Εξηγήσεις Θεοδωρίδου για την 4η δόση

Προτεραιότητα στη λήψη της τέταρτης δόσης έχουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Όσο για την σύσταση προς τον γενικό πληθυσμό,  έχει ανακοινωθεί και έχει αμφισβητηθεί, η κ. Θεοδωρίδου σχολίασε ότι η ειλικρινής τοποθέτηση της επιτροπής, τελικά την αδίκησε.

Συγκεκριμένα, σε έκτακτη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επεσήμανε την αναγκαιότητα να λάβουν τη δεύτερη ενισχυτική δόση οι ευπαθείς ομάδες με δεδομένη και την άνοδο των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι η τέταρτη δόση  δεν συστήνεται ισχυρά στον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι ηλικιωμένοι και πολίτες άνω των 60 ετών με νοσηρότητες δεν πρέπει να περιμένουν να λάβουν το εποχιακό εμβόλιο από το Φθινόπωρο καθώς ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι θα είναι διαθέσιμο.

Όσο για τον γενικό πληθυσμό  η κ. Θεοδωρίδου απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση «Νομίζω ότι η ειλικρινής τοποθέτηση της επιτροπής, τελικά την αδίκησε. Οι συστάσεις δεν γίνονται εν κενώ. Τα στοιχεία που θα θέλαμε για μια ισχυρή σύσταση δεν υπάρχουν ακόμα».

Προς υπεράσπισης της σύστασης της επιτροπής και διαψεύδοντας σχόλιαα ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε  ότι η  Επιτροπή Εμβολιασμών είναι με την ίδια σύνθεση για τέσσερα χρόνια. Αποτελείται από 20-30 άτομα που είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στα εμβόλια». Ο ίδιος υπενθύυμισε ότι με την συγκεκριμένη επιτροπή αντιμετωπίστηκε η πανδημία  και αποδείχθηκε πρωτοπόρα. «Ήταν η πρώτη εθνική επιτροπή που άνοιξε την τρίτη αναμνηστική δόση και ακολούθησε η Γερμανία»σχολίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σχετικά με το όφελος της τέταρτης δόσης η καθηγήτρια αναφέρθηκε σε μελέτες στο Ισραήλ και στο Καναδά  που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης. Από την πλευρά της επιτροπής τονίζεται, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου ότι η τέταρτη δόση θα πρέπει να χορηγείται κρίνοντας εξατομικευμένα και σε συνεννόηση με τον γιατρό που παρακολουθεί την υγεία μας και γνωρίζει το ιστορικό μας. Με νόημα η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο, προσθέτοντας ότι όσοι έχουν λάβει τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει δεν ωφελούνται από την λήψη της τέταρτης δόσης.

Πηγή : virus.com.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top