Ο οικογενειακός γιατρός απέτυχε, έρχεται τώρα ο “θεράπων ιατρός”

Καίριες αλλαγές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση. Προμετωπίδα των αλλαγών είναι η για πολλοστή φορά προσπάθεια εφαρμογής του προσωπικού, οικογενειακού γιατρού, ο οποίος πλέον θα ονομάζεται “θεράπων ιατρός“. Ε, αφού απέτυχε ο οικογενειακός ιατρός εδώ και 30 χρόνια…

Όπως φαίνεται και από την ονομασία του, ο ιατρός αυτός μπορεί να μην είναι γενικός ιατρός ή παθολόγος, αλλά και ιατρός άλλης ειδικότητας σε περιπτώσεις ασθενών, που πάσχουν από κάποια ειδική ή χρόνια νόσο. Π.χ. πνευμονολόγος για ασθενείς με άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Στο σημείο αυτό θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους ιατρούς γενικής-οικογενειακής ιατρικής.

  • Στην πρώτη φάση εφαρμογής του θεσμού, ο θεράπων ιατρός θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την παραπομπή του ασθενή στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Δηλαδή, οι ασθενείς δεν θα μπορούν να απευθύνονται στα νοσοκομεία, παρά μόνο μετά από παραπομπή του θεράποντα ιατρού τους.
  • Στην πλήρη εφαρμογή του θεσμού, οι ασθενείς δεν θα μπορούν να απευθύνονται και σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παρά μόνο μετά από παραπομπή. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτει το κόστος της επίσκεψης.

Όλοι οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν το θεράποντα ιατρό τους μέχρι τα τέλη του 2022. Αυτός μπορεί να εργάζεται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Στην πρώτη περίπτωση οι γιατροί του Δημοσίου θα αμειφθούν με επιπλέον χρήματα, ενώ όσον αφορά τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα κληθούν να υπογράψουν ειδική σύμβαση με σύστημα αμοιβής κατά κεφαλή (capitation), που ισχύει σε πολλές χώρες.

Το ύψος της αμοιβής αυτής δεν έχει ακόμη καθοριστεί και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Παράλληλα, πρέπει να καθοριστούν οι υποχρεώσεις κάθε ιατρού και ο μέγιστος αριθμός πολιτών, που θα μπορεί κάθε ιατρός να εγγράψει στο μητρώο του. Οι παράμετροι αυτοί είναι κομβικοί, καθώς μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειες απέτυχαν, επειδή ακριβώς δεν κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ιατρών.

Παράλληα, προωθείται λειτουργική ενοποίηση όλων των διαθέσιμων δομών πρωτοβάθμιας του δημόσιου τομέα (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ, Τοπικές Μονάδες Υγείας-ΤοΜΥ). Μέχρι τα τέλη του 2022, θα δημιουργηθούν άλλες 60 ΤοΜΥ, όπως προβλέπεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά θα διατεθούν μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης 254 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών.  Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου

Πηγή: virus.com.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top