Πάνω από 1 εκατομμύριο τα αδιάθετα αντιγριπικά εμβόλια

Ο ΠΦΣ δια μέσου του αντιπρόεδρου του, Στέλιου  Καλογερόπουλου ενημέρωσε για την επέλαση της Πανδημίας και την παράλληλη πορεία της γρίπης, και την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού ( ΕΡΤ 1  4.1.2022)

Ας δούμε το άρθρο :

Καμπανάκι από ΠΟΥ: τα κρούσματα γρίπης στην Ευρώπη είναι πάνω από τα αναμενόμενα.

Σχεδόν μηδενίστηκε ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε επιστήμονες και Πολιτεία, καθώς όλοι, αυτό που απεύχονταν και πριν και τώρα είναι η παράλληλη συνύπαρξη Κορωνοϊού και γρίπης. Συλλοίμωξη που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Ισραήλ και αποτυπώθηκε με τον όρο Florona, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο ιοί μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή με την κοντινή επαφή σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή/και αερολύματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του βήχα και του φτερνίσματος.

Τον ανύπαρκτο αντιγριπικό εμβολιασμό μας επιβεβαίωσε παράγοντας από τον φαρμακευτικό κλάδο, αλλά και στέλεχος εταιρείας που κάνει εισαγωγές σε αντιγριπικά εμβόλια. Αυτή τη στιγμή, σημειώνουν οι πηγές μας, οι εμβολιασμένοι με τα αντιγριπικά εμβόλια φτάνουν τα 3 εκατ. άτομα, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχει και ένα επιπλέον 5% που εμβολιάστηκαν εκτός της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, οι εμβολιασμοί είχαν ξεπεράσει τα 4,1 εκατ. άτομα.

Με βάση τα εμβόλια που εισήχθησαν για την περίοδο 2021-2022, τα αδιάθετα εκτιμάται ότι ανέρχονται στο μεταξύ σε 1,1 με 1,2 εκατ.

Η εξέλιξη του αντιγριπικού εμβολιασμού επιβεβαιώνει ότι αυτός δεν αποτελεί πια προτεραιότητα για τους πολίτες, όπως ήταν το 2020. Μερίδιο ευθύνης σε αυτό αναμφίβολα έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς του κράτους, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει όλα τα μέτρα και την υποχρεωτικότητα πάνω στον Κορωνοϊό, τη στιγμή που υπάρχουν στελέχη της Γρίπης που είναι εξίσου επικίνδυνα ή και πιο πολύ από τον Κορωνοϊό. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ενημέρωση και επικοινωνία της σπουδαιότητας του θέματος στους Συλλόγους Ασθενών, είτε από φορείς του κράτους, είτε από τις ίδιες τις εταιρείες που επίσης έχουν μερίδιο ευθύνης.

Παρόλα αυτά, σημειώνουν οι πηγές μας, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Επομένως δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος ακόμη και τώρα και να θωρακιστεί έναντι του ιού της γρίπης. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά φέτος διατέθηκαν στην αγορά: 2,7 εκατ. εμβόλια από τη ΒΙΑΝΕΞ, 1.080.000 από τη Glaxo και 585.000 από τη Viatris, φθάνοντας έτσι συνολικά τα 4.365.000 εμβόλια, τα οποία είναι αυξημένα από τα 4,2 εκατ. εμβόλια του 2020.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αυξημένα τα κρούσματα γρίπης στην Ευρώπη

Η επιδημία της γρίπης στην Ευρώπη ξεκίνησε, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζοντας ότι στα μέσα του Δεκεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων από τον ιό (της γρίπης) που βρέθηκαν και εντοπίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ξεπέρασε τον αναμενόμενο. Κάθε χρόνο, το 5-15% του πληθυσμού προσβάλλεται από γρίπη, οδηγώντας σε 3-5 εκατομμύρια περιπτώσεις σοβαρής γρίπης και περίπου 650.000 θανάτους παγκοσμίως.

Καθώς ο CοVιD-19 βρίσκεται σε υψηλή μετάδοση σε όλη την Περιφέρεια υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η λεγόμενη διπλοδημία να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας.

Μέχρι τώρα, όπως αναφέρεται, έχουμε δει κυρίως ιούς της γρίπης A(H3N2) να κυκλοφορούν στην Περιφέρεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί θα προκαλέσουν ήπια ασθένεια, αλλά στους ηλικιωμένους ενήλικες είναι γνωστό ότι μερικές φορές οδηγούν σε σοβαρή ασθένεια και θάνατο.

Τι πρέπει να κάνουν οι χώρες για αυτό;

(α) Παρακολουθήστε την κατάσταση

Η παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται στην Περιφέρεια και ποια στελέχη του ιού είναι κυρίαρχα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι χώρες να προετοιμαστούν για την κορύφωση της σεζόν. Οι χώρες θα πρέπει να διεξάγουν ιολογική και κλινική επιτήρηση της γρίπης για να χαρακτηρίσουν τους τύπους του ιού που κυκλοφορολυν, να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα της εποχικής γρίπης και να μετρήσουν την πιθανή σοβαρότητα της νόσου.

(β) Εμβολιάστε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό. Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου από μόλυνση περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους και άτομα με χρόνιες υποκείμενες παθήσεις. Αυτές οι ομάδες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ/Ευρώπη συνιστά να εμβολιάζονται όλοι όσοι διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης από γρίπη, καθώς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

(γ) Χρησιμοποιήστε αντιιικά φάρμακα σε άτομα που έχουν μολυνθεί

Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης αντιικών θεραπειών, σύμφωνα με τις τοπικές οδηγίες, για όσους έχουν μολυνθεί από γρίπη και διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου, για την πρόληψη σοβαρών εκβάσεων και τη μείωση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που ήδη βρίσκονται υπό πίεση λόγω της CοVιD-19.

Πηγές: www.euro.who.int

Πηγή :atronet.gr

 

Κοινοποίηση
Scroll to Top