Ηλεκτρονική η συνταγογράφηση από την 1η Οκτωβρίου, 1.600.000 δόσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στα φαρμακεία.
Την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων για τη φετινή περίοδο της γρίπης και η οποία όπως όλα δείχνουν θα συμβαδίσει με την πανδημία της COVID-19. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα φαρμακεία αναμένεται να έχουν παραλάβει 1.600.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων από τις τουλάχιστον 4.000.000 που έχουν δεσμευθεί για τις ανάγκες της χώρας μας. Η διάθεση-χορήγηση των εμβολίων θα γίνει και φέτος μόνο με ηλεκτρονική συνταγή στις ομάδες πληθυσμού για τις οποίες συνιστάται ο εμβολιασμός και συγκεκριμένα στα άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, όπως άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκατασταλμένοι, έγκυες, λεχωίδες, παχύσαρκοι, αλλά και στους επαγγελματίες υγείας.
Καμία αντένδειξη
Οι ειδικοί γιατροί επισημαίνουν την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της γρίπης όλων των ατόμων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αντένδειξη στην περίπτωση που κάνει κάποιος το εμβόλιο εν μέσω κορωνοϊού. «Αντίθετα, η ανάγκη να προστατευθεί κάποιος από τον ιό της γρίπης μέσω του εμβολιασμού είναι ακόμα πιο έντονη», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης. Και τονίζει πως «ο βασικός λόγος είναι ότι θα είναι τραγικό να νοσήσει κάποιος ταυτόχρονα από δύο ιούς, της γρίπης και του κορωνοϊού. Ειδικά όταν υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν από αυτούς τους ιούς». Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός βοηθάει στο να νοσήσει κάποιος ηπιότερα από την COVID-19.
«Ο εμβολιασμός παράλληλα με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων θα βοηθήσει στην εξαφάνιση της γρίπης, κάτι που φάνηκε πολύ έντονα πέρυσι. Και αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας και για τη γρίπη, από την οποία κάθε χρόνο –με την εξαίρεση του περυσινού έτους– έχουμε κάποιες εκατοντάδες θανάτους», σημειώνει ο κ. Σκουτέλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι στη χώρα μας δεν καταγράφηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω γρίπης, ούτε θάνατος από επιπλοκές της νόσου. Αντίθετα, την περίοδο 2019-2020 233 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και δηλώθηκαν 116 θάνατοι, ενώ την προηγούμενη αυτής περίοδο οι νοσηλείες σε ΜΕΘ λόγω γρίπης ήταν 374 και οι θάνατοι 154.
Με δεδομένο ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου της COVID-19 σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ενώ αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η αναμνηστική δόση και στα άτομα άνω των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρόκειται να συνεδριάσει προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το εάν χρειάζεται να μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εμβολίων (γρίπης και COVID-19). Πάντως, η σύσταση από διεθνείς οργανισμούς αλλά και από φαρμακευτικές εταιρείες είναι ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης και έναντι της COVID-19 μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα.
Για κάθε ενδεχόμενο, το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις ώστε φέτος να υπάρχει από νωρίς επάρκεια εμβολίων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, «έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν φτάσει στα φαρμακεία σχεδόν 1.600.000 εμβόλια έναντι της γρίπης. Στόχος είναι έως τέλος Νοεμβρίου να έχουν παραληφθεί από τα φαρμακεία τουλάχιστον 4.000.000 δόσεις που αναμένεται να λάβει φέτος η χώρα μας». Σημειώνεται ότι πέρυσι η χώρα είχε παραλάβει περισσότερες από 4.100.000 δόσεις που σχεδόν στο σύνολό τους είχαν χορηγηθεί στους πολίτες. Ο κ. Βαλτάς επισημαίνει ότι «η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων, που τώρα είναι “κλειδωμένη” για τους γιατρούς, θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου. Οπως και πέρυσι, η διάθεση των εμβολίων θα γίνει μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, ενώ η εκτέλεση της συνταγής θα καταγράφεται και στο μητρώο εμβολιασμού».
Πηγή: kathimerini.gr