Η τοποθέτηση του γραμματέα ΦΣΑ στην γενική συνέλευση του ΠΦΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα ήθελα να μοιραστούμε τα κυριότερα ζητήματα του κλάδου μας, τα οποία  ειπώθηκαν κατά την  ομιλία μου στην γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις 6-7 Απριλίου 2024 και απαιτούν την άμεση και συντονισμένη παρέμβαση και δράση μας ως ενωμένος κλάδος. 

Ας δούμε περιληπτικά:

  1. ”Συνταξιοδοτικό.

Παρόλο που υπαγόμασταν στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΤΑΑ), συγκριτικά τόσο με τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, όσο και με τους υπόλοιπους υγειονομικούς, έχουμε σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις.

Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία, η οποία θα πρέπει να αποκατασταθεί. Το οφείλουμε στους συναδέλφους.

  1. Παροχές υπηρεσίας

Πιστοποιηθήκαμε για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τον αντιτετανικό, κάναμε τα test για την αυτοδιάγνωση (self tests, rapid tests), σύντομα θα δίνουμε τα test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και θα πραγματοποιούμε όλους τους εμβολιασμούς και τον εμβολιασμό κατά του covid.

Επιτέλους νομιμοποιήστε όλες τις παροχές υπηρεσίας που διενεργούνται στα φαρμακεία μας..!

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να διεκδικήσουμε και να διασφαλίσουμε την επιστημονική μας αμοιβή για τις διανυκτερεύσεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας.

  1. Ελλείψεις φαρμάκων

Οι ελλείψεις φαρμακων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα, διαχρονικό και συνεχές.

Παρόλο που ως Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ πρωτοπορήσαμε και ζητήσαμε τη δημιουργία πλατφόρμας για τις ελλείψεις φαρμάκων, μέλη του Προεδρείου, ενδεχομένως για δικούς τους λόγους, δεν την υλοποίησαν. Αντίστοιχη πλατφόρμα δημιουργήθηκε τελικά από το Υπουργείο Υγείας, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τον ΠΦΣ να φαίνεται αδύναμος, αντί να πρωτοστατεί στην αντιμετωπιση του τόσο σημαντικού αυτού προβλήματος του κλάδου μας που είναι οι ελλείψεις, όπως μπορούσε και είχε προτείνει άλλωστε.

  1. Φάρμακα Υψηλού Κόστους

Αυτή τη στιγμή πόλλά ΦΥΚ χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία θα πρέπει να αλλάξει. Ήδη ο Υπουργός Υγείας έχει εξαγγείλει πως θα αρχίσουν να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία τα φάρμακα με τιμή έως 300€. Μένει να δούμε πότε θα πραγματοποιηθεί αυτό και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το παρακολουθούμε.

  1. Ποσοστό κέρδους 50-100 ευρώ 30%

Σε μία εποχή που όλα αυξάνονται (λειτουργικά έξοδα, πρώτες ύλες, προϊόντα) το ποσοστό κέρδους των φαρμάκων παραμένει στάσιμο και επομένως συγκριτικά με το παρελθόν είναι πάρα πολύ χαμηλό.

Σε όλα τα φάρμακα το ποσοστό κέρδους πρέπει να υπολογίζεται επί της λιανικής τιμής. Άλλωστε αυτό συμβαίνει και στις αποθήκες φαρμάκων.
Το ποσοστό κέρδος των φαρμάκων μέχρι 100€ πρέπει να αυξηθεί και να είναι τουλάχιστον 30%.

Πρόκειται για κάτι το οποίο δεν έχουμε διεκδικήσει μέχρι σήμερα, με απότέλεσμα να υπάρχει θέμα βιωσιμότητας των φαρμακείων.

  1. Χορήγηση γενοσήμων

Τα γενόσημα πρέπει να χορηγούνται απόκλειστικά και μόνο με τη δραστική ουσία. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γενοσήμων με εμπορική ονομασία δυσκολεύει τη λειτουργία των φαρμακείων, την εφημερία και τη διανυκτέρευση.

Άλλωστε, ουσιαστικά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γενοσήμων με εμπορική ονομασία συνεπάγεται κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία.
Επιπλέον θα πρέπει επιτέλους να αποδοθεί από το κράτος στους φαρμακοποιούς το μπονους που τους οφείλεται για την διείσδυση των γενοσήμων.

  1. Rebate μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να καταργηθεί
    Το μνημόνιο έφυγε, αλλά το Rebate το οποίο ήταν μνημονιακή υποχρέωση παρέμεινε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο φαρμακοποιός να πληρώνει για το φαρμακείου του ακόμα ένα χαράτσι, που του δυσκολεύει την βιωσιμότητά του.
  2. Εταιρείες φαρμακείων

Δημιουργήθηκαν εταιρείες φαρμακείων χωρίς όμως να ελέγχονται τα καταστατικά τους από τους τοπικούς συλλόγους..!
Ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος ενημερώθηκε έγκαιρα με πρωτοκολλημένα έγγραφα και μέχρι σήμερα διατηρεί ένοχη σιωπή.

  1. ΣΕΔ (σκευάσματα ειδικής διατροφής)

Κατά το παρελθόν μετά την σύμβαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου οι φαρμακοποιοί μέλη των τοπικών συλλόγων χορήγησαν σκευάσματα ειδικής διατροφής και κατηγορήθηκαν.
Σήμερα, μετά από 2 χρόνια, ενώ έχουν απαλλαγεί από τις κατηγορίες με βούλευμα, δεν έχουν πληρωθεί.

Ποιος ευθύνεται, ποιοι ευθύνονται και γιατί;

Τι ενέργειες θα κάνει η Διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τους συναδέλφους;

Επιτεύγματα ΦΣΑ

 

  1. Η Αργία του Σταυρού για την Αττική!

Η ημέρα του σταυρού καθιερώθηκε απο την περιφέρεια μας, σαν  επίσημη αργία..!

Είναι ένα τεράστιο επίτευμα το διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Σύλλόγου Αττικής για την ενότητα και την αγωνιστικοτητα των μελών του (διευρυμένοι και μη) και του κλάδου

  1. Μηδενική Συμμετοχή καρκινοπαθών ασθενών

Άλλη μία επιτυχία της διοίκησης του φαρμακευτικού συλλόγου αττικής όπου στους ασθενείς με καρκίνο οι συνταγές με μορφίνη και κωδεΐνη έχουν πλέον μηδενική συμμετοχή. Πρόκειται για τον καρπό των ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

 

Σας ευχαριστώ πολύ..!

 

Για την ΑΚΙΦ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στέλιος   Καλογερόπουλος

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top