Η συμβολή του φαρμακείου στην υγειονομική κρίση

Η μακρά περίοδος της υγειονομικής κρίσης πέραν των τραγικών συνεπειών που είχε για χιλιάδες συνανθρώπους μας, ανέδειξε τα κενά που υπάρχουν στα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Απέδειξε όμως επίσης ότι η επιστήμη και η έρευνα αποτελούν τα μοναδικά όπλα άμυνας σε αυτές τις καταστάσεις.

Η επιστημονική γνώση και η έρευνα λοιπόν μας έδωσαν τα εφόδια για να δούμε το φως στην άκρη αυτού του σκοτεινού δρόμου. Παράλληλα όμως διαπιστώθηκε ότι και το πιο τέλειο σύστημα υγείας μπορεί να αποτύχει, αν δεν υπάρχουν οι περιφερειακές δομές οι οποίες θα το υποστηρίξουν.

Αυτό τον ρόλο επιτέλεσαν τα φαρμακεία στην διάρκεια του πρώτου, του δεύτερου αλλά και του τρίτου κύματος της πανδημίας. Ο φαρμακοποιός ψύχραιμα στην πρώτη φάση ενημέρωνε τους πολίτες που δικαίως ανησυχούσαν γιατί αντιμετώπιζαν κάτι πρωτόγνωρο. Με επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις καθησύχαζαν τον κόσμο για την COVID -19 και για τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να λάβουν. Με τον τρόπο αυτό τα φαρμακεία έγιναν σταθμοί ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης του κοινού στην λήψη προληπτικών μέτρων.

Παράλληλα στα επόμενα στάδια της πανδημίας , τα φαρμακεία έγιναν κόμβος εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω της διευκόλυνσης του συστήματος στην διαδικασία κλεισίματος των ραντεβού για τον εμβολιασμό συντελώντας έτσι στην προώθηση του εμβολιασμού κατά της COVID-19. Και στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι στα φαρμακεία πραγματοποιήθηκαν, μέσα σε δύο μήνες 4.000.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης, με ασφάλεια, ποιότητα και μικρό χρόνο παραμονής στον χώρο.

Στο τρίτο – και ελπίζουμε το τελευταίο – κύμα της πανδημίας τα φαρμακεία ανέλαβαν την χορήγηση δωρεάν των self tests σε πρώτο στάδιο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και σε δεύτερο στάδιο στους εργαζομένους σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι σε αυτόν τον συνεχή πόλεμο κατά της πανδημίας αφενός μεν η αρίστη διασπορά των φαρμακείων αφετέρου η εμπιστοσύνη του κόσμου στον φαρμακοποιό του αλλά πάνω από όλα η διάθεση για προσφορά του φαρμακοποιού, αποτέλεσαν τα σημεία κλειδιά και θα αποτελούν το εφαλτήριο για το νέο ρόλο του στο σύστημα υγείας .

Ένας ρόλος πολύ πιο σύνθετος και με έμφαση στην καινοτομία και την υπηρεσία, προσαρμοσμένος απόλυτα στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την έλευση της πανδημίας. Η ενεργός και αναγνωρισμένη συμμετοχή του φαρμακοποιού σε προγράμματα εμβολιασμών, πρόληψης και ενημέρωσης για χρόνιες παθήσεις.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιλαμβανόμενος εγκαίρως τον σημαντικό αλλά και αναβαθμισμένο ρόλο του φαρμακοποιού, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ήδη από το 2019 καταρτίζοντας ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επικαιροποίηση και την πιστοποίηση των γνώσεων των φαρμακοποιών για τον εμβολιασμό μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και σεμιναρίων μέσω του ΙΔΕΕΑΦ που είναι το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για θέματα όπως η σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, φαρμακευτική φροντίδα και η παροχή πρώτων βοηθειών σε συνεργασία με τον Ε.Ε.Σ. Και η θεματολογία συνεχώς εμπλουτίζεται ανάλογα με την διαμόρφωση των υγειονομικών συνθηκών.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία είχε καταστροφικές συνέπειες για τα συστήματα υγείας, τους πολίτες και την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο αυτή η υγειονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την στροφή στην καινοτομία των Συστημάτων Υγείας .

Στέλιος Καλογερόπουλος*, Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top