Νέα φάρμακα: Οι αλλαγές που θα φέρουν οι Ευρωεκλογές σε κόστη και πατέντες

Τι εκτιμά η φαρμακοβιοχανία για τις επιπτώσεις της προτεινόμενης από την Κομισιόν φαρμακευτικής πολιτικής – Τι θα αλλάξει για τους Έλληνες ασθενείς

Αντιδράσεις στις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων έχει προκαλέσει η πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής πολιτικής και μείωση του χρόνου προστασίας δεδομένων των νέων φαρμάκων κατά δύο χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μείωση του χρόνου προστασίας δεδομένων κατά δύο χρόνια, από τα περίπου 8 χρόνια από την έγκριση κυκλοφορίας τους, που ισχύει σήμερα, σε 6 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί ουσιαστικά σε μείωση της «πατέντας» και δημιουργία γενοσήμων νωρίτερα, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Το επιχείρημα της Κομισιόν για τη συγκεκριμένη πρόταση είναι η αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς με τη μείωση της διάρκειας προστασίας των δεδομένων θα μπουν και άλλες εταιρείες και θα δημιουργηθούν γενόσημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια στην αγορά. Πρόκειται για μια «ρηχή» προσέγγιση κατά τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Όπως εκτιμούν, η μείωση του χρόνου προστασίας θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών από την πλευρά των εταιρειών, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές των καινοτόμων φαρμάκων, που εισάγονται στην αγορά, οι οποίες αυτόματα θα παρασύρουν προς τα πάνω και τις τιμές των γενοσήμων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο πρότεινε μια ενδιάμεση λύση, που βρίσκεται πιο κοντά στο ισχύον καθεστώς και προβλέπει συνολικά από 7,5 έως 11,5 χρόνια προστασία δεδομένων. Οι σημερινές προτάσεις αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα:

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top