Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα ραντεβού για τους 40 – 44 ετών με όλα εμβόλια

Έως και 13 μήνες ανοσία για όσους έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί – Η σύσταση μετά από φυσική νόσηση είναι μία δόση εμβολίου που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης – Τα εμβόλια καλύπτουν και τις συνήθεις μεταλλάξεις όπως η βρετανική και η νοτιοαφρικανική – Πόσες δόσεις εμβολίων αναμένουμε το επόμενο διάστημα.

Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και στα τελευταία στοιχεία που αφορούν στην πανδημία αναφέρθηκαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 21 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 40-44 με όλα τα εμβόλια.

Η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η εβδομάδα αρχίζει με αισιοδοξία και η πανδημία είναι σχολείο για όλους μας.

Για την πιθανότητα μόλυνση εντός των πρώτων μηνών μετά από φυσική νόσηση, επικαλέστηκε μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν και η οποία δείχνει ότι τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.

«Πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε μια πολυκεντρική μελέτη, με τίτλο “Τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης”. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», είπε.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και η μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι η φυσική λοίμωξη μειώνει έως 96% τον κίνδυνο επαναλοίμωξης. Μάλιστα, καλύπτονται και οι συνήθεις μεταλλάξεις όπως η βρετανική και η νοτιοαφρικανική.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μία δόση εμβολίου παράγει εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση, αποτελεσματική και στις μεταλλάξεις και η ανοσία είναι πολύ μακρότερη του ενός χρόνου.

Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική αύξηση αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σε άτομα που έχουν νοσήσει.

Έτσι, η σύσταση μετά από φυσική νόσηση είναι μία δόση εμβολίου που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης.

Τα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις.

«Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων» τόνισε.

Τη σκυτάλη πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον αριθμό των εμβολιασμών που έγιναν σήμερα. «Έχουν γίνει μέχρι τώρα 90.000 εμβολιασμοί σήμερα και μέχρι το τέλος της ημέρας, θα ξεπεράσουμε τις 110.000. Συνολικά έχουν γίνει 4.377.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.871.000 είναι με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί στο 26,8% και οι 1.615.000 είναι πλήρως εμβολιασμένοι, που αντιστοιχεί στο 15,4%.

Λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί με την προσθήκη νέων κέντρων του δημοσίου και με ιδιωτικά κέντρα. Ήδη έχουμε σχεδόν 300 ιδιωτικά κέντρα που λειτουργούν και εμβολιάζουν πολίτες.

Μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουμε εμβολιάσει 5,6 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων πάνω από 3,5 εκατ. θα είναι με τουλάχιστον μία δόση, ή το 34% και πάνω από 2.000.000 πολίτες θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στις δόσεις των εμβολίων που αναμένουμε ανά εταιρεία το επόμενο διάστημα. Πιο αναλυτικά:

– Από την Pfizer αναμένουμε 1.860.000 δόσεις, συν 566.000 σε δεύτερο χρόνο.
– Από τη Moderna αναμένουμε 308.000 δόσεις
– Από την AstraZeneca αναμένουμε 348.000 δόσεις, συν 450.000 δόσεις τον Ιούνιο
– Από την Johnson & Johnson αναμένουμε 152.000 δόσεις μέσα στον Μάιο και στις 2 Ιουνίου τα υπόλοιπα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης το άνοιγμα την Παρασκευή 21 Μαΐου της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44, με όλα τα εμβόλια. Αμέσως μετά, μόλις αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού, θα ανοίξουν τα ραντεβού και για τους 30άρηδες, αρχικά για τους 35-39 και ακολούθως για τους 30-34.

Όσον αφορά στα ποσοστά απορρόφησης των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε:

– Τα Pfizer φτάνουν στο 88%
– Τα Moderna φτάνουν στο 84,3%
– Τα AstraZeneca φτάνουν στο 65%

Πηγή: ygeiamou.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top