Δίπλα στον άνθρωπο ακόμη και τη στιγμή του τρόμου οι φαρμακοποιοί

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας μιλώντας στο DailyPharmaNews για την προσπάθεια των φαρμακοποιών να στηρίξουν τους σεισμοπαθείς της περιοχής ουσιαστικά δείχνει ότι κάποια πράγματα είναι θέμα DNA.

Toν βαθιά ανθρώπινο, τον κοινωνικό τους ρόλο δείχνουν για μια ακόμη φορά οι φαρμακοποιοί αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στήριξης των πληγέντων κατοίκων των περιοχών της Θεσσαλίας που έχει χτυπήσει ο εγκέλαδος τις τελευταίες μέρες.   

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, του νομού που κατά κύριο λόγο επλήγη μπήκε από την πρώτη στιγμή μπροστά στην όλη προσπάθεια στήριξης των πληγέντων και μετά από συνεργασία και συνεννόηση με φορείς της περιοχής προχώρησε στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που κρίνονται απαραίτητα για τους εκατοντάδες ανθρώπους που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο.

Μιλώντας στο DailyPharmaNews o κ. Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου έκανε λόγο για μία κατάσταση όπου, παρά το γεγονός ότι κυριολεκτικά όλοι έπεσαν με πολύ ενδιαφέρον πάνω στους πληγέντες για να βοηθήσουν, είναι πραγματικά δύσκολη καθώς άνθρωποι έχασαν τη στέγη τους και τη ζωή τους από τη μία στιγμή στην άλλη. «Όταν πας σε αυτήν την περιοχή, ό,τι στήριξη, ό,τι βοήθεια και να μεταφέρεις, είναι τόσο άσχημο αυτό το συναίσθημα που εισπράττεις που είναι πραγματικά δύσκολο να το χειριστείς. Οι άνθρωποι αισθάνονται κατεστραμμένοι. Ενώ έχει πέσει όλος ο μηχανισμός πάνω τους να τους βοηθήσει όπως μπορεί, και γενικά υπάρχει μία τεράστια διάθεση στήριξης από όλους –από όλη την Ελλάδα μπορώ να πω- Οργανισμούς, ιδιώτες, από την πολιτεία και από εμάς –και έχουν μεταφερθεί και παραδοθεί τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, κουβέρτες- υπάρχει κάτι που δύσκολα ξεπερνιέται και δύσκολα αντιλαμβάνεται κάποιος εάν δεν το ζήσει. Ότι ξαφνικά οι άνθρωποι αυτοί, από τη μία στιγμή στην άλλη μείνανε χωρίς σπίτια. Όταν λοιπόν πας σε μία περιοχή όπου οι άνθρωποι εκεί που ζούσαν μία χαρά, είχαν το σπίτι τους και τώρα είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται σε μια ουρά για να πάρουν συσσίτιο και να είναι όλη μέρα έξω στο γήπεδο, όπου έχουν στηθεί σκηνές, με τα παιδιά να μην έχουν που να πάνε και τι να κάνουν, δεν ξέρω πως θα αισθανόταν ο καθένας μας εάν το πάθαινε αυτό. Και όταν συνεχίζονται οι σεισμοί… Είναι ένα πολύ άσχημο συναίσθημα. Εκεί καταλαβαίνεις την ουσία της ζωής».       

Σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς-πληγέντες σημαντικές ζημιές στην κτιριακή τους υποδομή και στο εμπόρευμα υπέστησαν 5 μονοεδρικά φαρμακεία σε χωριά μεταξύ των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας ενώ κάποια λίγα ακόμη φαρμακεία επλήγησαν σε μικρότερο βαθμό. Από τα πέντε που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές κυρίως επειδή ήταν σε παλιά κτίρια, αν και όλα υπολειτουργούν, ορισμένα βρίσκονται σε μία προσπάθεια μεταστέγασης. Για τον κ. Κουτσούκη είναι πολύ σημαντικό αφενός το ότι ακόμη κι έτσι τα φαρμακεία αυτά προσπαθούν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, κάτι που έχει μεγάλη σημασία σε τέτοιες συνθήκες, ειδικά για ασθενείς με χρόνιες ασθένειες.

