Προσλήψεις προσωπικού και αναμόρφωση του «Χάρτη Υγείας», Προσωπικός Γιατρός, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και ελλείψεις φαρμάκων ανάμεσα στα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας
Μια σειρά από ζητήματα περιμένουν τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να ρυθμιστούν, ενώ ακολουθούν μεταρρυθμίσεις σε αρκετά επίπεδα. Ο πήχης στον τομέα της Υγείας ανέβηκε πολύ υψηλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και η κυβέρνηση διά στόματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεσμεύτηκε για προσλήψεις, αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ και καλύτερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.
Τα επόμενα 24ωρα θα ξεκαθαρίσει το «τοπίο» σε σχέση με τα θέματα που θα χειρίζεται καθένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνθέτουν τη νέα ηγεσία της Αριστοτέλους: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι δύο Υφυπουργοί Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους. Με δεδομένο ότι οι τρεις στους τέσσερις έχουν παρελθόν στην Υγεία, μπορούν να γίνουν υποθέσεις σχετικά με την…κατεύθυνση που θα λάβουν. Για παράδειγμα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη έχει σχεδιάσει τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και προχώρησε στην έναρξη υλοποίησής τους ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Επίσης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους έχει ασχοληθεί με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ. Στην ίδια λογική, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος ως Ψυχίατρος είναι πολύ πιθανό να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να γίνουν γνωστοί τομείς που θα έχουν στην ευθύνη τους.
Η στελέχωση των νησιών το καλοκαίρι
Άμεση προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι η διασφάλιση επαρκούς στελέχωσης των νησιών. Με δεδομένη την καλοκαιρινή κίνηση στα ελληνικά νησιά, οι επόμενοι μήνες είναι μια πρόκληση για το Υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για μετακίνηση ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε δημοφιλείς προορισμούς με οικονομικά κίνητρα που θεσμοθέτησε η προηγούμενη ηγεσία της Αριστοτέλους. Υπενθυμίζεται ότι δίνονται 1800 ευρώ το μήνα, πλέον των αποδοχών τους, σε γιατρούς και 1200 ευρώ το μήνα σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Μάλιστα, το διαδικαστικό σκέλος των μετακινήσεων ρυθμίστηκε από την Υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, καθώς εν μέσω προεκλογικής περιόδου απαγορεύονταν οι μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων και χρειαζόταν το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και Προσωπικός Γιατρός
Η συνέχιση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ανάμεσα στα πρώτα θέματα που θα «πιάσει» η νέα πολιτική ηγεσία. Τον σχεδιασμό τους είχε αναλάβει η Ειρήνη Αγαπηδάκη από τον ρόλο της ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Μέχρι στιγμής «τρέχει» το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφίες και προς άμεση υλοποίηση είναι ακόμη τρία προγράμματα: Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα ακολουθήσει screening για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος τα οποία θα αφορούν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, αναμένονται στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας παιδιών και ενηλίκων.
Ένα μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι ο Προσωπικός Γιατρός. Ο νέος θεσμός άρχισε πριν μερικούς μήνες. Σήμερα είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το Υπουργείο Υγείας να σχεδιάζει κίνητρα για να αυξηθεί η συμμετοχή των γιατρών, με σκοπό να είναι εφικτή η εγγραφή όλου του πληθυσμού από 16 ετών και πάνω – σήμερα συμμετέχουν 3.428 γιατροί.
«Χάρτης Υγείας» – Προσλήψεις
Η αναμόρφωση του ΕΣΥ, με πυξίδα τον «Χάρτη Υγείας» είναι ένα από τα ζητούμενα της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σκοπός του «Χάρτη» είναι η καταγραφή των αναγκών ανά γεωγραφική περιοχή και με βάση αυτόν να διαμορφωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, υπάρχουν παρόμοιες υπηρεσίες υγείας σε κοντινές περιοχές, ενώ λείπουν άλλες. Πυλώνας της αναμόρφωσης είναι οι Συνεργασίες Δημόσιου με Ιδιωτικού Τομέα, γνωστές ως ΣΔΙΤ.
Επιπλέον, αναμένεται η μετατροπή κάποιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με την αρχή να έχει γίνει ήδη από το Παιδοογκολογικό Νοσοκομείο «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Ελπίδα».
Στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας περιλαμβάνεται και η κτιριακή αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας – 80 νοσοκομεία, 156 Κέντρα Υγείας – όπως και η αναδιάρθωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει και ζητήματα καθημερινότητας, όπως είναι οι αναμονές για χειρουργεία, οι αναμονές στις εφημερίες και τα ράντζα, για τα οποία έχει μπει σε εφαρμογή σχέδιο εξάλειψής τους, με επιτυχημένα πρώτα αποτελέσματα.
Σημαντική θέση στην επόμενη ημέρα του ΕΣΥ θα έχουν οι προσλήψεις προσωπικού. Ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για 10.000 προσλήψεις, με έμφαση στο νοσηλευτικό προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πολλές φορές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με το…project ΕΣΥ.
Φαρμακευτική πολιτική
«Πονοκέφαλος» για τη νέα πολιτική ηγεσία είναι ο τομέας του φαρμάκου, ειδικά οι ελλείψεις που έπληξαν τη χώρα μας, όπως και ολόκληρη την Ευρώπη τον περασμένο χειμώνα. Το πρόβλημα των ελλείψεων εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τον επόμενο χειμώνα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται κινήσεις που θα διασφαλίζουν την επάρκεια σκευασμάτων στα ράφια των φαρμακείων.
Η φαρμακευτική πολιτική θα απασχολήσει έντονα και το νέο υπουργικό σχήμα της οδού Αριστοτέλους. Ορισμένες ρυθμίσεις της προηγούμενης περιόδου προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια φαρμακευτικών εταιρειών τόσο όσον αφορά στο ύψος των αυτόματων επιστροφών (clawback) όσο και τον αριθμό νέων σκευασμάτων που μπαίνουν στη χώρα. Σημειώνεται ότι η πολιτική της χώρας μας εδώ και δέκα χρόνια, με τους περιορισμένους κλειστούς προϋπολογισμούς για τη Φαρμακευτική Δαπάνη φέρνει υπέρογκες χρεώσεις της Φαρμακοβιομηχανίας, με το μέτρο του clawback.
Πηγή : ygeiamou.gr