Γραβάνης: Τι πρέπει να γίνει με την 4η δόση

Πολύτιμες συμβουλές για το ποιοι πρέπει να λάβουν την τέταρτη δόση και υπό ποιες συνθήκες δίνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης. Με βάση τα κλινικά δεδομένα και τους ειδικούς συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα είναι καλό να λάβουν την δέυτερη ενισχυτική δόση.

Ο καθηγητής επικαλείται σε ανάρτησή του στα social media μελέτες που διεξήχθησαν  στο Ισραήλ και αφορούσαν την παρεχόμενη προστασία από την 4η δόση, δηλαδή δεύτερη αναμνηστική δόση όταν στο γενικό πληθυσμό έχει πλέον εξαπλωθεί η παραλλαγή όμικρον.  Ο κ. Γραβάνης εξηγεί ότι καταδείχθηκε σε πληθυσμό άνω των 60 ετών που τους χορηγήθηκε η δεύτερη ενισχυτική δόση στους τέσσερις μήνες από την τρίτη, ότι διασφαλίστηκε  τετραπλάσια προστασία έναντι σοβαρής νόσου, καθώς ακόμη εξασφαλίστηκε μείωση περίπου 80% των θανάτων σε σχέση με την 3η.

Με βάση τα δεδομένα κυρίως από το Ισραήλ αλλά και από το Κατάρ και την Μ. Βρετανία, ο καθηγητής εξηγεί ότι ο FDA στην Αμερική έδωσε την έγκριση για τη 4η δόση των εμβολίων των εταιριών Pfizer και Moderna να παρέχεται σε άτομα άνω των 50 ετών ως επιλογή. Ο κ. Γραβάνης αναφέρεται στη σύσταση του σημαντικού ανοσολόγου Eric Topol, με την οποία συμφωνούν πολλοί ειδικοί αλλά και το FDA. Κατά τους ειδικούς συνιστάται η χορήγηση της τέταρτης δόσης σε εκείνους που:

  •  είναι άνω των 50 ετών και  έλαβαν τη τρίτη δόση διάστημα πάνω από 4-6 μήνες  και εφόσον ανέχτηκαν καλά τις προηγούμενες δόσεις και παρατηρείται μεγάλη διάδοση των στελεχών Ο εκεί που ζουν, εάν ταξιδεύουν ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν πρέπει να λάβουν την 4η άμεσα για καλύτερη προστασία.
  • εάν έχουν λάβει τρεις δόσεις και είχαν μετά και λοίμωξη από το στέλεχος Όμικρον, δεν χρειάζεται να πάρουν την 4η δόση.

Από την δική του οπτική ο κ. Γραβάνης τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα την δυνατότητα οι άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν με την 4η δόση των υπαρχόντων εμβολίων! «Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα με τα επικαιροποιημένα νέα εμβόλια κατά των Δέλτα/Όμικρον δεν δείχνουν στον πίθηκο να είναι πιο αποτελεσματικά στην προστασία από νοσηση από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ώστε να μην κάνουμε οι άνω των 50 τη τέταρτη δόση και να περιμένουμε για το επικαιροποιημένο Όμικρον εμβόλιο. Ας δούμε την κλινική αποτελεσματικότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων το φθινόπωρο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Καταλήγοντας  ο κ. Γραβάνης υπογραμμίζει στα γραφόμενα του ότι είναι επιτακτική η ανάγκη χρήσης μάσκας KN95 «παντού σε συνωστισμό έξω και μέσα, για να έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι από πέρσι».

Πηγή : virus.com.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top