To Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Συνδρομο (MIS-C) που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid-19, έχει προσβάλλει μέχρι σήμερα περίπου 100 παιδιά στην Ελλάδα, τα 50 εξ αυτών με επιβεβαιωμένη διάγνωση.
Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω της λοίμωξης Covid-19 (Multisystem Inflammatory Syndrome, MIS) έχει εκδηλωθεί σε τουλάχιστον 100 ανηλίκους και νεαρούς ενήλικες (και) στη χώρα μας και έχει οδηγήσει περίπου 30 στην Εντατική προκαλώντας σε 60 μυοκαρδίτιδα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για το συγκεκριμένο σύνδρομο, καθώς εδώ και εβδομάδες η κα. Θοεοδωρίδου είχε προειδοποιήσει για την ύπαρξη του ζητώντας από τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για να το αποφύγουν.
Αφορμή για να επανέλθει το ζήτημα είναι η εμφάνιση του συνδρόμου στον 12χρονο που διαγνώστηκε με κορονοϊό και διακομίστηκε επειγόντως με ΕΚΑΒ, από τη Λέσβο στην Αθήνα.
Το αγόρι που υπέστη πνευμονική εμβολή εξαιτίας του συνδρόμου MIS-C κι ενώ 15 ημέρες πριν είχε προσβληθεί από Covid-19, νοσηλεύεται πλέον στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση.
Μέσα από την καταγραφή των δεκάδων περιστατικών στα νοσοκομεία και τη συλλογή των ιατρικών δεδομένων για το σύνδρομο που εμφανίστηκε λίγο μετά την πανδημία, τον Μάιο του 2020, οι Έλληνες ειδικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το σύνδρομο που σχετίζεται με τη λοίμωξη covid-19 και αναζητούν ασταμάτητα απαντήσεις για την έγκαιρη διάγνωσή του και τη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπισή του.
Τι είναι το σύνδρομο Misc
Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.
Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτήν την κατάσταση τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.
Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19, αλλά παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.
Στα μικρά παιδιά, που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου
Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης νόσου Covid-19, ωστόσο κάποια υποκείμενα νοσήματα τα καθιστούν πιο ευάλωτα για τη νόσηση και για την εμφάνιση επιπλοκών στη συνέχεια όπως το σύνδρομο MIS. Για παράδειγμα, αναφέρονται ως τέτοια υποκείμενα νοσήματα η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.
Το MIS έχει οριστεί από τον ΠΟΥ ως ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.
Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη. Οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α.
Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία, σε κάποιες περιπτώσεις.
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στο σύνδρομο MIS για ανηλίκους και ενήλικες ασθενείς, προκειμένου να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις αιτίες του, αλλά και για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο, είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι.
Το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:
πυρετό
πόνο στην κοιλιά
ζάλη
εμετούς
διάρροια
εξανθήματα
κόπωση
Αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από κορονοϊό, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.
Δεν θα έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα, ενώ οι γιατροί μπορεί να κάνουν μια σειρά εξετάσεων:
Εξετάσεις αίματος
Ακτινογραφία θώρακος
Υπερηχογράφημα καρδιάς
Υπερηχογράφημα κοιλίας
Εμβολιασμός η μόνη λύση
Ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού αποτελεί τον μόνο σίγουρο τρόπο για να αποτραπεί το επικίνδυνο αυτό σύνδρομο για τη ζωή των ανηλίκων.
«Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα του οργανισμού που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό» επανέλαβε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Πηγή : dikaiologitika.gr