Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου πρόκειται να είναι καθοριστική για την απόφαση της σταδιακής ή μη άρσης του lockdown.
Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου πρόκειται να είναι καθοριστική για την απόφαση της σταδιακής ή μη άρσης του lockdown. Οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης των κρουσμάτων έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ωστόσο αυτή η εβδομάδα πρόκειται να είναι καθοριστικής σημασίας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και παράλληλα τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα του Μαρτίου.
Η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει ασφυκτική ενώ οι μεταλλάξεις αποτελούν έναν ακόμη πονοκέφαλο για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους. Στο σύνολο των ΜΕΘ, δηλαδή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων χθες νοσηλεύονταν 630 ασθενείς με Κορονοϊό, εκ των οποίων οι 326 είναι διασωληνωμένοι. Υπενθυμίζουμε ότι ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία 38 ακόμη κλίνες ΜΕΘ. Οι νοσηλευόμενοι με Κορονοϊό ανέρχονται στους 2.433 με τους μισούς και πλέον να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής.
Η παραπάνω εικόνα φαίνεται να μην ενθαρρύνει την άρση του αυστηρού lockdown στην Αττική, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις για σταδιακή άρση του και άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Με το λιανεμπόριο να θεωρείται πλέον λιγότερο επικίνδυνο από τις κοινωνικές επαφές ή τους χώρους εργασίας υπάρχουν σκέψεις για την επανεκκίνησή του με τη χρήση διπλής μάσκας και πιθανή επιστροφή στο click away αφού το κόστος από το ολικό κλείσιμο των καταστημάτων ξεπερνά τα 2 δις. ευρώ. Ωστόσο, η ίδια σκέψη δεν υπάρχει για τις μετακινήσεις αφού όπως όλα δείχνουν το περιοριστικό μέτρο ως τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές και ως τις 18.00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα φαίνεται να παίρνει παράταση τουλάχιστον για την 1η εβδομάδα του Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη για έναν ακόμη κωδικό μετακίνησης sms, ο οποίος θα είναι το “7” και θα αφορά αποκλειστικά το λιανεμπόριο.
Υπενθυμίζουμε ότι σε αυστηρό lockdown από το πρωί του Σαββάτου 20/2 είναι η Κάλυμνος, το Κορδελιό και ο Εύοσμος. Αντίστοιχα, στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας βρίσκονται η Εύβοια και η Μύκονος ενώ στο κόκκινο πέρασαν το Ηράκλειο Κρήτης, η Θάσος, η Κεφαλονιά και όλη η Ηλεία εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας – Κρέσταινας. Παράλληλα, περιοχές αυξημένου κινδύνου, χαρακτηρίζονται: η Κεφαλονιά, η Θάσος, η Ηλεία εκτός του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ο δήμος Αγιάς Λαρίσης, ο δήμος Τεμπών, ο δήμος Ηρακλείου κρήτης, οι δήμοι Κορίνθου και Νεμέας, ο δήμος Άργους-Μυκηνών, ο δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Τανάγρας, ο δήμος Θηβαίων, ο δήμος Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας και, ο δήμος Καρπάθου.
Πηγή :healthmag.gr