόδου προστασίας του, εάν πρόκειται για φάρμακο υπό καθεστώς προστασίας,
    ε) τον τρόπο σύναψης των συμφωνιών με τους ΚΑΚ και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής,
    στ) τον τρόπο ορισμού των τιμών αναφοράς (ΤΑ), που αποτελούν ασφαλιστικές τιμές αποζημίωσης για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,
    ζ) τη θεραπευτική αξία του προϊόντος και την αναγκαιότητα της θεραπείας, όπως αυτή καθορίζεται από την αξιολόγηση της Επιτροπής HTA,
    η) την επιρροή της εκάστοτε συμφωνίας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη.

Οι τιμές που λαμβάνονται υπόψη ως κριτήριο θα είναι οι τιμές της βάσης δεδομένων EURIPID ή των ιστοσελίδων των επίσημων αρμοδίων κρατών της ΕΕ, όπου κυκλοφορεί το εκάστοτε φάρμακο.

Τα τεχνικά σημεία της Απόφασης

  1. Για διαπραγμάτευση καλούνται κατά προτεραιότητα αιτήσειςπου αφορούν σε φάρμακα υπό καθεστώς προστασίας ή σε επέκταση ενδείξεων φαρμάκων ή γενικότερα σε φάρμακα με επίδραση στον ετήσιο προϋπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ ή με ετήσιο κόστος θεραπείας ανά ασθενή άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ, βάσει στοιχείων δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την εξωνοσοκομειακή αγορά και βάσει στοιχείων του ΕΟΦ για τα νοσοκομειακά φάρμακα, ή σε φάρμακα που παραπέμπονται από τον Υπουργό Υγείας.
  2. α) Στη διαδικασία διαπραγμάτευσηςσυμμετέχουν όλα τα προϊόνταπου διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας, έχουν τιμή και παραπέμπονται από την ΕΑΑΦΑΧ μετά από αίτημα του ΚΑΚ για αποζημίωση.
    β) Οι ΚΑΚ υποβάλλουν στην Επιτροπή υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία της κατανάλωσης/των τιμών του προς διαπραγμάτευση προϊόντος/δραστικής σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.
  3. α) Η διάρκεια των συμφωνιώνείναι κατά προτεραιότητα ετήσια, εκτός εάν προδήλως υπάρχει όφελος για σύναψη συμφωνίας πέραν του έτους, όχι όμως άνω των τριών ετών.
    β) Οι κλειστοί προϋπολογισμοίθα πρέπει να προσδιορίζονται τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την έναρξη της εφαρμογής τους και δύνανται να εφαρμόζονται από την αρχή του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου συμφωνούνται ή/και έως ένα εξάμηνο πριν το τρέχον ημερολογιακό έτος. Θα λαμβάνονται δε υπόψη οι εισαγωγές νέων προϊόντων και οι λήξεις των περιόδων προστασίας τους, οι οποίες δηλώνονται υποχρεωτικά από τους ΚΑΚ που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.

γ) Οι συμφωνίες που αφορούν σε προϊόντα που χάνουν την προστασία τους ενόσω βρίσκονται σε συμφωνία για κλειστό προϋπολογισμό, δύνανται να λήγουν αυτοδίκαια με την ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων και την κυκλοφορία του πρώτου αντίστοιχου γενοσήμου/υβριδικού/βιοομοειδούς. Στην περίπτωση αυτή, εάν προδήλως υπάρχει όφελος μείωσης της δαπάνης, καλούνται όλοι οι ΚΑΚ σε νέα διαπραγμάτευση.

δ) Τα φάρμακα που βρίσκονται εντός συμφωνιών διαπραγμάτευσης διετούς ή τριετούς διάρκειας και δεν χάνουν την προστασία τους θα πρέπει να συνεχίζουν με τους υφιστάμενους όρους συμφωνίας για ένα (1) έτος τουλάχιστον από την έναρξη ισχύος της, εφόσον κυκλοφορήσουν εντός της διετίας ή τριετίας νέα φαρμακευτικά προϊόντα της ίδιας δραστικής ή με τις ίδιες ενδείξεις, εκτός εάν προδήλως υπάρχει όφελος από την επαναδιαπραγμάτευση ή τη διαπραγμάτευση της κατηγορίας που ανήκουν τα φάρμακα αυτά.

ε) Τα νέα φάρμακα που εντάσσονται κατόπιν συμφωνίας στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων δεν θα καλούνται σε νέα διαπραγμάτευση για το χρονικό διάστημα του συμφωνητικού με ελάχιστο το ένα (1) έτος από την απόφαση ένταξής τους, εκτός εάν προδήλως υπάρχει όφελος από την επαναδιαπραγμάτευση ή τη διαπραγμάτευση της κατηγορίας που ανήκουν τα φάρμακα αυτά.

  1. Στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης ενός φαρμάκου, ο ΚΑΚ δύναται με αίτησή του στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει την υποχρέωση να καλύψει μέρος της συμμετοχήςτων ασθενών για την εκτέλεση της συνταγής χορήγησης αυτού του φαρμάκου.
  2. α) Η απόφαση λήψης αποζημίωσης δύναται να γίνεται βάσει αποτελέσματος, δηλαδή βασισμένη σε πραγματικά κλινικά δεδομένα (Real World Evidence– RWE). Οι ΚΑΚ σε αυτήν την περίπτωση οφείλουν, εάν τους ζητηθεί, να παρέχουν στην Επιτροπή HTA στοιχεία για βιοδείκτες και βιοχημικές αναλύσεις και όχι μόνο δεδομένα από κλινικές μελέτες.

β) Οι ενδιαφερόμενοι ΚΑΚ ενημερώνονται για τους λόγους της τυχόν απόρριψης της αίτησης αποζημίωσης του προϊόντος τους.

Πηγή : healthmag.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top