COVID-19: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει έκθεση με προτάσεις για καλύτερη ετοιμότητα κατά της κρίσης

Το Κοινοβούλιο θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ένωση υγείας και να καταστήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στα κράτη μέλη πιο ανθεκτικό σε μελλοντικές κρίσεις.

Πέρυσι, η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία του κορωνοϊού (COVI) ανέλυσε τις συνέπειες της κρίσης, αξιολόγησε τα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και τα κράτη μέλη με σκοπό την αποτελεσματικότητά τους και έκανε συγκεκριμένες συστάσεις για την αντιμετώπιση κενών και αδυναμιών. Η έκθεση της επιτροπής συζητήθηκε στη Βουλή  και οι ευρωβουλευτές το ενέκριναν με 385 ψήφους υπέρ, 193 κατά και 63 αποχές.

Η έκθεση παρέχει έναν σαφή οδικό χάρτη για μελλοντικά βήματα σε τέσσερις βασικούς τομείς: υγεία, δημοκρατία και θεμελιώδη δικαιώματα, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές και παγκόσμια απάντηση στην πανδημία.

Οι σημαντικότερες προτάσεις περιλαμβάνουν την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων και την ενίσχυση της διαφάνειας της ανάθεσης συμβάσεων από την ΕΕ. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στους νόμους έκτακτης ανάγκης πρέπει επίσης να επεκταθεί – τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στα κράτη μέλη. 

Η ΕΕ πρέπει επίσης να κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση των κονδυλίων για την ανασυγκρότηση προκειμένου να ενισχύσει την εσωτερική αγορά. Σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη διεθνή συνθήκη για την πανδημία, οι ευρωβουλευτές ζητούν καλύτερο παγκόσμιο συντονισμό.

Τον Μάρτιο του 2022, το Κοινοβούλιο συγκρότησε την Ειδική Επιτροπή για τα διδάγματα από την πανδημία του COVID-19 και τις συστάσεις για το μέλλον (COVI). Η επιτροπή αξιολόγησε όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας για το δημόσιο σύστημα υγείας και την εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά και τις ευρύτερες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς και στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Έριξε επίσης φως στην παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία. Οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν εκτενείς διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων δημόσιων ακροάσεων , εργαστηρίων και αποστολών διερεύνησης δεδομένων.

Μεταξύ άλλων, αντάλλαξαν απόψεις με εμπειρογνώμονες, φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς καθώς και με υπουργούς Υγείας και μίλησαν με επιδημιολόγους, εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ερευνητές.

Με την έγκριση αυτής της έκθεσης, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας μας και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση στην υγεία για όλους. 

Πηγή : healthmag.gr

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top