Με κοινή επιστολή τους ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF προτείνουν αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης
Αίτημα αναβολής της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης που έχει προγραμματιστεί για τη Μ. Τρίτη 23 Απριλίου υπέβαλαν οι τρεις σύνδεσμοι των φαρμακευτικών προς το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να υπάρξει χρόνος επεξεργασίας των νέων δεδομένων που προκύπτουν από το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση των φαρμάκων.
Σε κοινή επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο, οι πρόεδροι του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων και του PIF Μάκης Παπαταξιάρχης, ζητούν αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής για μετά το Πάσχα, μεταφέροντας παράλληλα “την έντονη ανησυχία των εταιριών-μελών των συνδέσμων για τις επιπτώσεις της πρότασης αυτής, στη φαρμακευτική δαπάνη” και προσθέτουν ότι “Σε πρώτη ανάγνωση, προτείνεται ένα νέο σύστημα αποζημίωσης που έχει μείζονες επιπτώσεις, πιθανόν δραματικές”.
Επισημαίνοντας ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για επεξεργασία των συνολικών διαστάσεων που έχει το προτεινόμενο σχήμα αποζημίωσης, ζήτησαν επίσης, να τους γνωστοποιηθούν οι εκτιμήσεις του υπουργείου για τη συνολική επίπτωση του προτεινόμενου σχήματος αποζημίωσης στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων.
Ζήτησαν επίσης και παραδείγματα σε επίπεδο ATC4 και ATC5 με συγκεκριμένες δραστικές και τους 9ψήφιους κωδικούς τους, όπου θα συγκρίνεται η παρούσα αποζημιωτική κατάσταση με την προτεινόμενη (σύγκριση Λιανικής Τιμής, Τιμής Αποζημίωσης, συμμετοχής ασθενούς ανά σκεύασμα σε επίπεδο 9ψήφιου κωδικού) για όλες τις κατηγορίες προϊόντων που περιγράφονται στο σχέδιο, προκειμένου να είναι ουσιαστική η συμμετοχή του κλάδου στη διαδικασία της διαβούλευσης.
Συμμετοχή ασθενών από διαφορά τιμής
Παράλληλα, με ξεχωριστή επιστολή του ο ΣΦΕΕ, επισημαίνει ότι η συμμετοχή των ασθενών που προκύπτει από την διαφορά της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική τιμή για το έτος 2018 έφτασε τα 250 εκατ. ευρώ και σημειώνει ότι το νέο μοντέλο αποζημίωσης που προτείνεται επηρεάζει έντονα τις προβλέψεις των εταιριών για το 2019.
Και επειδή είναι αδύνατον να υπολογιστεί το ύψος της νέας συμμετοχής των ασφαλισμένων, ζητούν από το υπουργείο την επίπτωση από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νέου μοντέλου αποζημίωσης στο Clawback για τα on-patent, τα off-patent και τα γενόσημα.
Πηγή :healthmag.gr