FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα…
Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όπου τη συζήτηση αναμένεται να μονοπωλήσει η δημιουργία ενός κεντρικού registry φαρμάκων.
Κοινή πηγή πληροφόρησης για τα Φάρμακα τόσο για το Υπουργείο Υγείας, όσο και για τα Νοσοκομεία και τους λοιπούς φορείς ευελπιστεί η Αριστοτέλους ότι θα αποτελέσει ο Εθνικός Κεντρικός Κατάλογος Φαρμακευτικών Σκευασμάτων, ένα μητρώο όλων των φαρμάκων, ιδιαιτέρως εκείνων που χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Το σχέδιο υλοποίησης του μητρώου αυτού, αλλά και η σχετική σχετική μελέτη πρόκειται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης στο Υπουργείο Υγείας.
Την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την δημιουργία Εθνικού Κεντρικού Καταλόγου Φαρμακευτικών Σκευασμάτων, χαιρετίζει με επιστολή προς το Γεν. Γραμματέα κ. Γεώργιο Γιαννόπουλο, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.).
«Το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε διαχρονικά αίτημα των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών σε συνδυασμό με την δημιουργία κοινού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους νοσηλευόμενους», αναφέρει η ΠΕΦΝΙ, εκτιμώντας πως ο συνδυασμός των δύο παραπάνω ενεργειών μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές δικλείδες ασφαλείας για την φαρμακευτική φροντίδα, την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων, τα registries καθώς και για την ορθολογική οικονομική διαχείριση των ακριβών και εξειδικευμένων φαρμάκων που διακινούνται προς χρήση των ασθενών που εξυπηρετούνται από τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία.
Η Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. και Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΕΑΗΡ, Director of Professional Development) Δέσποινα Μακριδάκη σε δήλωση της αναφέρει ότι «η λειτουργία ενιαίας επιστημονικής πλατφόρμας για το φάρμακο, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο σωστής επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων, των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών» και τονίζει πώς «οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί με την επιστημονική τους εξειδίκευση, την κλινική εμπειρία και τη γνώση των διεθνών προτύπων που διαθέτουν, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο έργο της πολιτικής ηγεσίας για τον εξορθολογισμό των δαπανών διασφαλίζοντας παράλληλα την παροχή βέλτιστης φαρμακευτικής φροντίδας προς τους ασθενείς».
Πηγή : virus.com.gr