Στέλιος Καλογερόπουλος: Γιατί ξεχάσαμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό;

 

Την αγωνία του για το ότι με τη συνεχή αναφορά για την ανάγκη εμβολιασμού κατά της COVID 19 έχει μείνει πίσω ο παραδοσιακά συνιστώμενος για τις ομάδες υψηλού κινδύνου αντιγριπικός εμβολιασμός εξέφρασε ο κ. Στέλιος Καλογερόπουλος, Γ΄ Αντιπρόεδρος του  Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μιλώντας πριν λίγες μέρες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1  για την επέλαση της πανδημίας.(δες εδώ..

Ο κ. Καλογερόπουλος την ώρα που έκλεινε η συζήτηση για το βασικό θέμα για το οποίο είχε προσκληθεί θέλησε να αναφερθεί και στη γρίπη επισημαίνοντας  ότι «ξεχάσαμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό» κάτι, που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα το επόμενο διάστημα καθώς η επιδημία γρίπης, ιστορικά κάνει συχνά την εμφάνισή της μετά τις γιορτές και μέχρι τον Απρίλιο.

Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης πάνω από τα αναμενόμενα ο κ. Καλογερόπουλος μιλώντας στο DailyPharmaNews επισημαίνει ότι ενώ πέρσι είχαν γίνει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια μέσα από τα φαρμακεία, φέτος και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει περίπου 3 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια.

Το βασικό ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι τι δεν πήγε καλά.

Παρόλο που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος -αλλά και οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι- έκανε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με ειδικό τηλεοπτικό σποτ (δες εδώ) και αφίσες αλλά και ειδική συνέντευξη Τύπου (δες εδώ) για το  θέμα, αυτή η μεγάλη υστέρηση στους αριθμούς σε σχέση με πέρσι είναι ένα γεγονός.

Φταίνε οι φαρμακοποιοί που δεν κινητοποιήθηκε ο κόσμος;

Ο κ. Καλογερόπουλος είναι κατηγορηματικός πως η μικρότερη ανταπόκριση του κόσμου σε σχέση με πέρσι -όπου άλλωστε υπήρξε ρεκόρ αντιγριπικών εμβολιασμών στη χώρα μας καθώς υπήρχε ο φόβος για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενώ ακόμη δεν είχαν μπει καλά – καλά στη ζωή μας τα αντι – COVID εμβόλια- δεν έχει να κάνει με τους φαρμακοποιούς.

Όπως είπε «οι φαρμακοποιοί είναι στην πρώτη γραμμή 24 ώρες, έχουν δείξει τι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν. Έχουν δείξει ότι έχουν τη δυνατότητα και τις γνώσεις και την υποδομή ώστε ο πολίτης, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας να μπαίνει στο φαρμακείο με ασφάλεια, και να έχει ποιοτικές υπηρεσίες με μικρή αναμονή. Αυτό το αποδείξαμε κατά την περσινή διαδικασία που κάναμε τους πάνω από 4 εκατομμύρια αντιγριπικούς εμβολιασμούς στα φαρμακεία μας που έχουμε πιστοποιηθεί για να τους κάνουμε, και τους κάναμε σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα μόλις δύο μηνών. Αν το έλεγες αυτό πριν συμβεί δεν θα το πίστευε κανείς. Όμως με τα 11.000 σημεία διασποράς των φαρμακείων σε όλη την επικράτεια, ακόμη και σε σημεία που δεν υπάρχουν υποδομές δημόσιας υγείας, υπήρχε και υπάρχει ένα φαρμακείο και ένας φαρμακοποιός που μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο ο φαρμακοποιός γενικότερα αλλά και όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έχει αποδείξει ότι τα έβγαλε πέρα σε ό,τι του ζητήθηκε να κάνει πολλές φορές φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα όρια του. «Ο φαρμακοποιός είναι ο άνθρωπος που είναι δίπλα στον πολίτη, είναι ο επαγγελματίας υγείας που του παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, είναι αυτός που πολλές φορές δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες του, είναι εκείνος που πολλές φορές κάθεται όλη τη νύχτα και κάνει τη διανυκτέρευσή του χωρίς να αμείβεται επιπλέον τη στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι που διανυκτερεύουν στο χώρο της υγείας αμείβονται ή τουλάχιστον την επόμενη μέρα παίρνουν ρεπό για να ξεκουραστούν. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ο φαρμακοποιός κάνει μία υπερπροσπάθεια, είναι καταρτισμένος και με συνεχή επιμόρφωση που έχει αναλάβει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μέσω του ΙΔΕΕΑΦ (σ.σ. Ινστιτούτου δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών) –και εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στον Πανελλήνιο για τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει εν μέσω πανδημίας καθώς κανείς άλλος δεν στάθηκε τόσο κοντά στον φαρμακοποιό για την κατάρτιση και επιμόρφωσή του – προσφέρει πάντα ό,τι καλύτερο μπορεί ως επαγγελματίας υγείας. Εκτός από τα εμβόλια δώσαμε περίπου 50 εκατομμύρια δωρεάν self tests στην εκπαιδευτική κοινότητα, κάναμε από τον Αύγουστο και μετά, αφού μας ζητήθηκε και νομοθετήθηκε, τα rapid tests και βοηθήσαμε εκεί ειδικά που δεν υπήρχαν δημόσιες υποδομές υγείας, στα νησιά της άγονης γραμμής, ο κόσμος, ο ξένος τουρίστας που ήρθε στη χώρα μας να φύγει ασφαλής από τις διακοπές του και να επιστρέψει στη χώρα του και έτσι δημιουργήσαμε ένα κλίμα ασφάλειας ώστε να έρθουν και νέοι τουρίστες και να πάει καλά ένας τομέας ζωτικός για τη χώρα μας. Και βέβαια συνεχίσαμε με τα rapid tests και τους επόμενους μήνες για να μπορούν οι άνθρωποι να πάνε με ασφάλεια στην εργασία τους και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες φτάνοντας μέχρι σήμερα να έχουμε κάνει περίπου 15 εκατομμύρια rapid tests».

