ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ : ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με το παρόν σας ενημερώνουμε σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός λίγων ημερών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει ότι από 01/10/2022 γίνεται υποχρεωτική η διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.) στην πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. (esend). Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Όταν από φορολογικό έλεγχο διαπιστωθεί:

α) μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) παραστατικών πώλησης ή παραστατικών ανεξαρτήτως πλήθους η αξία των οποίων υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ.

β) μη διαβίβαση στο esend πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης ή ανεξαρτήτως πλήθους η διαβιβασθείσα αξία των οποίων υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ.

τότε: ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΟΚΤΩ (48) ΩΡΕΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

Σε περίπτωση επανελέγχου, εντός του ίδιου ή του επομένου φορολογικού έτους, διαπιστωθεί εκ νέου μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης ή μη διαβίβαση στο esend τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης ανεξαρτήτως της αξίας τους, τότε: ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΞΙ (96) ΩΡΕΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση εντός δυο (2) φορολογικών ετών από την προηγούμενη, τότε: ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑ (10) ΗΜΕΡΕΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

Επιπλέον των ανωτέρω κυρώσεων επιβάλλεται:

α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑπρόστιμο ύψους ίσου με το πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ΦΠΑ του εκάστοτε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το συνολικό πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ για οντότητες με απλογραφικά βιβλία και των πεντακοσίων (500) ευρώ για οντότητες με διπλογραφικά βιβλία.

β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑπρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ ανα φορολογικό έλεγχο για οντότητες με απλογραφικά βιβλία και χιλίων (1000) ευρώ για οντότητες με διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση εντός πέντε (5) φορολογικών ετών από την προηγούμενη, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου (περιπτώσεις α και β).

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το λογιστικο γραφείο δεν φέρει καμία ευθύνη για την διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης στην πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. (esend). Παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τον προμηθευτή – τεχνικό της ταμειακής μηχανής σας προκειμένου να επιβεβαιωθεί η σωστή λειτουργία της.

Ενημερωθείτε από τον λογιστή σας!!

Με εκτίμηση 

Στέλιος Καλογερόπουλος

Φαρμακοποιός

Αντιπρόεδρος ΠΦΣ

Μέλος διοίκησης  ΦΣΑ

 

Κοινοποίηση
Scroll to Top