Ελλείψεις: Πώς θα βρίσκετε το φάρμακό σας στο app του Υπουργείου Υγείας – Το ελληνικό case study

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Δρ Άρης Αγγελής, εξηγεί στο ygeiamou.gr πώς λειτουργεί η καινοτόμος εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων και πώς θα διευκολύνει τους πολίτες

Case study για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το ελληνικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ). Η ηλεκτρονική πλατφόρμα τροφοδοτείται καθημερινά με δεδομένα μιας ομάδας φαρμάκων από τις αρχές του 2024 και μόλις ολοκληρωθούν οι διεργασίες εξασφάλισης της εγκυρότητάς τους θα δημιουργηθεί σχετικό application για τα κινητά όλων των πολιτών, το οποίο θα τους διευκολύνει στην αναζήτηση σκευασμάτων που θα παρακολουθούνται από το σύστημα.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα, δίνοντας το παράδειγμα σε άλλες χώρες να λάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες προκειμένου να ελέγξουν προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων. Ο επικεφαλής της προσπάθειας, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Άρης Αγγελής, εξηγεί στο ygeiamou.gr την ακριβή λειτουργία της πλατφόρμας και τον απώτερο σκοπό για την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη των ελλείψεων, ενός πολυπαραγοντικού προβλήματος που ταλανίζει τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά φαρμάκων σε μόνιμη βάση πλέον.

«Η πλατφόρμα είναι ένα εργαλείο για την ιχνηλάτηση της κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα σε πραγματικό χρόνο. Ξεκινά από τη δήλωση της πώλησης από τη φαρμακευτική εταιρεία στον ΕΟΦ που αποτελεί το πρώτο επίπεδο. Στη συνέχεια, στο δεύτερο επίπεδο, παρακολουθείται η κίνηση του φαρμάκου σε επίπεδο φαρμακαποθήκης, νοσοκομείου ή φαρμακείου. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας ψηφιακός χάρτης που αποτυπώνει τις κινήσεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Η λειτουργία του συστήματος εστιάζει στα λεγόμενα κρίσιμα φάρμακα. Πώς ορίστηκαν αυτά; Ξεκινήσαμε με τη λίστα που ανακοινώθηκε το φθινόπωρο του 2023 από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και τη HERA (Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης) και αφορά σε περισσότερα από 200 κρίσιμα σκευάσματα που έχουν λάβει αυτό τον χαρακτηρισμό βάσει του αντικτύπου τους στη Δημόσια Υγεία. Πάνω σε αυτά προσθέσαμε και άλλα που προέκυψαν ύστερα από επικοινωνία και διαβούλευση με αρμόδιους φορείς σε συνεργασία με τα μέλη της Επιτροπής για την παρακολούθηση ελλείψεων φαρμάκων. Σήμερα παρακολουθούνται από το ΗΣΠΑΔΙΦ περίπου 500 κωδικοί φαρμάκων. Σκοπός μας είναι να έχουμε άμεση εικόνα των ποσοτήτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και κατ’ επέκταση έγκυρη εκτίμηση του τι είναι πραγματικά σε περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη. Έως σήμερα το κράτος δεν μπορούσε να έχει με αξιόπιστο τρόπο αυτή την πληροφορία», επισημαίνει ο κ. Αγγελής.

Πηγή : ygeiamou.gr

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top