Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας.
Παραμένει η ταλαιπωρία για χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Δύο μήνες μετά το πρόσφατο περιστατικό στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε δεσμευτεί στη Βουλή πως επρόκειτο να ληφθούν μέτρα για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μία από τις βασικότερες παρεμβάσεις, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, ήταν η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ βιομηχανίας, ΕΟΠΥΥ, φαρμακείων για το πώς θα μπορούσε ένα κομμάτι των φαρμάκων να μεταφερθεί σε ιδιωτικά φαρμακεία, για όσους ασθενείς το επιθυμούν.
Είχε, επισημάνει, δε, πως το τελικό σχέδιο θα ήταν έτοιμο σε δέκα μέρες, δηλαδή στο τέλος Ιανουαρίου, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη συμβεί, παρά την επιθυμία του υπουργού Υγείας.
Η αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών είχε αποτελέσει κυρίαρχο στόχο και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, σε ανάρτησή του, είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το φαινόμενο με τις πολύωρες αναμονές ασθενών ή των συγγενών τους και είχε δεσμευτεί πως “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το περιορίσουμε δραστικά”.
Εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει το θέμα κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, η πολιτική ηγεσία του οποίου είναι σύμφωνη με τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία.
Τι συμβαίνει
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας ήταν να διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία ΦΥΚ συγκεκριμένων θεραπευτικών κατηγοριών, προκειμένου οι ασθενείς να καλύπτονται πλήρως και να μη χρειάζεται να μεταβαίνουν παράλληλα και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Μεταξύ των προϋποθέσεων που αξιολογούνται είναι και η τιμή των συγκεκριμένων φαρμάκων, για τα οποία τα φαρμακεία θα λαμβάνουν αμοιβή ανά συνταγή.
Το εγχείρημα, ωστόσο, συναντά αρκετές δυσκολίες, με ορισμένες πλευρές να θέτουν θέματα, όπως η εμπλοκή των φαρμακαποθηκών, οι οποίες θα έχουν λόγο διαμεσολαβητή.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τεχνογνωσία υπάρχει, καθώς το 2020 είχε ξεκινήσει η διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία για συγκεκριμένες παθήσεις (ογκολογικά και σκλήρυνση κατά πλάκας).
Το ζητούμενο είναι να αρθούν τα εμπόδια και να επεκταθεί η διαδικασία, προκειμένου να λυθούν τα καθημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.