Τη Δευτέρα ξεκινά η αποστολή των σημειωμάτων για το clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα κυβερνητικά μέτρα αποδίδουν καρπούς, καθώς το ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα είναι μικρότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
«Λίγο πριν φτάσω εδώ, έλαβα από την ΕΚΑΠΥ τα τελικά σημειώματα του 2023 για το νοσοκομειακό φάρμακο. Από τη Δευτέρα, θα τα παραλάβουν και οι εταιρείες. Ο μέσος όρος για το 2023 στο νοσοκομειακό clawback διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 70%, πέντε μονάδες χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Κανείς δεν θα ξεπεράσει το 78%, που θα είναι το ανώτατο όριο. Τα αρχικά σενάρια για clawback 83%-85% αποφεύχθηκαν χάρη στα μέτρα που λάβαμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Λύσεις στα προβλήματα του κλάδου
Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «ανεστράφη γρήγορα μια περίοδος μεγάλης παρακμής και επιλύθηκαν ζητήματα που ταλάνιζαν τον κλάδο για τρεις δεκαετίες».
Αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών, επισημαίνοντας ότι αυτή επιτεύχθηκε μέσω πραγματικής ανταγωνιστικότητας και όχι από κρατική παρέμβαση, όπως στο παρελθόν.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η ανατίμηση των φθηνών φαρμάκων, ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που προηγουμένως ήταν δυσεύρετα.
«Μέσα από τα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης, καταφέραμε να συγκρατήσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Όλα γίνονται με διαφάνεια και καθαρούς όρους. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που το 95% όσων είχα δεσμευτεί πέρυσι στην ίδια εκδήλωση, έχει ήδη υλοποιηθεί», σημείωσε.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε ότι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2023 διαμορφώθηκε στα 1,52 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 μειώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
«Ως αποτέλεσμα, το clawback του 2024 είναι αισθητά χαμηλότερο από τα προηγούμενα έτη. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε αποδίδουν.
Ωστόσο, δεν καταφέραμε να ελέγξουμε τη δαπάνη για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) όσο θα θέλαμε. Δεν πρέπει όμως να απογοητευόμαστε», πρόσθεσε.
Ο σχεδιασμός για το 2025
Αναφερόμενος στον βασικό του στόχο για το 2025, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι θα προχωρήσει ο διαχωρισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, αλλά όχι το μοναδικό», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το clawback πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια μεταξύ των on-patent, off-patent και γενοσήμων φαρμάκων.
«Αυτή η αλλαγή θα υλοποιηθεί. Δεν θέλω να ευνοηθεί καμία πλευρά, αλλά να υπάρξει ισότιμη κατανομή προς τα κάτω», υπογράμμισε, δίνοντας έμφαση στις καινοτόμες θεραπείες και την ανάγκη για ορθολογική χορήγηση των φαρμάκων.
Το μνημόνιο συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία
Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο τριετές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των φαρμακευτικών εταιρειών, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου για την προώθηση της συμφωνίας.
«Αν και δεν έχει ακόμα υπογραφεί, η καθυστέρηση δεν οφείλεται μόνο στο υπουργείο. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν αποστείλει όλα τα απαραίτητα κείμενα από τον Οκτώβριο.
Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για το θέμα και θα καλέσω τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουμε μαζί», κατέληξε.
Πηγή : healthmag.gr