Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αθήνα ακόμα και από τις οκτώ το βράδυ προτείνουν οι ειδικοί. Ποια είναι η εφιαλτική πρόβλεψη

Η κατάσταση της πανδημίας του κοροναϊού στην Αθήνα έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων, τότε δεν αποκλείεται να φτάσουμε σε δυσθεώρητα νούμερα καθημερινά

Κατά τη χθεσινή, καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, αναλύθηκαν τα δεδομένα και κυρίως τρία στοιχεία :

  • Οτι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πολύ υψηλός ( χθες καταγράφηκαν συνολικά 354 κρούσματα στη Χώρα, εκ των οποίων τα 195 στην Αθήνα)
  • Οτι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που χρίζουν νοσηλείας
  • Οτι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των νοσούντων που χρειάζεται να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούν

Πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας

Η έξαρση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει πολύ κυβέρνηση και ειδικούς, που είναι έτοιμοι να βγάλουν από τη «φαρέτρα» νέα μέτρα ως ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το lockdown.

Αν τα υπάρχοντα μέτρα δυστυχώς δεν αποδώσουν, τότε στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής επιλογές:

  •  Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδινές ώρες.
  • Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα.

Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.

  • Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.
  • Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα.
  • Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Πρόβλεψη για 800 κρούσματα τη μέρα

«Πηγαίνουμε προβλέψιμα ανησυχητικά» δήλωσε στο Open ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης και πρόσθεσε ότι «τα μοντέλα προβλέπουν ότι από τη στιγμή που θα πιάσει το κρύο θα ξεκινήσει η πίεση. Τον Νοέμβριο θα έχουμε γύρω στα 800 κρούσματα καθημερινά αν δεν πάρουμε νέα μέτρα. Πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαρηγιάννης επέμεινε αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. «Τα νούμερα είναι σταθερά υψηλά. Αν κρατούσαμε την τηλεργασία στο 75% θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση. Επίσης από μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε μάσκες μέσα και έξω» τόνισε.

Σε πορτοκαλί συναγερμό  η Αττική

Από την πλευρά του, ο  καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Νίκος Σύψας, η Αττική βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη, ένα βήμα δηλαδή πριν από την κόκκινη στην οποία πρέπει να ληφθούν πολύ πιο δραστικά μέτρα.

Εστίασε το πρόβλημα στο κεντρικό τομέα του Δήμου Αθηναίων όπου όπως εξήγησε «πρέπει να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις».

Ο κ. Σύψας εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή πιο αποφασιστικό μέτρο είναι η δυνατότητα του συστήματος υγείας να εξυπηρετήσει τα περιστατικά και ειδικά την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ.

«Αυτός είναι ένας δείκτης που μας δείχνει αν πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα ή όχι» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες, δεν έκρυψε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα γίνει τον χειμώνα, διότι όπως εξήγησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτύπησε πολύ νωρίς.

Σημείωσε ότι ένα δεύτερο γενικό lockdown θα περιορίσει την πανδημία, αλλά θα κάνει μεγάλο κακό στην κοινωνία και την οικονομία.

«Θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουμε» είπε. Το πιο σοφό πράγμα – τόνισε -είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία και αυτή με τη σειρά της να μεριμνά για την εφαρμογή τους.

Μάσκες παντού

«Μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, αργούμε και είναι εις βάρος μας» είπε στο Open η καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού, χαρακτηρίζοντας πολύ ανησυχητική την έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική.

«Έχουμε μεγάλο πληθυσμό σε κίνδυνο, είναι πολλοί οι υποψήφιοι να κολλήσουν», σημείωσε η κυρία Λινού, ενώ τόνισε πως «δεν επαρκεί η μάσκα από μόνη της, χρειάζεται απόσταση». «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο.

Θα έκανα υποχρεωτική τη μάσκα και έξω. Θα προσπαθούσα να αποφύγω το lockdown», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια ανέφερε, ωστόσο, πως δεν χρειάζεται πανικός, παρόλο που «δεν πάνε καλά τα πράγματα», αναδεικνύοντας παράλληλα τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τον συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς.

«Δεν ξέρω γιατί αργούμε να πάρουμε αποφάσεις και να λύσουμε προβλήματα. Αργούμε και είναι εις βάρος μας. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια», τόνισε, ενώ αναφορικά με το ζήτημα των σχολείων είπε: «Θα αραίωνα τις τάξεις ανεξαρτήτως κόστους και θα εκμεταλλευόμουν τον υπαίθριο χώρο για μαθήματα».

Τοπικά lockdown  και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8 εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων

Για τοπικά lockdown στην Αττική που θα γίνουν οπωσδήποτε αν προχωρήσουν οι αριθμοί, αναφέροντας και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8 αν χρειαστεί, μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Σε δηλώσεις της (ΣΚΑΪ) τόνισε πως η Αττική έχει το πρόβλημα ενώ δήλωσε πως «τo 79 διασωληνωμένοι σε διάστημα από 8 Αυγούστου μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θανάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID19 που είναι γύρω στα 610 άτομα γιατί κάθε μέρα αλλάζει ανάλογα με εισιτήρια και εξιτήρια,και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι οι παράμετροι που μας έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες».

Πηγή : healthmag.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top