Ηχηρό καμπανάκι η διατήρηση των 200 κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική

Το πολύ 10 μέρες δίνει ως χρονικό όριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασίσει την καθολική χρήση μάσκας ή lockdown.

 

Μέχρι την επόμενη Παρασκευή αναμένει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασίσει το βαθμό της αυστηρότητας των νέων μέτρων για την αναχαίτηση της επιδημίας κορονοϊού. Η καθολική χρήση μάσκας ή ακόμη και ένα lockdown, εξαρτάται από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων και δη το κατά πόσο θα κυμαίνονται κοντά στις 200.

Να τονίσουμε ότι χθες για μια ακόμη φορά η ευρύτερη περιοχή της Αττικής συγκέντρωσε τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα. Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού με νέα μέτρα, ώστε να μην είναι αναγκαίο να επιβληθεί lockdown. Το εν λόγω μέτρο θεωρείται αποδεδειγμένα αποτελεσματικό αλλά αποτελεί το τελευταίο που θα επιβληθεί.

Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν έχει γίνει συζήτηση μεταξύ της Επιτροπής για το lockdown.

«Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητά του. Να υπενθυμίσω ότι τα χαρακτηριστικά του πρώτου κύματος ήταν πολύ πιο ραγδαία εξάπλωση, και το τόνισα και τώρα, ότι το πρώτο κύμα ήρθε με μία ραγδαία εξάπλωση όπου όλες τις χώρες, όχι μόνο εμάς, μας έπιασε, να το πω έτσι, με μία εξάπλωση την οποία δεν την περιμέναμε. Είδαμε την Ιταλία ξαφνικά να γεμίζει τα Νοσοκομεία της, να γεμίζουν νεκρούς. Οπότε, το lockdown ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «σε αυτή τη φάση, το δεύτερο κύμα φαίνεται ότι έχει πιο ραγδαία εξάπλωση και ήδη έχουμε εφαρμόσει μέτρα τοπικά μέσα στο καλοκαίρι, όπου είχαν αποδώσει. Και θέλουμε να δούμε αν αυτά τα μέτρα τα οποία έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν. Και αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή. Εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο το lockdown γιατί ξέρουμε ότι είχε αποτέλεσμα. Αλλά είναι το τελευταίο μέτρο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί».

Σχετικά με το μέτρο που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να επιβληθεί, την ευρεία χρήση μάσκας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «Όλα τα μέτρα είναι κλιμακωτά. Το μέτρο που αφορά στην καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είναι ένα επόμενο βήμα από την φάση που βρισκόμαστε τώρα. Τα οποία μέτρα, φτάνουν στο τελευταίο μας μέτρο που είναι το lockdown, από το οποίο θεωρώ ότι είμαστε αρκετά μακριά».

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ακόμη ότι «το κάθε μέτρο που παίρνουμε είναι παράμετρος δεδομένων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με την εικόνα της μετάδοσης. Με το προφίλ των θετικών κρουσμάτων, με τον αριθμό των επαφών τους, με τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ που έχουμε, με τους διασωληνωμένους, υπάρχουν δεκάδες, το εννοώ το δεκάδες, κριτήρια τα οποία μας οδηγούν στο να πάρουμε ένα μέτρο. Και αυτό καθορίζει και τις ζώνες επικινδυνότητας, αφορά τις ηλικιακές ομάδες που τις ελέγχουμε συνέχεια, αφορά το είδος της ιχνηλάτησης».

Επίσης ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «η επίδραση των νέων μέτρων που πάρθηκαν θα εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας κατ΄ αρχήν από τον αριθμό των διαγνώσεων. Αναφορικά με τα μέτρα της επόμενης μέρας υπάρχει λογική αποφυγής οριζόντιων μέτρων και επέμβαση στοχευμένη, ανάλογα με το προφίλ που παρουσιάζει ο ιός με έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες Τρίτη (22/9) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 346, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα 210 εξ αυτών στην Αττική.

Επίσης ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 77.

Πηγή : healthmag.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top