ΕΟΦ: Ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη – Δείτε τον επικαιροποιημένο κατάλογο

Σύμφωνα με την νέα λίστα, 57 φάρμακα βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα και για 52 υπάρχει μόνιμη έλλειψη

Συνεχίζεται το φαινόμενο ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, παρόλο που το τελευταίο διάστημα έχει φανεί μια σχετική εξομάλυνση και κοινά σκευάσματα δεν είναι τόσο δυσεύρετα όσο ήταν, για παράδειγμα, πέρυσι το χειμώνα.

Σημερινός κατάλογος που δημοσιεύει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφέρει 109 σκευάσματα που παρουσιάζουν περιορισμένη διαθεσιμότητα για διάφορους λόγους (καθυστερημένες παραδόσεις, προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, αυξημένη ζήτηση) ή μόνιμο πρόβλημα.

Πιο αναλυτικά, 57 φάρμακα βρίσκονται σε «περιορισμένη διαθεσιμότητα» και για άλλα 52 υπάρχει μόνιμη και έκτακτη ανάγκη κάλυψης της ζήτησης, δηλαδή βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη. Τα επτά σκευάσματα είναι καθαρά νοσοκομειακά, δηλαδή χορηγούνται μόνο εντός νοσοκομείων. Υπάρχουν πέντε εμβόλια που είναι σε καθεστώς περιορισμένης διαθεσιμότητας, καθώς και τρία σκιαγραφικά.

Τα φάρμακα που παρουσιάζουν…  αρρυθμίες είναι από διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες. Ενδεικτικά, στον κατάλογο περιλαμβάνονται αντιψυχωτικά σκευάσματα, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιεληπτικά, αντιβιώσεις, κορτιζονούχα αλοιφή, φάρμακο εισπνεόμενο για το άσθμα, ορμονικό σκεύασμα, αλοιφή που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ακμής. Αρκετά από τα σκευάσματα είναι νοσοκομειακά, όπως για παράδειγμα φάρμακα για αντιμετώπιση θρομβώσεων. Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, σε περιορισμένη διαθεσιμότητα είναι ένα εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α, ένα για την ηπατίτιδα Β, ένα για διφθερίτιδα-τέτανο και δύο για ιλαρά – παρωτίτιτιδα – ερυθρά. Ο ΕΟΦ σημειώνει δίπλα σε εμβόλιο και φάρμακο που είναι σε έλλειψη ότι υπάρχει εναλλακτικό σκεύασμα ίδια δραστικής που μπορεί να δοθεί κατόπιν οδηγιών του θεράποντος ιατρού.

Οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του φαρμάκου φορέων και κατά βάση των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών. Οι πρώτοι θεωρούν ότι το πρόβλημα λύνεται σε μεγάλο βαθμό με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών – μέτρο στο οποίο έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι το Υπουργείο Υγείας – ενώ οι δεύτεροι υποστηρίζουν ότι πολλά από τα σκευάσματα για τα οποία έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, αντιθέτως «λιμνάζουν» στις φαρμακαποθήκες. Πάντως, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των φαρμακαποθηκάριων για ακύρωση της απόφασης απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών.

Η αγορά αναμένεται να ρυθμιστεί καλύτερα με την πλατφόρμα παρακολούθησης των ελλείψεων που θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας. Η πρωτοβουλία σε δεύτερο στάδιο θα επεκταθεί σε app για τους πολίτες με σκοπό να γνωρίζουν σκευάσματα που είναι σε έλλειψη και υποκατάστατά τους.

Αναλυτικά ο κατάλογος εδώ.

Πηγή : ygeiamou.gr

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top