Την επιστροφή τους ζητούν Φαρμακεία και Φαρμακαποθήκες.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας
Τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και πάλι από το φυσικό τους χώρο τα φαρμακεία (ιδιωτικά) έχουν ζητήσει κατά πληροφορίες εκπρόσωποι του κλάδου των φαρμακοποιών, ενώ για την πρόθεσή τους αυτή έχουν ενημερωθεί σχετικά και κάποια θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας.
Οπως λοιπόν φημολογείται, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Υγείας, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος για την επίλυσή τους ήταν και η διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Πληροφορίες λένε, ότι στο πρόσφατο παρελθόν υποβλήθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κοινή πρόταση για το θέμα από τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες, με τις δεύτερες να τάσσονται υπέρ της επιστροφής τους στα ιδιωτικά φαρμακεία, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για βασικό αντικείμενο των υπηρεσιών που παρέχουν τα τελευταία προς τους πελάτες τους, τους ασθενείς τους.
Μιλάμε για ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που ξεπερνά τα 530 σκευάσματα, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στο 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η πρόταση αφορά τα σκευάσματα που η τιμή τους είναι έως 800 ευρώ και να μείνουν εκτός βεβαίως τα ενέσιμα, η χορήγηση των οποίων γίνεται αποκλειστικά στα νοσοκομεία.
Τι ισχύει σήμερα
Οπως ενημερώνει και η πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, οι χρήστες φαρμάκων Υψηλού Κόστους μπορούν “εύκολα και γρήγορα να τα παραλάβουν, προγραμματίζοντας το ραντεβού τους σε ένα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή υποβάλλοντας αίτηση για παραλαβή από ένα ιδιωτικό φαρμακείο”.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι:
“Στο πλαίσιο της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των βαρέως πασχόντων ασθενών, υπεγράφη (18-2-2020) η Συλλογική Σύμβαση για τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.
Στη σύμβαση, ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ συμφώνησαν για τη διακίνηση ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ, με τελικό σημείο παράδοσης τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ προβλέπεται και η διαδικασία παράδοσής τους.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται ογκολογικά φάρμακα και φάρμακα για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, για τα οποία δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.). Συνολικά πρόκειται για 36 σκευάσματα που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς ΕΟΦ.
Η επιθυμία της επιστροφής των ΦΥΚ έχει γνωστοποιηθεί και στις φαρμακοβιομηχανίες
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σε κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν γίνει, εκπρόσωποι από τον χώρο των φαρμακείων έχουν ενημερώσει την άλλη πλευρά ότι μπορούν να διασφαλίσουν τη μη επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού, τη μη διενέργεια παράλληλων εξαγωγών και τη σωστή διάθεση των σκευασμάτων στην αγορά. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και το μεγάλο ερώτημα είναι ποια τελικά θα είναι η απόκριση της βιομηχανίας, καθώς μία αλλαγή είναι πάντα μία αλλαγή και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει στο σύνολό της, την επόμενη μέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι βασικό της μέλημα είναι η διασφάλιση της επάρκειας και η απρόσκοπτη διάθεση των θεραπειών στους ασθενείς, με ασφάλεια και χωρις επιπλέον κόστος για την Φαρμακοβιομηχανία, το οποίο θα μπορούσε να προκύψει από την αλλαγή στον τρόπο διάθεσης.
Πηγή: iatronet.gr