Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν την έναρξη μιας συνεργασίας ορόσημο για την ψηφιακή υγεία. Τον Ιούνιο του 2023, ο ΠΟΥ θα υιοθετήσει το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ψηφιακής πιστοποίησης COVID-19 για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα που θα διευκολύνει την παγκόσμια κινητικότητα και θα προστατεύει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο από τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πανδημιών. Αυτό είναι το πρώτο δομικό στοιχείο του Παγκόσμιου Δικτύου Πιστοποίησης Ψηφιακής Υγείας του ΠΟΥ (GDHCN) που θα αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών προϊόντων για την παροχή καλύτερης υγείας για όλους.
«Χτίζοντας στο εξαιρετικά επιτυχημένο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης της ΕΕ, ο ΠΟΥ στοχεύει να προσφέρει σε όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ πρόσβαση σε ένα εργαλείο ψηφιακής υγείας ανοιχτού κώδικα, το οποίο βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της καινοτομίας, της διαφάνειας και της προστασίας δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής», δήλωσε ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Τα νέα ψηφιακά προϊόντα υγείας σε εξέλιξη στοχεύουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους παντού να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας γρήγορα και πιο αποτελεσματικά».
Με βάση την Παγκόσμια Στρατηγική Υγείας της ΕΕ και την Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ για την ψηφιακή υγεία , η πρωτοβουλία ακολουθεί τη συμφωνία της 30ής Νοεμβρίου 2022 μεταξύ του Επιτρόπου Κυριακίδη και του Δρ Tedros για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας σε παγκόσμια θέματα υγείας. Αυτό ενισχύει περαιτέρω ένα ισχυρό πολυμερές σύστημα με τον ΠΟΥ στον πυρήνα του, που τροφοδοτείται από μια ισχυρή ΕΕ.
«Αυτή η συνεργασία είναι ένα σημαντικό βήμα για το ψηφιακό σχέδιο δράσης της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Υγεία της ΕΕ. Χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές συμβάλλουμε στα ψηφιακά πρότυπα υγείας και τη διαλειτουργικότητα παγκοσμίως — προς όφελος όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι επίσης ένα ισχυρό παράδειγμα του πώς η ευθυγράμμιση μεταξύ της ΕΕ και του ΠΟΥ μπορεί να προσφέρει καλύτερη υγεία για όλους, στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως διευθύνουσα και συντονιστική αρχή για το διεθνές έργο υγείας, δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος από τον ΠΟΥ για να προωθήσουμε το έργο που ξεκινήσαμε στην ΕΕ και να αναπτύξουμε περαιτέρω παγκόσμιες λύσεις ψηφιακής υγείας», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Αυτή η συνεργασία θα περιλαμβάνει στενή συνεργασία για την ανάπτυξη, διαχείριση και εφαρμογή του συστήματος GDHCN του ΠΟΥ, επωφελούμενος από την άφθονη τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα. Ένα πρώτο βήμα είναι να διασφαλιστεί ότι τα τρέχοντα ψηφιακά πιστοποιητικά της ΕΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά.
«Με 80 χώρες και περιοχές συνδεδεμένες με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ, η ΕΕ έχει θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο. Το πιστοποιητικό της ΕΕ δεν ήταν μόνο ένα σημαντικό εργαλείο στον αγώνα μας κατά της πανδημίας, αλλά έχει διευκολύνει επίσης τα διεθνή ταξίδια και τον τουρισμό. Χαίρομαι που ο ΠΟΥ θα βασιστεί στις αρχές διατήρησης της ιδιωτικής ζωής και στην τεχνολογία αιχμής του πιστοποιητικού της ΕΕ για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο εργαλείο κατά των μελλοντικών πανδημιών», πρόσθεσε ο Thierry Breton, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά.
Ένα παγκόσμιο σύστημα της ΠΟΥ που βασίζεται στην κληρονομιά της ΕΕ
Ένα από τα βασικά στοιχεία στην καταπολέμηση του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πανδημίας COVID-19 ήταν τα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID. Για να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία εντός των συνόρων της, η ΕΕ θέσπισε γρήγορα διαλειτουργικά πιστοποιητικά COVID-19 (με τον τίτλο «Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ» ή «DCC ΕΕ»). Με βάση τεχνολογίες και πρότυπα ανοιχτού κώδικα, επέτρεψε επίσης τη σύνδεση χωρών εκτός ΕΕ που εκδίδουν πιστοποιητικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές DCC της ΕΕ, καθιστώντας την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη λύση σε όλο τον κόσμο.
Από την έναρξη της πανδημίας, ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ για να καθορίσουν συνολικές κατευθυντήριες γραμμές για τέτοια πιστοποιητικά. Για να βοηθήσει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας για την υγεία ενόψει των αυξανόμενων απειλών για την υγεία, ο ΠΟΥ δημιουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης υγείας που βασίζεται στα γερά θεμέλια του πλαισίου, των αρχών και των ανοιχτών τεχνολογιών του DCC της ΕΕ. Με αυτή τη συνεργασία, ο ΠΟΥ θα διευκολύνει αυτή τη διαδικασία παγκοσμίως με τη δική του δομή, με στόχο να επιτρέψει στον κόσμο να επωφεληθεί από τη σύγκλιση των ψηφιακών πιστοποιητικών. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό προτύπων και την επικύρωση ψηφιακών υπογραφών για την αποφυγή απάτης. Με αυτόν τον τρόπο, ο ΠΟΥ δεν θα έχει πρόσβαση σε τυχόν υποκείμενα προσωπικά δεδομένα, τα οποία θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αποκλειστικό τομέα των κυβερνήσεων.
Το πρώτο δομικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος της ΠΟΥ τίθεται σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2023 και στοχεύει να αναπτυχθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες.
Μια μακροπρόθεσμη ψηφιακή συνεργασία για την παροχή καλύτερης υγείας για όλους
Για να διευκολυνθεί η υιοθέτηση του DCC της ΕΕ από τον ΠΟΥ και να συμβάλει στη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξή του, ο ΠΟΥ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν να συνεργαστούν στην ψηφιακή υγεία.
Αυτή η συνεργασία θα εργαστεί για την τεχνική ανάπτυξη του συστήματος της ΠΟΥ με μια σταδιακή προσέγγιση για την κάλυψη περιπτώσεων πρόσθετων χρήσεων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ψηφιοποίηση του Διεθνούς Πιστοποιητικού Εμβολιασμού ή Προφύλαξης. Η επέκταση τέτοιων ψηφιακών λύσεων θα είναι απαραίτητη για την παροχή καλύτερης υγείας για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η συνεργασία βασίζεται στις κοινές αξίες και αρχές της διαφάνειας και της διαφάνειας, της ένταξης, της λογοδοσίας, της προστασίας δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας, της επεκτασιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και της ισότητας. Ο ΠΟΥ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν για να ενθαρρύνουν τη μέγιστη παγκόσμια αποδοχή και συμμετοχή. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις δίκαιες ευκαιρίες για τη συμμετοχή όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Πηγή : healthmag.gr