Στ. Καλογερόπουλος: «Στην υγεία απαγορεύονται οι καθυστερήσεις»

Οι ελλείψεις των φαρμάκων και το…ελλιπές σύστημα ελέγχου του ΕΟΦ

 «Στην Υγεία απαγορεύονται οι καθυστερήσεις» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι οι φαρμακοποιοί –και οι ασθενείς- αναμένουν από τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Δημήτρη Φιλίππου να φανεί συνεπής σε ό,τι είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες στο DailyPharmaNews σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος που είχε συναποφασισθεί μεταξύ ΠΦΣ και ΕΟΦ με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο και τη διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά.     

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Μία μεστή και καίρια τοποθέτηση έκανε ο κ. Στέλιος Καλογερόπουλος, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ΦΣΑ (δες εδώ) για τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στα φαρμακεία, όπως για παράδειγμα ελλείψεις σε παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιπηκτικά και αντιβιοτικά.

Αρχικά ο κ. Καλογερόπουλος είπε πράγματα λίγο πολύ γνωστά, σημειώνοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι το θέμα των ελλείψεων είναι διαχρονικό» και πως «τόσο οι προηγούμενες διοικήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όσο και η σημερινή έχουμε κάνει άπειρες συναντήσεις και έχουμε ζητήσει να λυθεί το θέμα αυτό, γιατί αφενός μεν ταλαιπωρεί τον ασφαλισμένο και τον φαρμακοποιό, αφετέρου δεν επιτρέπει την πρόσβαση του ασφαλισμένου στη θεραπεία του». Η συνέχεια ωστόσο ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα καθώς υπενθύμισε, στην κατάλληλη περίοδο, ότι η Πολιτεία οφείλει να κάνει κάποια πράγματα από την πλευρά της για να ανταποκριθεί στα βήματα που ήδη έχουν κάνει από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί.

Ο κ. Καλογερόπουλος λοιπόν σημείωσε ότι «όλο αυτό το παιχνίδι των ελλείψεων έχει ξεκινήσει γιατί η Ελλάδα είναι η πιο φθηνή χώρα στην Ευρώπη και οι εξαγωγές γίνονται χωρίς έλεγχο. Εμείς από την πλευρά μας ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ως στόχο έχουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις ελλείψεις αυτές. Φωνάξαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συζητήσουμε, να προχωρήσουμε σε κάποιες διαπιστώσεις και να κάνουμε προτάσεις στην πολιτεία. Από την άλλη πλευρά σε πρώτη επαφή- και πάντα έχουμε επαφή με τον ΕΟΦ- διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει σωστό σύστημα ελέγχουΤους δώσαμε λύσεις και μάλιστα δημιουργήσαμε και μία μηχανογραφική εφαρμογή η οποία έχει σαν σκοπό να ελαχιστοποιήσει τις ελλείψεις. Έτσι ο ΕΟΦ θα ενημερώνει, όπως εξήγησε, την ΗΔΙΚΑ και η ΗΔΙΚΑ σε πραγματικό χρόνο τους γιατρούς, για να γνωρίζουν πότε ένα φάρμακο δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά και να ξέρουν ότι θα πρέπει να δώσουν στον ασθενή κάτι άλλο.

Επίσης ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρθηκε σ’ ένα ακόμη ζήτημα ουσίας, που έχει να κάνει με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σε μια λογική μάλιστα που είναι «να ενισχύσουμε τους νόμους αυτούς ώστε να έχουμε μία προσβασιμότητα και ένα απόθεμα τριών μηνών σε όλα τα φάρμακα».

Άξιος αναφοράς είναι και ο τρόπος με τον οποίο η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια των ειδήσεων κ. Σταυρούλα Χριστοφιλέα διατύπωσε το επόμενο ερώτημά της προς τον κ. Καλογερόπουλο, αφού τον άκουσε να εκθέτει τις παραπάνω σκέψεις του. 

Συγκεκριμένα εκφράζοντας και το δημοσιογραφικό της σχόλιο η κ. Χριστοφιλέα, έθεσε προς τον Αντιπρόεδρο του ΠΦΣ το ερώτημα:  «Άρα κ. Καλογερόπουλε, τι γίνεται τώρα; Δεν δίνει δηλαδή ο ΕΟΦ σημασία σε αυτό που ακούγεται λογικό ως πρόταση;» για να καταλήξει, συνοψίζοντας τα όσα ανέφερε ο καλεσμένος της σχετικά με την πρόταση του ΠΦΣ προς τον ΕΟΦ στο εύλογο ερώτημα «γιατί δεν προχωράει όμως;»

Ο κ. Καλογερόπουλος απάντησε με διπλωματικό τρόπο αναδεικνύοντας το γεγονός πως οι φαρμακοποιοί, που ουσιαστικά υφίστανται τις συνέπειες του προβλήματος στην καθημερινότητά τους, δια μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχουν κάνει και με το παραπάνω –βάζοντας οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη- ό,τι ήταν δυνατό και μένει στην πολιτεία να κάνει αυτά που πρέπει.

«Εγώ θα δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους φαρμακοποιούς για την ταλαιπωρία που τραβάνε για να βοηθήσουν τον κόσμο και από την άλλη πλευρά με χρήματα των φαρμακοποιών στήθηκε αυτή η εφαρμογή για να βοηθήσουμε την πολιτεία. Τώρα η πολιτεία θα πρέπει να τρέξει το θέμα».

Μάλιστα ο κ. Καλογερόπουλος έμμεσα αναφέρθηκε στο DailyPharmaNews και στην τοποθέτηση που είχε κάνει προ μηνών μέσα από αυτό ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Φιλίππου για διευθέτηση της εκκρεμότητας που έχει μείνει (δες εδώ) ώστε να λειτουργήσει η εν λόγω εφαρμογή που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση.

«Επικαλεστήκανε την πανδημία, δεδομένο, υπήρχε η πανδημία. Αλλά ξέρετε κάτι; Στην Υγεία απαγορεύονται οι καθυστερήσεις» ανάφερε εμφατικά ο κ. Καλογερόπουλος.

Για τον ίδιο πάντως πολύ σημαντική παρέμβαση που θα βοηθούσε στη μείωση των ελλείψεων είναι και η αύξηση των τιμών των πολύ φθηνών φαρμάκων τα οποία είναι ελκυστικά για την εξαγωγή τους σε άλλες χώρες με πολλαπλάσιες τιμές. «Είναι φάρμακα πολύ χαμηλά στην τιμή τους και στα οποία θα έπρεπε να είχαμε δώσει μία αύξηση για να μπορέσουν να υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια». (Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο με τα όσα ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος)   

Πηγή : dailypharmanews.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top