Αύξηση πάνω από 40% παρουσιάζει η υπέρβαση της εξωνοσοκομειακής δαπάνης για φάρμακα το τελευταίο τετράμηνο
Προβληματισμό και έντονα ερωτηματικά προκαλεί το τελευταίο διάστημα η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς κινείται ανεξέλεγκτα χωρίς να διαπιστώνεται ή να υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την αιτία που την προκαλεί. Κύκλοι της αγορά φαρμάκου κάνουν λόγω για άνοδο της υπέρβασης κατά 20 εκατ. ευρώ κάθε μήνα από το Μάιο και μετά, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τι μπορεί να προκαλεί αυτή την εξέλιξη. Σημειώνεται ότι πέρυσι κατά μέσο όρο η υπέρβαση της δαπάνης ήταν της τάξης των 47 εκατ. ευρώ το μήνα με το clawback για το σύνολο του 2018 να διαμορφώνεται στα 560 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σχετικά με την πορεία της συνταγογράφησης στου εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ήταν στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης το Μάιο. Από τότε δεν υπάρχει καμιά άλλη ενημέρωση, με τις φαρμακευτικές να σκέφτονται διάφορα σενάρια για την αιτία όπως η αύξηση της συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους, η κάλυψη των προσφύγων και η υποκατάσταση. Με βάση πάντως την τρέχουσα πορεία και με δεδομένο τον προϋπολογισμό στα 1,945 δις. ευρώ, η υπέρβαση εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ μόνο για τα εξωνοσοκομειακά σκευάσματα.
Πάντως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην πρόσφατη αναθεώρηση (4η) του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2019 η οποία δημοσιεύτηκε το τέλος Αυγούστου, ο οργανισμός ανέφερε τα εξής: το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε για rebate της φαρμακευτικής δαπάνης του πρώτου εξαμήνου του 2019 ανήλθε σε 250.289.066 ευρώ ενώ το clawback πρώτου εξαμήνου 2019 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 357.000.000 ευρώ αντίστοιχα. Επίσης, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «το ποσό rebate για τα φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης που χορηγούνται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, που βεβαιώθηκε προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο 2019 ήταν 7.632.717 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και τις αναφορές για ακόμη μεγαλύτερη δαπάνη το δεύτερο εξάμηνο εκτιμάται ότι μόνο για τα σκευάσματα τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, η συνολικές επιβαρύνεις της φαρμακοβιομηχανίας θα ξεπεράσουν τα 1,3 δις. ευρώ, όταν πέρυσι έκλεισαν στα 990 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισταμένα το τελευταίο διάστημα έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να περιγράψουν την κρισιμότητα της κατάστασης όμως μετά από περίπου δύο μήνες από την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση που είχαν, δεν υπήρξε κάποια νέα.
Πηγή : healthmag.gr