Στα “δυο” ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο-Τι αποφασίστηκε

Επιβεβαιώθηκε το σενάριο που προέβλεπε ότι το “σπάσιμο” του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο, θα προβλέπει το 38% για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και το υπόλοιπο 62% τα φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ειδικότερα, στην ανακατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα προχώρησαν, με κοινή υπουργική απόφαση, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Πρόκειται για την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία η δαπάνη διαιρείται μεταξύ Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και φαρμάκων κοινότητας. Βάσει υπολογισμών τα ποσοστά κατανομής αντιστοιχούν σε 37,8% και 62,2%, αντίστοιχα.

Σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χθες, περιλαμβάνεται λοιπόν η πολυαναμένόμενη ΚΥΑ με την οποία καθορίζεται η αναδρομική κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, μεταξύ Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία είναι κυρίως καινοτόμα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις και φαρμάκων κοινότητας, αυτών που πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σύμφωνα, με την ΚΥΑ, από 1ης Ιανουαρίου 2022, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ύψους 2,088 δισ. ευρώ, επιμερίζεται σε δύο νέους κλειστους προϋπολογισμούς και συγκεκριμένα: προϋπολογισμός 1,298 δισ. ευρώ για δαπάνη φαρμάκων κοινότητας και 790 εκατ. ευρώ για δαπάνη φαρμάκων υψηλού κόστους (ν. 3816/2010) (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του Οργανισμού), καθώς και των λοιπών φαρμάκων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του φορέα.

Εν ολίγοις, η κατανομή του προϋπολογισμού αντιστοιχεί σε 37,8% για ΦΥΚ και 62,2% για φάρμακα κοινότητας,.

Να σημειώσουμε ότι στο μέρος της δαπάνης των φαρμάκων υψηλότερης αξίας, εντάσσονται και τα φάρμακα, γνωστά ως 1Α, τα σκευάσματα δηλαδή που χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές κλινικές και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Ο κάθε επιμέρους προϋπολογισμός του ανωτέρω εδαφίου κατανέμεται ισόποσα στους δώδεκα μήνες του έτους. Κάθε μήνα υπολογίζεται η διαμόρφωση της δαπάνης σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο και τυχόν υπερβάλλον ποσό υπολογίζεται και απαιτείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) [δηλαδή σε γενικές γραμμές οι φαρμακευτικές εταιρείες] σε εξαμηνιαία βάση», αναφέρει η απόφαση.

Πηγή : healthmag.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top