Γ. Κορομηλάς: Μία εγκύκλιος 3-4 σελίδων της ΑΑΔΕ αρκεί για να λύσει τα προβλήματα των φαρμακοποιών

Ως ένα «σημαντικό εγχείρημα» από πλευράς Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου χαρακτήρισε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο Φορολογικός Σύμβουλος/Φοροτεχνικός, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και συγγραφέας λογιστικών-φορολογικών βιβλίων κ. Γιώργος Κορομηλάς, εισηγητής στο 1ο διαδικτυακό φορολογικό σεμινάριο για φαρμακοποιούς την πρόσφατη  διοργάνωση του εν λόγω σεμιναρίου η οποία μάλιστα στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία (δες εδώ).

Θεωρεί μάλιστα ότι ανοίγει το δρόμο για να υπάρξουν βελτιώσεις στη σχετική νομοθεσία που θα διευκολύνουν τους φαρμακοποιούς στην καθημερινότητά τους με τα θέματα αυτά και θα τους απαλλάξουν από άδικες επιβολές προστίμων.

 

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Κύριε Κορομηλά, ποια ήταν η εικόνα που είχατε από το πρώτο από τα διαδικτυακά σεμινάρια που οργανώνει ο ΠΦΣ και το Ινστιτούτο δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών;

Ήταν ένα σημαντικό εγχείρημα από πλευράς του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθώς σήμερα ένας επιχειρηματίας –κι ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από επιστήμονας ο φαρμακοποιός είναι και επιχειρηματίας- στο πλαίσιο της διαρκούς επιμόρφωσής του και πέρα των επιστημονικών θεμάτων, πρέπει να γνωρίζει κάποιες βασικές γνώσεις γύρω από τα λογιστικά/φορολογικά ζητήματα που τον αφορούν και που θα του επιτρέψουν να λειτουργεί χωρίς προβλήματα την επιχείρησή του, το φαρμακείο του σε συνεργασία με το λογιστή/φοροτεχνικό του.

Προφανώς ξεκινώντας να μιλάτε είχατε στο μυαλό σας μία εικόνα για το ποια θα ήταν λογικά εκείνα τα πράγματα στα οποία οι φαρμακοποιοί πρέπει να βοηθηθούν περισσότερο. Επειδή όλο αυτό όμως είναι μία «ζωντανή» διαδικασία -μέσα από τις ερωτήσεις που υποβάλλουν όσοι παρακολουθούν το σεμινάριο- διαπιστώσατε κενά στις γνώσεις που δεν περιμένατε;

Κενά δεν διαπίστωσα. Αντιθέτως από τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν είδα ανθρώπους προβληματισμένους για το πως θα λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους στο πλαίσιο αυτών που ορίζει ο νόμος και ειδικά η φορολογική νομοθεσία. Είδα ανθρώπους να κάνουν εύστοχες ερωτήσεις.

Όταν ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και προγραμματίσαμε τα σεμινάρια, ζήτησα να δούμε κάποια θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και ζήτησα να υποβληθούν και κάποια ερωτήματα.

Όντως ήρθαν και ήταν πάρα πολλά. Πάνω λοιπόν σε αυτά τα ερωτήματα έφτιαξα κι εγώ την εισήγησή μου και την παρουσίαση που έκανα στο πρώτο σεμινάριο για φορολογικά θέματα. Τέθηκαν λοιπόν οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα που ήδη είχαν οι φαρμακοποιοί και μέσα από το σεμινάριο μπήκαν και κάποια άλλα. Και παρατήρησα -με έκπληξη μπορώ να πω- ότι ήταν πολύ εύστοχες οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις οι οποίες έγιναν από κάποιους μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων. Φαίνεται πως οι φαρμακοποιοί είναι «διαβασμένοι», γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα που τους αφορούν γιατί ασκούν ένα δύσκολο λειτούργημα που έχει μεν από τη μία μεριά να κάνει με το αντικείμενο της επιστήμης τους, το φάρμακο, από την άλλη όμως έχει και ένα σημαντικό επιχειρηματικό κομμάτι.

