Στ. Καλογερόπουλος: Αδιανόητο η πολιτεία να μη γνωρίζει ποια είναι τα ελλειπτικά φάρμακα

Αγαπητοί δημοσιογράφοι, συνάδελφοι και φίλοι ασθενείς ,

είμαστε  πεπεισμένοι ότι στο τέλος, η πολιτεία θα καταφέρει  να λύσει  το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων και να σκορπίσει χαμόγελα στους φαρμακοποιούς όλης της επικρατείας οι οποίοι δίνουν καθημερινά  μια άνιση μάχη για το ελλειπτικό φάρμακο, αλλά και στους ασθενείς που το ψάχνουν απεγνωσμένα για  να έχουν  άμεση πρόσβαση στην θεραπεία τους.

Ας δούμε το δημοσίευμα αναλυτικά:

Ειδικά σε μία εποχή ψηφιοποίησης που παίρνει άριστα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Όταν ένα μείζον χρόνιο πρόβλημα όχι μόνο παραμένει άλυτο αλλά όσο πάει γιγαντώνεται τα ΜΜΕ οφείλουν όχι μόνο να μην παρασύρονται σε μία λογική απογοήτευσης ότι τίποτα τελικά δεν γίνεται και δεν θα γίνει αλλά αντίθετα να εντείνουν την προσπάθειά τους να το αναδείξουν σε κάθε του πτυχή.

Με αφορμή λοιπόν τα πρόσφατα δημοσιεύματα του (δες εδώ κι εδώ) που δείχνουν ότι το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί αλλά αντίθετα οξύνεται διαρκώς και ενόψει του κλεισίματος των φαρμακευτικών εταιρειών τις επόμενες εβδομάδες – και μέχρι το τέλος Αυγούστου- λόγω των θερινών διακοπών αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, το DailyPharmaNews αναδεικνύει μία σημαντική πτυχή του θέματος, μέσα από μία συνέντευξη που είχε δώσει στο τέλος Μαΐου ο κ. Στέλιος Καλογερόπουλος, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και μέλος του του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής μιλώντας για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ 1 με την δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Η πτυχή αυτή σήμερα καθώς η χώρα μπαίνει στην τελευταία χρονιά πριν τις εκλογές – με πιθανό για πολλούς το σενάριο αυτές να διεξαχθούν πρόωρα- έχει πραγματικά πολύ μεγάλη πολιτική σημασία για την κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί ουσιαστικά ο κ. Καλογερόπουλος εξέφρασε την άποψη σε αυτήν του τη συνέντευξη ή τέλος πάντων αυτό καταλαβαίνει κάποιος που ακούει την τοποθέτησή του ότι η κυβέρνηση ρίχνει κυριολεκτικά στα σκουπίδια την ομολογουμένως πολύ αξιόλογη προσπάθεια ψηφιοποίησης την οποία έκανε -και εντάθηκε λόγω της πανδημίας. Μία προσπάθεια που θα μπορούσε να αναδείξει αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά την υγεία του κόσμου, καθώς η μη εύκολη πρόσβαση στο κατάλληλο φάρμακο τη στιγμή που κάποιος το έχει ανάγκη είναι πραγματικά ένα τεράστιο πρόβλημα.

Ο κ. Καλογερόπουλος λοιπόν θέλοντας να τονίσει τον αγώνα των φαρμακοποιών για να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα είχε κάνει λόγο για «άπειρες συναντήσεις», όπου είχε ζητηθεί να λυθεί το θέμα αυτό γιατί αφενός μεν ταλαιπωρεί τον ασφαλισμένο και τον φαρμακοποιό, αφετέρου εμποδίζει την πρόσβαση του ασφαλισμένου στη θεραπεία του, σημειώνοντας ότι όλο αυτό ουσιαστικά συμβαίνει γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα με τα πιο φθηνά φάρμακα στην Ευρώπη και οι εξαγωγές γίνονται χωρίς έλεγχο.

Αυτό ωστόσο που σήμερα αξίζει πραγματικά να τονιστεί ως θέση -κι εφόσον από τα πράγματα φαίνεται ότι Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ δεν έχουν ανταποκριθεί στο ελάχιστο στις μέχρι σήμερα εκκλήσεις των φαρμακοποιών, κάποιων ασθενών αλλά και των όσων ΜΜΕ ασχολήθηκαν και ασχολούνται με το πρόβλημα- είναι το ότι, όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος, «σε μία εποχή που η ψηφιοποίηση παίρνει άριστα είναι αδιανόητο με τη βοήθεια των φαρμακοποιών να μην έχει τη δυνατότητα το υπουργείο Υγείας να γνωρίζει σε άμεσο χρόνο ποια είναι τα ελλειπτικά φάρμακα. Κι όταν μιλάμε για ελλειπτικά φάρμακα μιλάμε για τα πρωτότυπα καθώς εάν υπάρχει γενόσημο, δηλαδή λείπει το φάρμακο με την εμπορική ονομασία αλλά υπάρχει σε μία άλλη ονομασία, δεν είναι έλλειψη. ‘Έλλειψη θεωρείται όταν το φάρμακο δεν υπάρχει ούτε στη δραστική του ουσία, σε άλλο φάρμακο, γενόσημο». 

