Θέμα ελάχιστων 24ωρων αποτελεί η δημοσίευση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση. Ήδη μία Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε και αφορά στον τρόπο που θα προσδιορίζεται το clawback στα φάρμακα, που λαμβάνουν νοσοκομειακή τιμή.
Το σημαντικότερο θέμα όμως το οποίο προβληματίζει την φαρμακευτική αγορά, έχει να κάνει με τον επιμερισμό του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες αναφέρουν ένα διαχωρισμό της τάξης του 38% για Φάρμακα Υψηλού Κόστους, και νοσοκομειακά για ιδιωτικές κλινικές, και 62% για τα φάρμακα που διακινούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Αξίζει να επαναλάβουμε ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, “Ήδη υπογράφηκαν όλες οι υπουργικές αποφάσεις και εκτιμώ έως τη Δευτέρα ή Τρίτη να έχουν δημοσιευθεί, προκειμένου να ισορροπήσουμε την αγορά και να μειώσουμε τις στρεβλώσεις και παράλληλα να δώσουμε μια προβλεψιμότητα στις εταιρείες”. Ο Υπουργός βέβαια διαψεύστηκε!
To 2022 παραμένει μια δύσκολη χρονιά, ανέφερε ο κ. Πλεύρης, εκτιμώντας όμως ότι είναι καλύτερη από το 2021 και 2020, ενώ ανακοίνωσε ότι έχουν κληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι να συζητήσουν για ένα νέο μοντέλο πληρωμών, σύμφωνα με το οποίο όλες οι παραγγελίες των νοσοκομείων να γίνονται μέσω της ΕΚΑΠΥ, ώστε να υπάρχει ένας σταθμός για όλες τις εταιρείες για να συμβάλλονται. Στόχος είναι με την απλοποίηση των διαδικασιών να αντιμετωπίσουμε δυσλειτουργίες στο θέμα των πληρωμών.
Αλλαγές και στο νοσοκομειακό φάρμακο
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης και τα σχέδια για ένα νέο μοντέλο πληρωμών, στο πλαίσιο μιας νέας διαδικασίας για την προμήθεια φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία. “Ήδη έχετε κληθεί, τα θεσμικά όργανα, να δείτε ένα νέο μοντέλο πληρωμών που θέλουμε να κάνουμε πολύ πιο απλοποιημένο. Καθώς η επιθυμία μας είναι όλες οι παραγγελίες στα νοσοκομεία να γίνονται μέσω της ΕΚΑΠΥ, οπότε να υπάρχει ένας σταθμός για όλες τις εταιρείες όπου θα μπορούν να συμβάλλονται”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
Με βάση την Υπουργική Απόφαση για τον προσδιορισμό του clawback στα ακριβά φάρμακα σημειώνουμε τα εξής:
1.Σε πρώτο στάδιο υπολογίζεται η συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του
Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που προκύπτει από τα τιμολόγια που εκδόθηκαν για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα σε νοσοκομειακές τιμές, μετά την αφαίρεση του ποσοστού έκπτωσης 5%, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
- Από το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης αφαιρούνται τα ποσά των κλειστών προϋπολογισμώνκαι εν συνεχεία υπολογίζεται η πραγματοποιηθείσα φαρμακευτική δαπάνη για φαρμακευτικά προϊόντα σε σχέση με τον προϋπολογισθέντα κλειστό προϋπολογισμό που τους αναλογεί. Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση που δεν έχουν εξαντληθεί τα ποσά που έχουν προϋπολογισθεί με τους αντίστοιχους κλειστούς προϋπολογισμούς, τότε η διαφορά της πραγματοποιηθείσας δαπάνης από την προϋπολογισθείσα, επιστρέφεται στο ποσό της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης για τον καθορισμό της υπέρβασης αυτού.
- Το τελικό ποσό επιστροφής (clawback) αποτελεί έσοδο για το Ελληνικό Δημόσιο.
- Ο υπολογισμός και η επιβολή του ποσού επιστροφής για την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανά φαρμακευτική εταιρία ή ΚΑΚ, γίνεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
- Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φαρμακευτικών εταιρειών ή κατόχων άδειας κυκλοφορίαςφαρμακευτικών προϊόντων (ΚΑΚ), με το περιεχόμενο της απόφασης, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις.
Πηγή : healthmag.gr