Σαγκάη: Τι είναι η στρατηγική zero-COVID που ακολουθεί η Κίνα, τι λέει ο ΕΟΔΥ για την πιθανότητα νέας μετάλλαξης

Σε σκληρό lockdown παραμένει η Σαγκάη με εικόνες χάους να φτάνουν καθημερινά προβληματίζοντας την κοινή γνώμη. Καμία νέα μετάλλαξη λέει ο ΕΟΔΥ.

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι εικόνες που φτάνουν καθημερινά από τη Σαγκάη και δείχνουν οτι η χώρα έχει μπει σε ένα πρωτόγνωρο λόκνταουν, με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Η πόλη έχει χωριστεί σε τμήματα που πλέον δεν επικοινωνούν πλήρως μεταξύ τους, και έτσι από 1ης Απριλίου, οι έλεγχοι, οι παρεμβάσεις και η επιβολή επιπλέον μέτρων να γίνονται αυτόνομα εντός κάθε ξεχωριστού τμήματος.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που φθάνουν δείχνουν εξαιρετικά σκληρά μέτρα περιορισμού, έως και αποχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους για μέρες μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Οι κάτοικοι, οι οποίοι παραμένουν σε αυστηρή καραντίνα από τις αρχές Απριλίου, παραπονιούνται για ελλείψεις τροφίμων και υπερβολικές απαιτήσεις από αξιωματούχους που τους αναγκάζουν να αποχωρηστούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Παράλληλα, οι Αρχές σπεύδουν να κατασκευάσουν δεκάδες χιλιάδες κρεβάτια για να στεγάσουν ασθενείς με Covid-19, καθώς οι καθημερινές λοιμώξεις ξεπερνούν τις 20.000.

Οι κινεζικές αρχές ισχυρίζονται ότι παρά τις χιλιάδες κρουσμάτων, δεν έχουν ούτε έναν νεκρό από το νέο κύμα του κορωνοϊού, πράγμα που Δυτικοί λοιμωξιολόγοι εύλογα αμφισβητούν.

Στόχος πλέον των κινεζικών αρχών είναι η εξάλειψη της εμφάνισης κρουσμάτων στις περιοχές της Σαγκάης που δεν είναι σε καραντίνα, ώστε η κινεζική μεγαλούπολη να αναπνεύσει και να ξαναρχίσει η οικονομική ζωή της.

Τι είναι η στρατηγική zero-COVID που ακολουθεί η Κίνα

Βάσει της πολιτικής μηδενικής covid-19 που ακολουθεί η Κίνα όποιος βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό μεταφέρεται σε κέντρο καραντίνας, ακόμη κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι γείτονές του παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες. Έτσι, οι ένοικοι των συγκροτημάτων κατοικιών που μετατρέπονται σε χώρους καραντίνας ανησυχούν μήπως κολλήσουν κορονοϊό.

Στόχος των κινεζικών αρχών είναι η εξάλειψη της εμφάνισης κρουσμάτων στις περιοχές της Σαγκάης που δεν είναι σε καραντίνα, ώστε η κινεζική μεγαλούπολη να αναπνεύσει και να ξαναρχίσει η οικονομική ζωή της. Βιομηχανίες ετοιμάζονται να αρχίσουν να επαναλειτουργούν τα εργοστάσιά τους στη Σαγκάη, καθώς η πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας επιχειρεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς έπειτα από ένα lockdown σχεδόν τριών εβδομάδων. Πολλοί από τους εργαζόμενους θα κληθούν, ωστόσο, τώρα να κοιμούνται στους χώρους εργασίας.

ΕΟΔΥ για Σαγκάη: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξη νέας παραλλαγής του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, με αφορμή τις εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη, που έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022. Αυτό, προσθέτει ο ΕΟΔΥ, ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2.

Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος, αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.

Πηγή : dikaiologitika.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top