Γενικότερα όμως αυτή ήταν και είναι η στάση των φαρμακοποιών. Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας αυτής της αίσθησης του καθήκοντος για τον κ. Κουτσούκη είναι άλλωστε τόσο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του σεισμού και αμέσως μετά οι φαρμακοποιοί που λειτουργούσαν δεν έκλεισαν τα φαρμακεία τους και δεν έφυγαν από τη θέση τους, όπως επίσης και το ότι από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο όλοι οι φαρμακοποιοί του τοπικού Συλλόγου αλλά και οι φαρμακοποιοί απ’ όλη την Ελλάδα πήραν τηλέφωνα και έσπευσαν να δείξουν τη διάθεσή τους να βοηθήσουν.

Αυτό το όμορφο, ανθρώπινο πρόσωπο που εκφράζεται από τους φαρμακοποιούς τόσο του τοπικού Συλλόγου όσο και από τους φαρμακοποιούς όλης της Ελλάδας αλλά και η γενικότερη κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο είναι κάτι που έχει ενθουσιάσει τον κ. Κουτσούκη και του δίνει αισιοδοξία.

«Είναι συγκινητική η προσπάθεια που γίνεται. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, Οργανώσεις, Σύλλογοι αιμοδοτών, Σύλλογοι γυναικών, πολιτιστικοί και άλλοι Σύλλογοι της περιοχής, πάρα πολύς κόσμος, μαζεύει βοήθεια για τρόφιμα και κάποιες βασικές ανάγκες. Και εμείς σε αυτά τα πλαίσια κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως και πολλοί άλλοι. Και έχουμε τη στήριξη συναδέλφων και φορέων από όλη την Ελλάδα, κάτι πολύ σημαντικό».   

Γενικά πάντως υπάρχει ανάγκη σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικό υλικό, είδη άμεσης ανάγκης. Και μάλιστα σε είδη πρώτης ανάγκης που δύσκολα κάποιος υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τα χαρακτήριζε έτσι, είναι όμως πολύτιμα για τους σεισμοπαθείς που σήμερα ζουν σε σκηνές.

Υπάρχει για παράδειγμα ανάγκη για αντηλιακά καθώς και είδη για προστασία από τα έντομα, όπως αναφέρει ο κ. Κουτσούκης.

Βεβαίως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στέγαση αυτών των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή μένουν σε σκηνές. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση. Προσπαθούν να βάλουν τροχόσπιτα αλλά ακόμη δεν έχουν προχωρήσει». Μία σημαντική πάντως εξέλιξη είναι το ότι «έφτιαξαν χθες ένα ιατρείο στο κέντρο της περιοχής όπου έχουν στηθεί οι σκηνές, στο Μεσοχώρι, σ΄ ένα λυόμενο χώρο το οποίο θα λειτουργήσει μόνιμα εξυπηρετώντας όλην την περιοχή. Μάλιστα ήδη επικοινωνήσαμε για να βοηθήσουμε εάν χρειάζονται το οτιδήποτε».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο –ύστερα από επαφές και συνεννόηση με όλους τους τοπικούς φορείς- όλων των απαραίτητων εκείνων  ειδών πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους και καλεί όσους θέλουν να συνδράμουν στη στήριξη των πληγέντων. Η βοήθεια που ήδη φτάνει είναι σημαντική με πρωταγωνιστές τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, τον Πειραϊκό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιώτες φαρμακοποιούς κτλ. με τον όγκο μάλιστα της βοήθειας που φτάνει στα γραφεία του ΦΣ Λάρισας συνεχώς να μεγαλώνει. Ήδη χθες παραδόθηκαν 18 κούτες με είδη πρώτης ανάγκης ενώ σήμερα έχουν ήδη συγκεντρωθεί άλλες 30 κούτες,

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτησή του ΦΣ Λάρισας

Πηγή: dailypharmanews.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top