Δραματικές θα ήταν οι εξελίξεις για χιλιάδες Έλληνες ασθενείς, εάν τίθετο σε εφαρμογή το έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) προς το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), με το οποίο ο Οργανισμός επέβαλε πρόστιμο αλλά και «ποινή» περιορισμού μιας εκ των βασικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου για έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων. Ο Υπουργός Υγείας με παρέμβασή του σταμάτησε την εκτέλεση της απόφασης του ΕΟΦ ώστε να μη στερηθεί κανένας Έλληνα το φάρμακο που έχει ανάγκη.
Ειδικότερα, το ΔΣ του ΕΟΦ, ο οποίος είναι ο μοναδικός μέτοχος του ΙΦΕΤ, αποφάσισε την επιβολή προστίμου και κυρώσεων στο Ινστιτούτο για παράβαση της κείμενη νομοθεσίας. Στο έγγραφο κοινοποίησης της απόφασης γινόταν γνωστό στον ΙΦΕΤ πως περιορίζονται οι δραστηριότητες της εταιρείας ως κατόχου άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων και συγκεκριμένα ενημέρωνε πως «δεν θα δοθεί νέα άδεια έκτακτης εισαγωγής στην ΙΦΕΤ».
Όπως διευκρινιζόταν, «κατ’ εξαίρεση θα χορηγηθεί [στο ΙΦΕΤ] η άδεια έκτακτης εισαγωγής για φάρμακα «μόνιμης κάλυψης», τα οποία περιλαμβάνονται σε κατάλογο που εκπονεί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ, με ποσότητες που αφορούν στην κάλυψη των αναγκών σε φαρμακευτικά προϊόντα για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες, συνεκτιμωμένων των αναγκών επάρκειας φαρμάκων και του κόστους των προϊόντων, με αυστηρό καθορισμό της μέγιστης επιτρεπόμενη ποσότητα εισαγωγής σε αριθμό συσκευασιών για το διάστημα αυτό».
Στην πράξη, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, αυτό θα σήμαινε πως ο ΙΦΕΤ δεν θα μπορούσε να εισάγει φάρμακα, για έκτακτες ανάγκες, πέραν των «προγραμματισμένων», ενώ φαίνεται να επηρεάζει κυρίως σκευάσματα που δεν έχουν πάρει «πράσινο φως» για να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας, μεταξύ αυτών και ογκολογικά και “ορφανά” φάρμακα (για σπάνιες παθήσεις).
Η απόφαση συνέχιζε διευκρινίζοντας πως «εισαγόμενες ποσότητες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην πραγματική ζήτηση με βάση την ροή ανάλωσης – επιστροφών και να συνεκτιμώνται τα εκάστοτε αποθέματα και ο χρόνος λήξης των φαρμάκων που περιλαμβάνονται στην έλλογο άδεια έκτακτης εισαγωγής». Παράλληλα, το ΙΦΕΤ θα έπρεπε να ενημερώνει κάθε μήνα τον ΕΟΦ για την κίνηση των δραστικών ουσιών, αλλά και το κόστος αγοράς πώλησης, τον αριθμό αποθεμάτων κλπ. «Τα παραπάνω φάρμακα θα πρέπει να εισάγονται στην Ελλάδα απευθείας από τον ΚΑΚ (Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας) ή κάτοχο άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, χωρίς τη μεσολάβηση οποιουδήποτε τρίτου, ούτε ως προς την τιμολόγηση των εκτάκτως εισαγώμενων φαρμάκων», καταλήγει το έγγραφο. Μάλιστα, η απόφαση του ΕΟΦ προβλέπει μία προθεσμία τριών μηνών για να αποκατασταθούν οι καλές πρακτικές διανομής του Ινστιτούτου, «ως απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης της άδειας της χονδρικής πώλησης φαρμάκων».
Παρέμβαση Πλεύρη
Το θέμα φέρεται να έφθασε στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, όπως και οι έντονες ανησυχίες για προβλήματα στην έγκαιρη πρόσβαση ασθενών με σοβαρές παθήσεις σε φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, συχνά κρίσιμα για την επιβίωση τους. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός με παρέμβαση του ζήτησε να συνεχίζει την πλήρη εισαγωγική του δραστηριότητα το ΙΦΕΤ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για τους ασθενείς και την αγορά, Μετά από αυτή την εξέλιξη το ζήτημα φέρεται να είναι στον ΕΟΦ, ο οποίος θα ρυθμίσει τις λεπτομέρειες.
Πηγή :healthmag.gr