Στα περίπου 960 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν σύμφωνα με την εκτίμηση της IQVIA τα έξοδα των νοικοκυριών για να καλύψουν τις αγορές φαρμάκων το 2021. Το ποσό αυτό είναι ελαφρά αυξημένο σε σχέση με το 2020 που είχε διαμορφωθεί στα περίπου 940 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την IQVIA, πέρυσι δαπανήσαμε περί τα 310 εκατ. ευρώ για ΜΗΣΥΦΑ έναντι περίπου 290 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2020. Φυσικά ο κορονοϊός προκάλεσε αύξηση στη ζήτηση λόγω των συμπτωμάτων που προκαλούσε.
Από κει και πέρα στα μειώθηκε σημαντικά το ποσό που οι πολίτες δαπάνησαν για την αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων διατηρήθηκαν στα 650.
Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται 520 εκατ. ευρώ (έναντι 560 εκατ. ευρώ πέρυσι), για φάρμακα της αρνητικής λίστας ή που είχαν υψηλότερη λιανική τιμή από την ασφαλιστική και ο πολίτης κάλυψε τη διαφορά, όπως και ποσό 130 εκατ. ευρώ (από 90 εκατ. ευρώ) για την αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων όμως χωρίς ιατρική συνταγή καταβάλλοντας όλο το ποσό από την τσέπη μας.
Με βάση τα στοιχεία της IQVIA η συνολική αγορά φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία αυξήθηκε πέρυσι στα 4,22 δισ. ευρώ από 4,1 δισ. ευρώ, με τον ΕΟΠΥΥ να πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τα 3,26 δισ. ευρώ.
Μόνο από το παραπάνω στοιχείο προκύπτει ότι η αγορά των φαρμάκων αυξάνει ενώ παραμένει σταθερή η δαπάνη και άρα το clawback αυξάνεται. Και μιλάμε μόνο για τα φάρμακα της κοινότητας όταν υπάρχει σημαντική αύξηση και για τα φάρμακα 3816 που έχουν νοσοκομειακή τιμή και διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια στιγμή οι φαρμακευτικές αναφέρουν ότι στο ποσό των 650 εκατ. ευρώ που αποτελούν ιδιωτικές αγορές συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ένα μεγάλο ποσό ίσως και άνω του 50% αφορά σε αγορές από επιτήδειους για παράνομες εξαγωγές.
Η αγορά το 2021
σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας μελετών IQVIA για λογαριασμό του ΣΦΕΕ, για το σύνολο του 2021, η αγορά των φαρμάκων διαμορφώθηκε στα 4,22 δισ. ευρώ, από περίπου 4,1 δισ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 2,8% από πλευράς αξίας.
Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, το συγκεκριμένο διάστημα, παρατηρήθηκε αύξηση 1,2% στα πρωτότυπα φάρμακα on patent από πλευράς όγκου και 3,4% από πλευράς αξία. Στα γενόσημα, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 4% στον όγκο η οποία συνοδεύτηκε με αύξηση 8,5% σε αξίες. Επίσης τα off patent σημείωσαν αύξηση 2,4% σε μείωση και 0,4% σε όγκο.
Σύμφωνα με την μελέτη, συνολικά στο εν λόγω 12μηνο, τα πρωτότυπα φάρμακα (με πατέντα προστατευόμενη ή μη), απορρόφησαν το περίπου 60% της αγοράς σε αξίες (29% με προστασία πατέντας και 31% τα off patent) και τα γενόσημα το 22% της αγοράς.
Από πλευράς όγκου, τα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας σκευάσματα απορρόφησαν το 8% της αγοράς, τα εκτός πατέντας πρωτότυπα το 38% και τα γενόσημα το περίπου 33%.
Επίσης τα εμβόλια απέσπασαν το 5% της αγοράς σε αξία και το 2% σε όγκο.
Πηγή : healthmag.gr