Ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού, όπως γίνεται με τη γρίπη, αφήνει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Κοροναϊός όπως… γρίπη; Καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο SARS-CoV-2 σε κάποια φάση θα γίνει ενδημικός, σταδιακά αρχίζει και η συζήτηση για την αντιμετώπισή του μέσω ετησίων εμβολίασμών.

Συγκεκριμένα, ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κοροναϊό, όπως με το εμβόλιο της γρίπης, άφησε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου«Για 4η δόση μπορεί να απαντήσει κανείς μόνο με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή η 4η δόση να είναι στο χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στο χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη», είπε χαρακτηριστικά.

Μετάλλαξη Όμικρον

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΠΟΥ που αναφέρει για την μετάλλαξη Όμικρον, ότι αποτελεί πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο, σημειώντας ότι αν και είναι ηπιότερη της Δέλτα, προκαλεί προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας. «Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι» προειδοποίησε η κ. Θεοδωρίδου.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, από τις 29 Νοεμβρίου οπότε επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) το πρώτο κρούσμα, πέντε είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25-41 ετών η διάγνωση των οποίων έγινε στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων, και Λασιθίου. Σημειώνεται ότι όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια, και ολιγοήμερης διάρκειας. Έχουν απομονωθεί ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους.

Περί εμβολιασμού των παιδιών

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι «το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων με δύο δόσεις σε 21 μέρες. Αν ένα παιδί νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με ό,τι συμβαίνει στους ενήλικες. Ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αναβολές και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος των εμβολια-σμών των παιδιών», παραπέμποντας στον παιδίατρο για το πότε πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια στα παιδιά.

«Προστατεύει την υγεία του παιδιού ο εμβολιασμός. Η νόσος είναι μεν από την αρχή και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μικροί, όπως ο κίνδυνος του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C),  1 περίπτωση στις 3.000 μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση», υπογράμμισε, ενώ όσον αφορά στις παρενέργειες, είπε πως είναι γνωστές στους γονείς, δηλαδή ανάλογες με των συμβατικών εμβολίων, όπως πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Πηγή : healthmag.gr

 

Κοινοποίηση
Scroll to Top