Συνεχίζονται οι ελλείψεις για πολλά φάρμακα, με γιατρούς και φαρμακοποιούς να προειδοποιούν σχετικά με μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μπορούν οι ασθενείς να βρίσκουν τις θεραπείες τους.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες για να μη σταματά η πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακά τους.
“Ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών είναι πιο ορατός από ποτέ. Οι εταιρείες ήδη μας ενημερώνουν ότι για διαφόρους λόγους αδυνατούν να εφοδιάσουν την αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα. Οι συνεχιζόμενες παράλληλες εξαγωγές εντείνουν περισσότερο το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα φάρμακα με αποφάσεις των εταιρειών, αποσύρονται από την Ελληνική αγορά”, σημειώνει και καλεί την Πολιτεία να παρέμβει. “Ο ΕΟΦ επίσης οφείλει να σταματήσει την έγκριση των παράλληλων εξαγωγών όλων των φαρμάκων και να αντιληφθούν όλοι οι αρμόδιοι, ότι η υγεία των πολιτών είναι υπεράνω πειραματισμών και κερδών”, προσθέτει ο ΦΣΑ.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η λίστα των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι ευρεία και αφορά σε αρκετές κατηγορίες. Επίσης, συνεχίζεται το πρόβλημα σε σχέση με το γνωστό αντιδιαβητικό φάρμακο το οποίο είναι δυσεύρετο το τελευταίο διάστημα καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι χορηγείται και για απώλεια βάρους σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προχώρησε χθες σε διευκρινίσεις σε σχέση με το σκεύασμα.
“Η σεμαγλουτίδη (Ozempic) είναι φάρμακο, που προορίζεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στην χώρα μας χορηγείται σε διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Υπάρχει σκεύασμα που βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος της ιδίας οικογενείας, η λιραγλουτίδη (saxenta), το οποίο περιέχει ποσότητα δραστικής ουσίας κατάλληλη για αυτόν τον σκοπό (και μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για την ρύθμιση του διαβήτη). Το φάρμακο αυτό δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά.
Για την προμήθειά του, και παρά την απαράδεκτη καθημερινή πρακτική της απευθείας αγοράς από το φαρμακείο, οι ασθενείς θα πρέπει να το προμηθεύονται μετα από ιατρική συμβουλή και χειρόγραφη συνταγή. Γιατί όπως κάθε φάρμακο, χορηγείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του. Το φάρμακο βέβαια είναι ασφαλές με ήπιες παρενέργειες κυρίως από το γαστρεντερικό οι οποίες συμβάλουν στη μειωμένη λήψη τροφής”, σημειώνει ο ΠΙΣ, καταλήγοντας στα εξής συμπεράσματα:
“1. Οι ιατροί οφείλουν να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς την διάγνωση του διαβήτη.
2. Οι φαρμακοποιοί οφείλουν να μη χορηγούν την λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού, εφαρμόζοντας όσα διδάσκονται σε όλες τις φαρμακευτικές σχολές του πλανήτη ανά τους αιώνες.
3. Η Πολιτεία οφείλει να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται. Οφείλει ανέκαθεν βεβαίως να υποβάλει το αυτονόητο για ευρωπαϊκή χώρα, της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή κατά τις επιταγές της επιστήμης.
4. Οι πολίτες που επιθυμούν να χάσουν βάρος χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εφικτή εύκολα με ‘θαυματουργά’ φάρμακα και μεθόδους. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια διαρκείας και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Εφόσον στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η λήψη φαρμάκων, χρειάζεται να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση για να είναι αυτή ασφαλής και αποτελεσματική”.
Απόσυρση φαρμάκων λόγω χαμηλού κόστους
Την κατάσταση των ελλείψεων δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η απόσυρση σκευασμάτων λόγω χαμηλής τιμής. “Παρατηρείται ολοένα και συχνότερα το φαινόμενο, φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλού κόστους να αποσύρονται από την αγορά φαρμάκου, όπως για παράδειγμα πρόσφατα συμβαίνει με το σκεύασμα prezolon tabl 5mg που έχει λιανική τιμή 1 ευρώ και η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία. Το φαινόμενο αυτό αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν”, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
“Είναι βέβαιο ότι εφόσον και αυτά αποσυρθούν, είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες, είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλουν λόγω της αύξησης της τιμής”, προσθέτει, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής αυτών των φαρμάκων και διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής που θα αποτρέψει τα φαινόμενα απόσυρσης.
Πηγή : healthmag.gr