Υπουργείο Υγείας: Αναζητείται φόρμουλα για μείωση του clawback στα φάρμακα – Οι 3 αλλαγές

Τι σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη μείωση του clawback στα φάρμακα

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μπροστά σε έναν εξαιρετικά δύσκολο γρίφο βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού επιδιώκει άμεσα να μειώσει το clawback στα φάρμακα, την υποχρεωτική και αυτόματη επιστροφή χρημάτων από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια των κλάδο και δημιουργεί διάφορα προσκόμματα τόσο στην κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών, όσο και της ανάπτυξης του κλάδου.

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν με τη μορφή του clawback πολύ πάνω από 1 δις ευρώ αν υπολογισθούν και οι υποχρεωτικές επιστροφές από τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Να σημειωθεί ότι το clawback θα πρέπει να ξεκινήσει να μειώνεται άμεσα, αφού αυτές είναι οι δεσμεύσεις της χώρας μας στους θεσμούς από το 2022 και μετά.

Οι τρεις αλλαγές

Στην ατζέντα του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη βρίσκονται ήδη οι πρώτες ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για να αλλάξει η αντίληψη στα φάρμακα, με δεδομένο ότι δεν αναμένεται να δοθεί αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη όσες ανάγκες και να προκύψουν.

Παρ΄ αυτά τελική λύση για να μειωθεί το clawback δεν έχει βρεθεί ακόμη – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr – ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένει και τις προτάσεις των εκπροσώπων του κλάδου του φαρμάκου, πριν ενεργοποιήσει νέους μηχανισμούς ελέγχου της δαπάνης.

Οι τρεις άμεσες αλλαγές που προωθούνται με το σκεπτικό μείωσης του clawback είναι:

1.Μείωση της συνταγογράφησης φαρμάκων προκειμένου να περιορισθεί περαιτέρω η αλόγιστη και άσκοπη χρήση σκευασμάτων. Η ρύθμιση δεν θα γίνει μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία κρίνονται ότι είναι μία χρονοβόρος διαδικασία αφού μετά από χρόνια, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί για όλες τις ασθένειες.

Αυτό που εξετάζεται, όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, είναι να μπουν νέοι ψηφιακοί φραγμοί στους γιατρούς ώστε να χορηγούν φάρμακα μόνο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ήδη βέβαια υπάρχουν κανόνες και πρωτόκολλα αλλά έχει διαπιστωθεί ότι παρακάμπτονται με μεγάλη ευκολία.

Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο – περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr – να μπει ακόμη και πλαφόν φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασθενή και με βάση την πάθηση από την οποία πάσχει.

Στην περίπτωση αυτή θα αξιοποιηθεί πλήρως ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς.

2.Επίσης στα άμεσα σχέδια του υπουργού Υγείας είναι να ενταθεί η διαπραγμάτευση της αρμόδιας επιτροπής με τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να γίνονται ακόμη πιο μεγάλες εκπτώσεις τιμών ειδικά στα ακριβά φάρμακα.

Στόχος είναι να εξασφαλιστούν ακόμη καλύτερες τιμές για να περιορισθεί η υπέρβαση της δαπάνης.

3.Ρυθμίσεις αναμένεται να γίνουν και στον τομέα των γενοσήμων, ώστε να αυξηθεί η διεισδυτικότητα τους στην αγορά. Ωστόσο επειδή οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές, αναζητείται λύση ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση στον κλάδο, στις ελληνικές εταιρείες και τις πολυεθνικές, με μία ενίσχυση βέβαια των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει περαιτέρω ανάπτυξη, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr.

Να σημειωθεί ότι όλες οι αλλαγές στα φάρμακα θα προωθηθούν σε νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει έως το τέλος του χρόνου στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: healthreport.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top