Τον περιορισμό των εσόδων από τα συνεδρία αναφέρουν οι επιστημονικές εταιρείες, μετά και τις συστάσεις του ΣΦΕΕ να περιοριστούν τα ποσά των χορηγιών κατά 80%.
Η αναβολή πολλών «ζωντανών» ιατρικών συνεδρίων λόγω κορονοϊού ήταν φυσική συνέπεια της εξάπλωσης της νόσου.
Σε διεθνές επίπεδο οι οργανωτές είτε επέλεξαν την αλλαγή της ημερομηνίας είτε σε πολλές περιπτώσεις αυτά έγιναν διαδικτυακά. Για το λόγο αυτό και οι φαρμακευτικές εταιρείες, βασικοί χορηγοί για την οργάνωση των συνεδρίων σε διεθνές επίπεδο, αποφάσισαν αν μειώσουν τα ποσά τα οποία διαθέτουν αφού και τα κόστη διοργάνωσης είναι σημαντικά χαμηλότερα αλλά και οι εγγραφές. Για το λόγω αυτό και ο ΣΦΕΕ, εδώ και μερικές εβδομάδες συνέστησε στις εταιρείες μέλη του να μειώσουν τα ποσά που διαθέτουν κατά 80%.
Η παραπάνω κίνηση όμως φαίνεται να δυσαρέστησε κύκλους της επιστημονικής κοινότητας. Μάλιστα ιδιαίτερα γνωστός επιστήμονας πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας με ιδιαίτερα μεγάλο και αξιόλογο επιστημονικό έργο, έστειλε στη διοίκηση του ΣΦΕΕ επιστολή, ζητώντας να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη σύσταση.
Με βάση την επιστολή αυτή η σύσταση του ΔΣ του ΣΦΕΕ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες μέλη του σημειώνει την «επανεξέταση του ύψους του κόστους των επιχορηγούμενων εγγραφών και των χορηγιών και τη μείωση αυτών κατά ποσοστό, ενδεικτικά, τουλάχιστον, 80% σε σχέση με τα ισχύοντα, σύμφωνα με την Εγκύκλιο του ΕΟΦ και τον Κώδικα Δεοντολογίας ΣΦΕΕ όρια, ώστε να διασφαλίζεται η αντιστοιχία παροχής-ανταποδοτικού οφέλους«. Η σύσταση αυτή βασίζεται στη μετατροπή πολλών συνεδρίων σε διαδικτυακά με μηδενική ή ιδιαίτερα περιορισμένη φυσική συμμετοχή.
Στην επιστολή της επιστημονικής εταιρείας, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και αντιπροσωπευτική για πολλές ακόμη εταιρείες, αναφέρεται ότι προκαλεί εντύπωση μια τέτοια σύσταση, όταν οι διαδικτυακές εκδηλώσεις απαλλάσσουν από μεγάλο κόστος τις Φαρμακευτικές Εταιρείες (κόστος εγγραφής, έξοδα μετακίνησης και διαμονής), ενώ η προβολή τους και η διάδραση με τους Επαγγελματίες Υγείας δεν ακυρώνεται, καθώς προτείνεται η ύπαρξη ψηφιακών stands. «Επίσης, παρότι ίσως έχει μειωθεί κατάτι ο κύκλος εργασιών των εταιρειών αντιδραστηρίων εργαστηρίου, οι Φαρμακευτικές Εταιρείες προφανώς δεν έχουν θιγεί από την πανδημία αφού δεν έχει βεβαίως σταματήσει η συνταγογράφηση των απαραίτητων, και πολλές φορές υψηλού
κόστους, φαρμακευτικών σκευασμάτων για τους ασθενείς» αναφέρει η εταιρείας.
κόστους, φαρμακευτικών σκευασμάτων για τους ασθενείς» αναφέρει η εταιρείας.
Μάλιστα αναφέρει ότι η σύσταση του ΣΦΕΕ χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία για να σταματήσει να στηρίζει αφενός μεν τις επιστημονικές εταιρείες που καλύπτουν τις ανάγκες εκπαίδευσης των μελών τους και αφετέρου να μεγιστοποιήσει το κέρδος των Φαρμακευτικών Εταιρειών, αγνοώντας κάθε άγραφο κανόνα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη φαρμακευτική αγορά πάντως τα κόστη και οι εγγραφές είναι πλέον ιδιαίτερα χαμηλά και δε δικαιολογούν μεγάλες χορηγίες οι οποίες είχαν «ταβάνι» με βάση την εγκύκλιο του ΕΟΦ τα 30 χιλ. ευρώ. Συγκριτικά στοιχεία από συνέδρια που έγιναν το 2019 με φυσική παρουσία και επαναλήφθηκαν φέτος διαδικτυακά, δείχνουν τη μείωση αυτή.
Ειδικότερα συγκρίνοντας τα στοιχεία 6 διεθνών συνεδρίων για το διαβήτη, ρευματικά νοσήματα, ογκολογικό, πνευμονολικό, αλλεργιολογικό, φαίνεται πως το μέσο κόστος εγγραφής για τα μέλη των επιστημονικών εταιρειών μειώθηκε στα 136 ευρώ από 647 ευρώ και για τα μη μέλη στα 260 ευρώ από 843 ευρώ. Επίσης το μέσο κόστος των δορυφορικών συμποσίων υποχώρησε στα 11,5 χιλιάδες ευρώ από 40 χιλιάδες ευρώ.
Από το newsroom του Healthmag.gr