Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη στο πλαίσιο του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκδοση πιστοποιητικών νόσησης και με τη χρήση rapid test.
Σε ισχύ τίθενται από σήμερα νέοι κανόνες, που θα επιτρέψουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά νόσησης με βάση το θετικό αποτέλεσμα των γρήγορων τεστ αντιγόνων. Μέχρι τώρα, πιστοποιητικό νόσησης μπορούσε να εκδοθεί μόνο μετά από θετικό αποτέλεσμα τεστ ενίσχυσης μοριακών νουκλεϊκών οξέων (NAAT), όπως το RT-PCR.
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία του πιστοποιητικού, «τα γρήγορα τεστ αντιγόνων που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κοινό κατάλογο γρήγορων τεστ αντιγόνων για τη νόσο COVID-19 και να διενεργούνται από επαγγελματίες του τομέα της υγείας ή ειδικευμένο προσωπικό.
Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν τα εν λόγω πιστοποιητικά αναδρομικά, βάσει των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021».
«Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ εξελίσσεται με βάση την εξέλιξη της κατάστασης. Για να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία, ιδίως των πολιτών που έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον, τα κράτη μέλη είναι πλέον σε θέση να εκδίδουν πιστοποιητικά νόσησης με βάση και τα γρήγορα τεστ αντιγόνων υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο Ντιντιέ Ρεντέρς, Επίτροπος Δικαιοσύνης.
«Ο κοινός κατάλογος γρήγορων τεστ αντιγόνων για τη νόσο COVID-19 επιτρέπει στα κράτη μέλη να εντοπίζουν γρήγορα τα διαγνωστικά τεστ υψηλής ποιότητας που επικυρώνονται από ανεξάρτητες μελέτες αξιολόγησης της ΕΕ.
Βάσει του καταλόγου αυτού, τα κράτη μέλη θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν και γρήγορα τεστ αντιγόνων για την έκδοση πιστοποιητικών νόσησης και να μετριάζουν κάπως τη μεγάλη πίεση που ασκείται στις εθνικές ικανότητες προσυμπτωματικού ελέγχου λόγω της εμφάνισης της Όμικρον.
Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ ακολουθεί τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και συμβουλές», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.
Οι νέοι κανόνες εφαρμόζονται αμέσως και τα κράτη μέλη μπορούν να αρχίσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά νόσησης με βάση γρήγορα τεστ αντιγόνων, από τη στιγμή που αυτά θα είναι έτοιμα.
Στην Ελλάδα εκδίδονται πιστοποιητικά νόσησης για εμβολιασμένους με rapid test, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ που παρέμεινε η υποχρέωση PCR test.
Πηγή : dikaiologitika.gr