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα τι είναι τελικά εκείνο που φταίει που φέτος μέχρι στιγμής τουλάχιστον καταγράφεται μία μείωση κατά 25% στους αντιγριπικούς εμβολιασμούς ο κ. Καλογερόπουλος απαντά ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε αμηχανία. Κάποιοι είναι δύσπιστοι και αναρωτιούνται για το εάν θα πρέπει ή όχι να εμβολιαστούν. Οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και λένε “εμβολιαστείτε”. Ένα μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας έχει προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά της COVID 19 και αναμένεται σ’ αυτό να προχωρήσει και οι υπόλοιποι. Ο κόσμος έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τον αντιγριπικό εμβολιασμό παρότι ο φαρμακοποιός του υποδεικνύει και του υπενθυμίζει συνεχώς “να μην ξεχάσεις να κάνεις τον αντιγριπικό σου εμβολιασμό για να θωρακιστείς από τη γρίπη”. Και το ζητούμενο δεν είναι το εάν θα φτάσουμε στους περσινούς αριθμούς ή θα τους υπερβούμε ή θα είμαστε λίγο παρακάτω. Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι η επέλαση της πανδημίας με τις μεταλλάξεις της που ήταν η Δέλτα και η Όμικρον, μαζί με τη γρίπη ενδεχομένως κάποιους που είναι χρόνιοι πάσχοντες να τους δημιουργήσει προβλήματα. Εγώ αυτό κάνω συνέχεια, είτε από τον πάγκο του φαρμακείου είτε μέσα από τα ΜΜΕ, όταν έχω την ευκαιρία να βγω και να μιλήσω. Ενημερώνω τους πολίτες και τους υπενθυμίζω ότι πρέπει να εμβολιαστούνΔεν νομίζω ότι είναι θέμα ενημέρωσης από τον φαρμακοποιό. Θεωρώ απλά ότι ο πολίτης είναι σε έναν συνεχή φόβο για το τι θα γίνει με την COVID 19, “θα νοσήσω, δεν θα νοσήσω”, “πως θα ξεφύγω, τι θα κάνω”, και όλα αυτά τον έχουν οδηγήσει να βάλει σε δεύτερη μοίρα τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Ο πολίτης μπαίνει συχνά στη λογική να λύσει το θέμα που είναι μπροστά του ξεχνώντας όλα τα υπόλοιπα. Χρειάζεται λοιπόν συνεχή υπενθύμιση και όταν μιλάω για συνεχή υπενθύμιση δεν αναφέρομαι μόνο στον φαρμακοποιό της γειτονιάςΘα πρέπει και μέσα από τα ΜΜΕ να γίνει μία προσπάθεια ώστε ο κόσμος που πρέπει να προστρέξει στα φαρμακεία και στους γιατρούς του για να του συνταγογραφήσουν το εμβόλιο για τη γρίπη και να το κάνουν για να είναι προστατευμένοι».

Στο ερώτημα για το εάν στο φαρμακείο του βλέπει περιστατικά γρίπης ο κ. Καλογερόπουλος απαντά πως «ακόμα δεν μπορώ να πω πως βλέπω να υπάρχει κύμα περιστατικών γρίπης αλλά θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι κάπως συγκεχυμένη η κατάσταση γιατί κάποιος που εμφανίζει συμπτώματα ενδεχομένως να μην είναι γρίπη. Ενώ παλιά όταν έβλεπε κάποια συμπτώματα μιλούσε για γρίπη σήμερα ψάχνεται να δει μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, μήπως έχει νοσήσει από COVID 19 και αυτό είναι που τον φέρνει ένα βήμα πίσω. Σήμερα που μιλάμε όλοι κοιτούν να εμβολιαστούν για την COVID, είτε με την τρίτη δόση είτε με την πρώτη».

Στέλιος  Καλογερόπουλος

Αντιπρόεδρος ΠΦΣ

Μέλος της διοίκησης  ΦΣΑ

 

 Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Κοινοποίηση
Scroll to Top