Διαβεβαιώσεις Κικίλια και Κοντοζαμάνη για επίπλυση προβλημάτων των φαρμακοποιών χωρίς αιφνιδιασμούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Η διαβεβαίωση του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη προς τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά ότι θα προχωρήσουν από κοινού Κυβέρνηση και φαρμακοποιοί για την επίλυση των θεσμικών τους ζητημάτων ήταν το κέρδος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουλίου στο Υπουργείο Υγείας.

Κατά τη  συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και κράτησε περίπου μία ώρα είχαν προσκληθεί όλα τα μέλη του 15μελούς ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε μία κίνηση που προφανώς είχε τη σημασία της και τελικά παρεβρέθηκαν οι 13 –πλην των κ.κ. Ανδρεα Σοφιανόπουλο και Ιωάννη Καβαλάρη ο Πρόεδρος του ΠΦΣ παρέδωσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας Υπόμνημα θέσεων και Προτάσεων, αναφέρθηκε στην προσφορά των φαρμακοποιών σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και τόνισε ότι τα φαρμακεία είναι  στο όριο βιωσιμότητας μετά από 10 χρόνια μνημονίων και για τον λόγο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να είναι πάντα διασφαλισμένο το θέμα της τακτικής πληρωμής των φαρμακείων. «Αν η πολιτεία δεν επιλύσει τα θεσμικά θέματα θα έχουμε πρόβλημα βιωσιμότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς.

Πράγματι, αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο ζήτημα για τον κλάδο είναι η διασφάλιση της πληρωμής των συνταγών τους τους επόμενους μήνες. «Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας αυτό το ζήτημα» ανέφερε στο DailyPharmaNews το μέλος του ΔΣ κ. Ιωάννης Τσικανδηλάκης. «Αυτή τη στιγμή πάμε σε τακτικό έλεγχο των συνταγών, όταν το σύστημα δεν είναι έτοιμο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; ότι υπάρχει κίνδυνος οι πληρωμές των συνταγών των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ να πάνε 4-5 μήνες πίσω. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε αυτό. Και μία μέρα να καθυστερήσει να πληρωθεί ο φαρμακοποιός θα σκάσουν χιλιάδες επιταγές που θα πρέπει να πληρωθούν. Μία μόνο να καθυστερήσει η πληρωμή. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να δεχτεί ο ΕΟΠΥΥ να καθίσει να συζητήσει μαζί μα, να βρούμε έναν τρόπο να απεμπλακεί η πληρωμή από τον έλεγχο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή τη στιγμή καταθέτουμε το τιμολόγιο, πληρωνόμαστε σε ένα μεγάλο ποσοστό και μετά που θα γίνει η εκκαθάριση, ό,τι είναι να κόψεις, θα το κόψεις. Αν αλλάξει αυτό χωρίς συζήτηση θα φέρει το τέλος σε πάρα πολλά φαρμακεία. Έχει μπει ένα χρονικό όριο μέχρι 31 Ιουλίου, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα πληρωθούμε και αυτόν τον μήνα με το σύστημα που υπάρχει σήμερα, τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο. Μετά τις 31 Ιουλίου τ θα γίνει; Πρέπει να υπάρξει μία παράταση και να ξεκινήσει να συζητά η επιτροπή σε μία βάση που υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Θέλουμε ο ΕΟΠΥΥ να καταλάβει ότι επειδή λέει ο νόμος ότι θα πρέπει να γίνει τακτικός έλεγχος, ντε και καλά πρέπει να γίνει σήμερα. Τόσο καιρό έπρεπε να είχαν ετοιμαστεί. Δεν έχουν ετοιμαστεί».

Ο κ. Γιάννης Δαγρές, Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ πάντως από την πλευρά του ήταν καθησυχαστικός για το συγκεκριμένο ζήτημα εκτιμώντας ότι θα δοθεί παράταση καθώς όπως είπε στο DailyPharmaNews το όλο κλίμα στη συνάντηση έδειχνε ότι η ηγεσία του Υπουργείου πραγματικά έχει την πρόθεση ουσιαστικής συζήτησης και εύρεσης λύσεων. Για το ίδιο χρειάζεται κάποια υπομονή καθώς πρόκειται για μία σειρά από ανοικτά θέματα όπως τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους ή τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα που χρειάζονται μία επεξεργασία. Δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Από την άλλη βέβαια «αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα αφήσουμε να χρονίσουν», τόνισε. «Σημαίνει απλά ότι δεν μπορεί να αναφερθείς σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Για τον κ. Δαγρέ η χθεσινή συνάντηση δεν είχε στόχο να δώσει κάποια σαφή χρονοδιαγράμματα για τα ζητήματα που συζητήθηκαν αλλά αποσκοπούσε περισσότερο σε ανώτατο επίπεδο στο Υπουργείο Υγείας και παρουσία όλους του ΔΣ του Πανελληνίου –γιατί είχαν προσκληθεί όλα τα μέλη του-  να δείξει η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μας ξεγελάσει ούτε να μας κοροϊδέψει».

Ο επίσης Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Στέλιος Καλογερόπουλος θεωρεί ότι και μόνο η σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής που ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές από το υπουργείο δείχνει πραγματικά ότι υπάρχει μία καλή πρόθεση για ουσιαστικό διάλογο. Η εικόνα που ο ίδιος έχει είναι ότι η πολιτεία ψάχνει και είναι ανοικτή προτάσεις κρίνοντας τες με βάση το δημοσιονομικό όφελος και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Καλογερόπουλος τόσο ο κ. Κικίλιας όσο και ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσαν ότι δεν είναι «καριερίστες» στην πολιτική και ότι πραγματικά έχουν σκοπό αυτό που λένε ότι θα κάνουν, να το κάνουν τονίζοντας ότι «ποτέ δεν θα σας εκθέσουμε», όπως μετέφερε o κ. Καλογερόπουλος μέσω του DailyPharmaNews.  Αυτό άλλωστε δείχνει κατά την άποψή του η θεσμοθέτηση αυτής της επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο Νομικός Σύμβουλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ηλίας Δημητρέλλος,   συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως τα ΜΥΣΗΦΑ, η κατάργηση του rebate και του  0,8% αλλά και η διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία για να σταματήσουν οι ουρές των ασθενών  που παρατηρούνται στις κρατικές δομές.

Ο κ. Κοντοζάμανης αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Εργασίας το οποίο προχωράει και στην συνεχή επικοινωνία που υπάρχει με τον ΠΦΣ για την επίλυση των θεσμικών αιτημάτων του κλάδου και των καθημερινών  ζητημάτων  που ανακύπτουν στην διάρκεια της πανδημίας.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε όλους τους φαρμακοποιούς για τη βοήθεια τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην επίλυση των θεμάτων καθημερινότητας των φαρμακοποιών. Επίσης τόνισε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να αυξηθεί η αποζημίωση των φαρμακοποιών για τα γενόσημα και διαβεβαίωσε για το θέμα του τακτικού ελέγχου που πρόκειται να  εφαρμοστεί στον ΕΟΠΥΥ, ότι διατηρούν ανοικτούς και τους δυο τρόπους ελέγχου για να μην προκληθεί  πρόβλημα με την τακτικότητα της πληρωμής των φαρμακείων.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top