Εάν οι φαρμακοποιοί είναι όντως διαβασμένοι για τα λογιστικά/φοροτεχνικά ζητήματα το θέμα που τίθεται είναι σε τι βοηθά ένα τέτοιο σεμινάριο;

Ο καθένας έχει στην επιστήμη που ασκεί πληρέστατη εικόνα. Ένας φαρμακοποιός όμως στην επιστήμη τη δική μου για παράδειγμα δεν έχει την εξειδικευμένη αλλά και επικαιροποιημένη γνώση, καθώς έχουμε συνεχείς μεταβολές στο νομοθετικό πλαίσιο, μεταβολές τέτοιες που και εμείς, οι εξειδικευμένοι φοροτεχνικοί πολλές φορές αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε, σωρεία διατάξεων οι οποίες ψηφίζονται και αφορούν τις επιχειρήσεις. Έχουμε μεταβολές στα βασικά νομοθετήματα όπως είναι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που πολλές φορές φτάνουν και τις 9-10 το χρόνο. Σε άσχετα νομοθετήματα πολλές φορές μπαίνει και μία φορολογικού περιεχομένου διάταξη. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να είναι κτήμα του φαρμακοποιού. Φαίνεται να έχει μία γενική ενημέρωση σε ικανοποιητικό βαθμό για να μπορεί να λειτουργεί την επιχείρησή του. Όπως κι εγώ, εάν πάρω να διαβάσω τις οδηγίες ενός φαρμάκου θα μου φανούν… κινέζικα κάποια πράγματα, έτσι κι ο φαρμακοποιός, εάν πάρει να διαβάσει μία φορολογική εγκύκλιο δεν θα καταλαβαίνει τι διαβάζει. Χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και η εξειδικευμένη γνώση έρχεται ακριβώς μέσα από τέτοιου είδους σεμινάρια. Τον βοηθούν να γίνει κτήμα του κάτι που τον αφορά άμεσα. 

Ο φαρμακοποιός πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το γενικό πλαίσιο των λογιστικών/ φορολογικών θεμάτων που πρέπει να διαχειριστεί στην καθημερινότητά του. Πρέπει να ξέρει πότε να κόψει την απόδειξη, το πως εκδίδεται ένα τιμολόγιο. Είναι αντικείμενα της δουλειάς του και πρέπει να τα γνωρίζει κατά τέτοιο τρόπο ώστε κατά τη διάρκεια της εργασίας του να μη δημιουργήσει πρόβλημα, μία σύγκρουση με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων. Το θέμα είναι να προλαμβάνουμε τα προβλήματα, να μην βρίσκονται στον έλεγχο και να οδηγούμαστε σε κυρώσεις.

Υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης του σεμιναρίου και από τους λογιστές των φαρμακοποιών. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Ο λογιστής που τηρεί τα βιβλία μίας επιχείρησης φαρμακείου είναι κατηρτισμένος. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το σεμινάριο που παρακολούθησε – πολλοί συνάδελφοι το παρακολούθησαν και είχα και κάποια τηλέφωνα από αυτούς. Ξέρετε πόσα σεμινάρια παρακολουθεί ένας λογιστής σε ετήσια βάση; Τουλάχιστον δέκα και λίγα λέω. Είναι πλήρως κατηρτισμένοι και πρέπει να τους εμπιστεύονται οι φαρμακοποιοί. Από την άλλη πλευρά η παρακολούθηση του συγκεκριμένου σεμιναρίου ήταν ένα φρεσκάρισμα των γνώσεων που έχουν πάνω στη λειτουργία του φαρμακείου. Είναι λιγάκι πιο καθετοποιημένο το συγκεκριμένο σεμινάριο. Άλλο μία γενική ενημέρωση για τους φορολογικούς κανόνες, για το τι άλλαξε αυτή τη χρονιά στη φορολογία εισοδήματος, στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που είναι το αντικείμενό μας, εάν θέλετε το συνεχές, κι άλλο να παρακολουθήσεις μία ημερίδα που παίρνει όλα αυτά τα νομοθετήματα και τα εξειδικεύει πάνω στη λειτουργία του φαρμακείου. Ήταν πολύ καλό που οι συνάδελφοι ήρθαν να φρεσκάρουν τη γνώση τους και να ενημερωθούν πάνω σε κάποιες αλλαγές πρόσφατες που υπήρχαν σε κάποια πλαίσια και οι οποίες μεταφέρθηκαν μέσα από το σεμινάριο αυτό.

 

Φτάνουν τρεις ώρες για να μπορεί ένας φαρμακοποιός να πετύχει την καλύτερη δυνατή φορολογική διαχείριση του φαρμακείου του;

Βεβαίως. Είναι υπεραρκετές. Γιατί στις τρεις ώρες που ποτέ δεν είναι τρεις –είναι παραπάνω γιατί έχουμε και τα ερωτήματα που τίθενται και πρέπει να απαντηθούν- καλύπτονται όλα όσα πρέπει να καλυφθούν.

Έχω μία μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση. Ξεκίνησα το 1989. Υπάρχει επομένως μία εμπειρία όλων αυτών των ετών, συνολικά 33 χρόνια από τα οποία τα 30 σε σεμινάρια για επαγγελματίες. Η εμπειρία μου λοιπόν αυτή λέει ότι αυτός ο χρόνος είναι υπεραρκετός για να καλυφθούν τα θέματα που αφορούν τον επιχειρηματία φαρμακοποιό.

