Η σημαντική αύξηση διασωληνωμένων ασθενών αλλά και θανάτων προβληματίζει έντονα την Κυβέρνηση η οποία πλέον δεν αποκλείει την επιβολή απαγόρευσης μετακινήσεων ειδικά στην Αττική.
Με 359 νέα κρούσματα κορονοϊού να καταγράφονται μέσα σε μια μέρα, τις νοσηλείες να φτάνουν τις 554 και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές το τελευταίο 24ωρο να είναι 9, μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να είναι η πολιτεία σχετικά με την πορεία της επιδημίας. Η επιβολή ενός νέου lockdown δεν θεωρείται πλέον ένα ακραίο ενδεχόμενο, αλλά έως και θεωρείται επιβεβλημένο προκειμένου να αναχαιτιστεί η επέλαση του δεύτερου επιθετικού κύματος του κορονοϊού.
Τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί δείχνουν ότι η κατάσταση πλέον είναι πολύ πιο άσχημη απ ότι το Μάρτιο οπότε και επιβλήθηκε το τότε lockdown. Συγκεκριμένα, συνολικά 554 άτομα νοσηλεύονται σε κλίνες covid, όπως αναφέραμε, εκ των οποίων 74 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και 69 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Σημειώνεται δε ότι το ρεκόρ διασωληνώσεων ήταν περί τα 90-100 άτομα κατά τη διάρκεια της καραντίνας δηλαδή σε μία φάση όπου είχε επιβληθεί το lockdown και σε γενικές γραμμές είχε έως και μηδενιστεί η μεταδοτικότητα του ιού.
Αξίζει να τονίσουμε ότι στις 23 Μαρτίου, όταν η Ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει την απόφαση να προχωρήσει στην επιβολή «απαγορευτικού» (lockdown) σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αναχαιτίσει την εισβολή της επιδημίας, μόνο 124 ασθενείς νοσηλεύονταν με κορονοϊό, οι 34 από αυτούς ήταν διασωληνωμένοι, ενώ μόνο 15 ήταν οι καταγεγραμμένοι θάνατοι.
Ο τελευταίος αυτός αριθμός αποτελεί μία κρίσιμη παράμετρο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου οι θάνατοι από κορονοϊό, είχαν ανέλθει στους 175, δηλαδή πολλαπλασιάστηκαν παρά την σημαντική μείωση των ημερήσιων νέων κρουσμάτων την περίοδο της καραντίνας. Σήμερα οι θάνατοι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν αυξηθεί στους 325 με τους 93 μέσα μόλις 4 εβδομάδες!
Χθες ανακοινώθηκαν 359 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 212 στην Αττική η οποία σημείωσε νέο ρεκόρ, και 9 νέους θανάτους. Ο αριθμός των θανάτων αποτελεί το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ σε ημερήσια βάση από την αρχή της επιδημίας (10 θάνατοι στις 3/4).
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι μέχρι πριν από μερικές ημέρες η λέξη «lockdown» ήταν έως και απαγορευμένη από την ρητορική της Κυβέρνησης. Ξαφνικά η επιβολή του εν λόγω αυστηρού μέτρου, άρχισε να φαίνεται ως ένα ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο. Κι αυτό καθώς η πορεία της επιδημίας δείχνει ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν θα έπρεπε να θεωρείται ποτέ απίθανο, καθώς είναι η μοναδική ενδεδειγμένη θεραπεία για έναν ιό που εξακολουθεί να εκπλήσσει με το πόσο ύπουλα μπορεί να μεταδοθεί και επίσης το τι μπορεί να προκαλέσει.
Ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ανέκαθεν υποστήριζε ότι η κύρια αντιμετώπιση του ιού είναι η διατήρηση αποστάσεων από τις εστίες του και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να να πρέσβευε πάντα τον αποκλεισμό των πηγών που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αυστηροποιήσει περαιτέρω τα μέτρα για την επιδημία και αν αυτά δεν αποδώσουν τότε το lockdown για την Αττική μάλλον θα είναι μονόδρομος. Επιστημονικοί κύκλοι διαβλέπουν ότι τα κρούσματα δεν πρόκειται να μειωθούν με βάση την τρέχουσα κατάσταση. Εντοπίζουν τον κίνδυνο στις συναθροίζεις και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εκεί υπάρχει έντονο πρόβλημα.
Όμως δεν είναι μόνο το ζήτημα της Αττικής. Χθες κρούσματα εντοπίστηκαν σε 35 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Η διασπορά πλέον φαίνεται να είναι τεράστια και αυτό οφείλεται στην μετακίνηση του πληθυσμού.
Να τονίσουμε ακόμη ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια του. Με λιγότερες από 20 κλίνες σε ΜΕΘ να είναι διαθέσιμες για covid στην Αττική, φαίνεται πως δεν θα αντέξει για πολύ.
Πηγή :healthmag.gr