Το παράπονο που είχε εκφράσει τότε ο κ. Καλογερόπουλος και που προφανώς σήμερα είναι πολύ πιο έντονο όχι μόνο για τον ίδιο αλλά για όλον τον κλάδο –συνδικαλιστές και φαρμακοποιούς που βρίσκονται πίσω από τον πάγκο των κοινοτικών φαρμακείων όλης της χώρας- είναι ότι μετά από τις επαφές με τον ΕΟΦ, διαπιστώθηκε «ότι δεν υπάρχει σωστό σύστημα ελέγχου, τους δώσαμε λύσεις και μάλιστα δημιουργήσαμε και μία εφαρμογή μηχανογραφική η οποία έχει ως σκοπό να ελαχιστοποιήσει τις ελλείψεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν η εφαρμογή αυτή λειτουργήσει τότε ο ΕΟΦ θα γνωρίζει μέσω του Πανελληνίου ποια φάρμακα είναι ελλειπτικά, θα ενημερώνει την ΗΔΙΚΑ και η ΗΔΙΚΑ σε πραγματικό χρόνο τους γιατρούς για να γνωρίζουν οι γιατροί ότι το φάρμακο αυτό δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά».

Ο κ. Καλογερόπουλος υπενθύμισε μάλιστα ότι αυτή η εφαρμογή που είναι έτοιμη από πλευράς φαρμακοποιών εδώ και ενάμιση χρόνο και θα έπρεπε να κουμπώσει με το σύστημα του ΕΟΦ για να λειτουργήσει – το οποίο επίσης είναι έτοιμο από πέρσι αλλά έχει «κολλήσει» σε ένα «αξεπέραστο», όπως φαίνεται νομικό κόλλημα χωρίς ούτε ο ΕΟΦ ούτε κανείς άλλος μέχρι σήμερα να έχει εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτό αλλά προκλητικά αφήνεται να ξεχαστεί- στήθηκε με χρήματα των φαρμακοποιών «για να βοηθήσουμε την Πολιτεία. Τώρα η πολιτεία θα πρέπει να τρέξει αυτό το θέμα», όπως είπε, κάτι ωστόσο που δεν έχει γίνει.

Ο κ. Καλογερόπουλος σε εκείνη τη συνέντευξη είχε πει ότι πρέπει να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να συζητήσουν –συμπεριέλαβε μάλιστα σε αυτή τη συζήτηση και τα ΜΜΕ, δείγμα της αγωνίας του κλάδου ο Τύπος να βοηθήσει στο να μην ξεχαστεί το θέμα αλλά να γίνει κάτι να βελτιωθεί η κατάσταση- να δουν τους νόμους που ισχύουν, «να ενισχύσουμε τους νόμους αυτούς ούτως ώστε να έχουμε μία προσβασιμότητα κι ένα απόθεμα τριών μηνών σε όλα τα φάρμακα κι εάν περισσεύουν, γιατί όχι, να κάνουμε κι εξαγωγές».

Το πρόβλημα είναι η χωρίς καμία δικαιολογία απουσία των αρμόδιων φορέων από μία δημόσια τοποθέτηση για το μεγάλο αυτό ζήτημα. Ακόμη και για το θέμα της λειτουργίας της πλατφόρμας ο κ. Καλογερόπουλος είχε πει στα τέλη Μάϊου: «Επικαλέστηκαν την πανδημία. Δεδομένο, υπήρχε η πανδημία αλλά ξέρετε κάτι; Στην Υγεία απαγορεύονται οι καθυστερήσεις» με τη δημοσιογράφο κ. Σταυρούλα Χριστοφιλέα να αναρωτιέται δικαιολογημένα «Τώρα είναι δυνατό να πάει κάποιος να πάρει αντιπυρετικό και να μη βρίσκει στην κατάσταση που είμαστε, που δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, που έχουμε διάφορες ιώσεις; Είναι δυνατόν να μην μπορεί να προμηθευτεί κάποιος φάρμακα τα οποία είναι βασικά;»    

Όπως έλεγε τότε ο κ. Καλογερόπουλος «οι ελλείψεις των φαρμάκων έχουν κορυφωθεί και πλέον έχει ξεφύγει η κατάσταση. Άρα λοιπόν πρέπει όλοι εμείς αλλά και εσείς οι δημοσιογράφοι και το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουμε κάτω και να βρούμε τη λύση. Από την πλευρά μας δεν θα πούμε όχι στις εξαγωγές αλλά να καλυφθεί η ελληνική επικράτεια για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Είναι στο χέρι της πολιτείας να λειτουργήσει. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε τα πάντα. Σήμερα έπρεπε να είχε δοθεί λύση κι όχι να το συζητάμε».

Ένα και πλέον μήνα μετά η κατάσταση έχει χειροτερέψει και εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη. Και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση, καμία επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία για το θέμα.        

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Καλογερόπουλου εδώ.

 

Πηγή : dailypharmanews.gr

 

Κοινοποίηση
Scroll to Top