ΠΟΥ – ECDC: «Καμπανάκι» για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του κορωνοϊού – Ποιους αφορά

ΠΟΥ και ECDC υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για τη γρίπη και τον κορωνοϊό, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, με στόχο τη βέλτιστη προστασία της υγείας τους και τη μικρότερη επιβάρυνση των Συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη

Επείγουσα θεωρείται η ανάγκη εμβολιασμού των ατόμων, που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και της γρίπης πριν την έλευση της χειμερινής περιόδου, επισημαίνει το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Όπως τονίζουν οι ειδικοί από το ECDC, τον περασμένο χειμώνα οι συνολικές επιπτώσεις της γρίπης, του κορωνοϊού και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) έπληξαν περισσότερο τους νέους και τους ηλικιωμένους, ενώ τα Συστήματα Υγείας δέχτηκαν μεγάλη πίεση. Για να αποφευχθεί φέτος η μεγάλη θνησιμότητα που παρατηρήθηκε, θα πρέπει να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με συννοσηρότητες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυοι.

Γι’ αυτό, το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη συνιστά στις χώρες να εξασφαλίσουν εύκολη πρόσβαση τόσο στον εμβολιασμό COVID-19 όσο και στον εμβολιασμό κατά της γρίπης σε ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Για την καλύτερη προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να προσφέρεται μια πρόσθετη δόση 6-12 μήνες μετά την τελευταία, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου τους.

Πάνω από το 90% των θανάτων από COVID-19 αφορούν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, εκ των οποίων τα δύο τρίτα (63%) αυτής της ομάδας έχουν λάβει την πρώτη δόση αναμνηστικού εμβολίου COVID-19 και μόλις το 29% τη δεύτερη δόση.

 

«Ο κορωνοϊός και η γρίπη παραμένουν σοβαρές ασθένειες, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τις αναμνηστικές δόσεις» δήλωσε ο δρ Hans Henri P Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η έκκληση για εμβολιασμό ισχύει και για τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μόλυνσης και οι οποίοι πρέπει να προστατεύσουν τους ασθενείς τους.

Η Στέλλα Κυριακίδη, Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, συμπλήρωσε: «Ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας τόσο κατά της γρίπης όσο και κατά της λοίμωξης COVID-19. Είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν στοχευμένες εκστρατείες εμβολιασμού για να προσεγγίσουν τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πριν από τη χειμερινή περίοδο, με τη δυνατότητα συνδυασμού του εμβολιασμού με ενισχυτικές δόσεις. Τώρα είναι και πάλι η εποχή του έτους που πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε τα οφέλη του εμβολιασμού και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, καθώς και τα συστήματα υγείας».

Πηγή :

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top