Λένε ότι σε μία εκπαιδευτική διαδικασία μαθαίνει και βελτιώνεται τόσο ο εκπαιδευόμενος όσο και ο εκπαιδευτής. Υπάρχει κάτι που αποκομίσατε από τη χθεσινή εκδήλωση ως «εκπαιδευτής»;

Αυτό ισχύει. Πάντα και οι δύο κερδίζουν. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί αξίωμα. Κερδίζεις από την ερώτηση, από την τοποθέτηση, από πολλά πράγματα. Για παράδειγμα στο επόμενο σεμινάριο που έχει προγραμματιστεί για τις 23 του μήνα (σ.σ. το οποίο θα απευθύνεται στους φαρμακοποιούς της Πελοποννήσου) θα ενσωματώσω μέσα θέματα τα οποία πήρα από το πρώτο αυτό σεμινάριο που έγινε για τους φαρμακοποιούς στην Κρήτη.

Όπως;

Διάφορα θεματάκια από τα ερωτήματα που τέθηκαν. Θεματάκια που θα παρουσιαστούν στην αρχική μου τοποθέτηση και δεν θα τα περιμένω για να τα απαντήσω ως ερώτηση. Τι κερδίζουμε; Κερδίζουμε το να φτιάξουμε μία έτσι δομημένη συζήτηση η οποία θα καλύψει όσο το δυνατόν πιο πολύ τις απαιτήσεις των συμμετεχόντων σε επίπεδο ερωτημάτων. Επομένως στο επόμενο σεμινάριο θα προλάβω πολλές από αυτές τις ερωτήσεις που έγιναν στο προηγούμενο.

Θα γίνουν ενδεχομένως κάποιες άλλες ερωτήσεις που και αυτές με τη σειρά τους πάλι θα ενσωματωθούν στο αμέσως επόμενο σεμινάριο και στο τέλος όλο αυτό το υλικό το οποίο θα μαζέψουμε θα το αξιοποιήσουμε για να φτιάξουμε σημειώσεις οι οποίες και θα δοθούν σε όλους τους φαρμακοποιούς πανελλαδικά μέσα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Ποιο είναι για εσάς το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν σήμερα οι φαρμακοποιοί σε σχέση με την καλή φορολογική διαχείριση του φαρμακείου τους και ποιο το πιο απλό στην επίλυσή του;

Το πρόβλημα είναι η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στο φαρμακείο σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με το κοινό. Αυτό είναι το πρόβλημα. Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα εκεί. Υπάρχουν οι συνταγές, υπάρχει προεκτέλεση συνταγών, υπάρχουν θέματα τα οποία δυστυχώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τη φορολογική διοίκηση. Και πηγαίνουν κι αυτοί (σ.σ. οι φαρμακοποιοί) με το γενικό πλαίσιο το οποίο ορίζουν τα πρότυπα που έχουμε για την έκπτωση των φορολογικών στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργηθούν προβλήματα, οπότε αυτές οι ημερίδες πέρα του ότι έχουν στόχο την επιμόρφωση των φαρμακοποιών, έχουν επίσης ως στόχο –και σημαντικό- την ανάδειξη -μέσω αυτών των ημερίδων- και άλλων θεμάτων που ταλανίζουν αυτή τη στιγμή τη λειτουργία του φαρμακείου. Ο στόχος είναι η προώθηση στους αρμοδίους μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κάποιας αλλαγής πλαισίου ή η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω μίας εγκυκλίου της, να δώσει τέτοιες οδηγίες που θα λύσουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.  Δεν νομίζω ότι είναι κάτι δύσκολο. Μία εγκύκλιος 3-4 σελίδων αρκεί για να λύσει τα θέματα που ταλαιπωρούν τους φαρμακοποιούς. Είναι ορισμένα θεματάκια που έχουν αναδειχθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο -που σημαίνει και από τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, αναδείχτηκαν και με την κουβέντα που έγινε στο σεμινάριο και θα συνεχίσουν να αναδεικνύονται και μέσα από τα επόμενα σεμινάρια. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν ένα καλό όπλο για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, όπου θα βοηθήσω κι εγώ να συντάξουμε ένα υπόμνημα με αυτά τα θέματα το οποίο να απευθύνουμε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μήπως μπορέσει και βρεθεί κάποια λύση ώστε να μην υπάρχουν άδικες επιβολές προστίμων στους φαρμακοποιούς.

Πηγή : dailypharmanews.gr

 

Κοινοποίηση
Scroll to Top