Τον τρόπο ώστε να αρχίσει και πάλι η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία, φέρεται να εξετάζει ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών. Σε αυτή τη φάση η επιστροφή στα ιδιωτικά φαρμακεία αναμένεται να αφορά φάρμακα έως 250 ευρώ και όχι τα ακριβότερα, σκευάσματα της κατηγορίας 1Β φάρμακα, από εκείνα δηλαδή που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Σημειώνεται πως από τα 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διατίθενται 581 φάρμακα για σοβαρές παθήσεις.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) πάντως, «σθεναρά υποστηρίζει την επιστροφή των ΦΥΚ στο φυσικό τους χώρο, στο φαρμακείο της κοινότητας από το οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται το σύνολο των φαρμάκων τους χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις», όπως είχαν αναφέρει σε μια πρόσφατη ανακοίνωση.
Πρόταση, που έχει διατυπώσει παλαιότερα άλλωστε ο ΠΦΣ, αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρχει ένα διπλογραφικό σύστημα ακύρωσης και ιχνηλασιμότητας αυτών των φαρμάκων προκειμένου να εκμηδενιστεί η πιθανότητα παράλληλων εξαγωγών. Υπενθυμίζεται δε, ότι μιλάμε για φάρμακα με μηδενική συμμετοχή για τον πολίτη.
Πάντως οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αντίθετες σε αυτή την προοπτική, καθώς δεν είναι πεπεισμένες ότι δεν θα υπάρχει έξαρση παράλληλων εξαγωγών. Όμως και πάλι η απόφαση είναι στο χέρι του Υπουργού Υγείας, ο οποίος φυσικά θα έχει και την ευθύνη αν παρουσιαστούν ελλείψεις, ακόμη κι αν αυτές εντοπίζονται στην μείωση των εισαγόμενων ποσοτήτων από τις πολυεθνικές.
Αιφνίδια ανάκληση θετικής λίστας
Πέρα από τις εν λόγω επικείμενες εξελίξεις στο χώρο των φαρμακείων, χθες σημειώθηκε και μια αιφνίδια κίνηση από τον Θάνο Πλεύρη ο οποίος 4 μέρες πριν την εφαρμογή της, ανακάλεσε τη Θετική Λίστα φαρμάκων η οποία δημοσιοποιήθηκε το τέλος Σεπτέμβρη.
Η νέα θετική λίστα είχε αναρτηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και με την εφαρμογή της από την επόμενη εβδομάδα ουσιαστικά τίθενται σε ισχύ και οι αλλαγές στη συμμετοχή των ασθενών, που προκύπτουν από την πρόσφατη απόφαση, με την οποία τροποποιήθηκε το πλαίσιο που εξίσωνε την ασφαλιστική τιμή με την τιμή αποζημίωσης.
Το τεχνικό αυτό ζήτημα θα οδηγούσε, όπως είχε παραδεχθεί ο Υπουργός Υγείας και στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε επιβάρυνση για τους ασθενείς.
Μετά τη δημοσίευση της λίστας, όμως, διαφάνηκε πως οι αυξήσεις στη συμμετοχή των ασθενών, μεταξύ άλλων, θα αγγίξουν και θεραπευτικές κατηγορίες, που δύσκολα θα απορροφηθεί η διαφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κατηγορίες υψηλής ευαισθησίας, όπως νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, που πέραν των κοινωνικών χαρακτηριστικών τους, δύσκολα οι ασθενείς θα μπορούσαν, για παράδειγμα να μετακινηθούν σε άλλο (πιθανόν φθηνότερο φάρμακο), καθώς διατρέχει σοβαρό θέμα απορρύθμισης, μεταξύ άλλων.
Έτσι, ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε να ανακαλέσει τη θετική λίστα και να τη θέσει υπό επανεξέταση, τρέχοντας μοντέλα για να διαπιστωθεί το εύρος του ζητήματος, ώστε να γίνουν και διορθώσεις, σε τεχνικό επίπεδο.
Βέβαια, ακόμη και η ίδια η ανάκληση προκάλεσε ανησυχία, αυτή τη φορά στη φαρμακευτική αγορά. Οι τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών, εντείνοντας το αίσθημα δυσαρέσκειας και δυσπιστίας των φαρμακευτικών εταιρειών. Για αυτό και αναζητούσαν τους λόγους πίσω από την ανάκληση της θετικής λίστας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, κύκλοι του Υπουργείου διαβεβαιώνουν πως η θετική λίστα θα αναρτηθεί, πλήρης, έως το τέλος του μήνα, αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις που προέκυψαν από τις αλλαγές στη σχέση μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.
Πηγή : healthmag.gr